2017. október 31. | 12:06

Az AutoMate – Car Dashboard egy ingyenes alkalmazás Androidra, azoknak, akik szeretnék a lehető legtöbb hasznos információt egyszerűen megkapni vezetés közben

Az AutoMate Car Dashboard csak Androidon jelent meg. Ha iOS rendszerű készüléked van, az Open Road alkamazást ajánlom, amelyet $1,99-ért szerezhetsz be az AppStore-ból.

A mai autók többsége már fel van szerelve mindenféle high-tech cuccal, amik folyamatosan segíteni és könnyíteni szeretnék a sofőr boldogulását a nagyvilágban. Az ilyen járművek többsége azonban elég drága termék, nem mindenki engedheti meg magának, hogy hasonlóval közlekedjen. Ráadásul a gyárilag beszerelt rendszerek nem is mindig a legtökéletesebbek, használatuk sokszor nehézkes, gyakran lefagynak, nem azt csinálják, amit a vezető szeretne. Persze olyanok is vannak szép számmal, akik nem tartanak igényt a kütyüarzenálra, sőt kimondottan idegesítik őket a mindennapokban az ilyen-olyan pittyegések, sípolások. Viszont nekik is jól jöhet egy kis segítség, ha hosszabb útra kerül sor. Ezért lehet minden autóvezető számára jó választás a BitSpice szoftvergyártó kiemelt alkalmazása.

Ez egy többfunkciós applikáció, aminek segítségével a legtöbb számodra érdekes információ lekérhető. Ha kell, elnavigál, ahová kell, közben megnézheted, hogy a környéken merre van benzinkút, bankautomata, étterem, hotel vagy egyéb érdekes pont. A GPS grafikája letisztult, átlátható, emiatt könnyen használható.

Vezetés közben balesetveszélyes telefonálni vagy írogatni, de néha kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy feltétlenül használnod kell a mobilodat. Az AutoMate segítségével, ha ki van téve az eszközöd, könnyedén tárcsázhatsz kézzel, sőt akár hangvezérléssel is bediktálhatod a számot vagy az üzenetet. Így nem kell levenned a kezedet a volánról, illetve a szemedet az útról.

A legtöbb zenelejátszó kompatibilis az applikációval, rakhatsz muzsikát Spotifyról, Soundcloudról vagy még sok más médialejátszóról. Kezelésük így könnyebb, nem kell ugrálni az alkalmazások között. Mindezeken felül láthatod az időjárási viszonyokat, továbbá az éppen aktuális sebességkorlátozásokat, amivel sok pénzt megspórolhatsz, ha szereted a dinamikus haladást. A gyorshajtás persze rossz dolog, nem szabad olyat csinálni.

A szoftvernek van egy felülete, ahol megnézheted az aktuális motoradatokat. Ha van beépítve OBD2-es Bluetooth csatlakozó az autódba, akkor annak segítségével az alkalmazás megjeleníti a pillanatnyi sebességet, fordulatszámot, akkumulátor feszültséget, vízhőfokot és sok más információt. Ha még nem hallottál erről az OBD2-es varázslatról: ez gyakorlatilag egy kisebb csatlakozó, amit utólagosan is könnyen be lehet szerelni a legtöbb 2001 utáni benzinesbe vagy 2003 utáni dízelbe. Nem egy horror összeg, a kínálat már olyan 5000 Ft környékén indul, de a profibb változatokért már 5 számjegyű összeget is elkérnek. Használata nem csak a fent említett adatok kiolvasására jó, az autód által generált hibakódot is megtudhatod Bluetoothon keresztül.

Ahogy már említettem a cikk elején, az applikáció letöltése és a felsorolt funkciók használata ingyenes, de az alkalmazáson belül lehetőséged van további prémium szolgáltatások igénybe vételére is. Ezek többsége nem világmegváltó, inkább a testreszabásban ad több lehetőséget, többek között hátteret választhatsz nappali és éjszakai módban is. Amiért talán érdemes is fizetni, az a gesztusvezérlés és a traffipax veszély esetén jelző funkció.

Az alkalmazás igen népszerű, a felhasználók értékelései többnyire pozitívak, vannak ugyan apróbb hibái, de rendszeres frissítésekkel próbálják kiküszöbölni ezeket és naprakészen tartani az applikációt. Ha sokat utazol autóval és van okostelefonod, akkor mindenképpen adj ennek az appnak egy esélyt, mert így egy eszközről megkaphatod az összes szükséges információt úgy, hogy még új autót sem kellett venned!