A pandémia alatt robbanásszerűen megnőtt az illegális szemétlerakatok száma és az itt elhelyezett hulladék mennyisége is, mégsem ajánlott az általában lelkes embereknek, hogy átgondolás és tervezés nélkül nekilendüljenek saját hatáskörben a hulladék felszedésének.

Az Alapjárat tudatosan lelkes - te is legyél az!

A föld napja alkalmából az Alapjárat és az ECDH közösen döntött úgy, hogy saját környezetét szeretné az illegális hulladék egy részétől mentesíteni, ám ez nem olyan egyszerű még nekünk sem, mint bárki gondolná.

A segítséget Kertész Balázs, a Jövő ÖkoNemzedéke Alapítvány alapítója és a Hulladékvadász működtetője ajánlotta fel számunkra, hogy jogszerűen és biztonságosan tudjunk felszedni az illegális szemetet az irodánk kerületében kijelölt egyik legszemetesebb területen.

Illegális szemétlerakó

Balázs első és legfontosabb tanácsa: legyél mindig nagyon tudatos, gondold át az egész szemétszedési folyamatot! Ha felszedted a cuccot az onnantól a tiéd, így pontosan tudnod kell: mit fogsz vele kezdeni. A szemét lerakása pénzbe kerül, kivéve, ha kis mennyiség “birtokosa lettél”, azt akár egy köztéri kukában is el tudod helyezni.

Ha szemétkupacot/szemetet találsz, sose nyúlj hozzá védőkesztyű nélkül, mert nagyon ronda betegségeket szedhetsz össze!

Ha nagyobb mennyiséget látsz, inkább jelentsd a hatóságoknak és a Hulladékvadásznak, ne kezdd el eltakarítani!

A bejelentéshez mindig érdemes pontos koordinátákat csatolni, minél több fotót és pontos leírást, mit tartalmaz a szeméthalom.

Illegális szemétlerakást észlelsz - mit teszel?

Fotóznál? Felejtsd el! Rendkívül nehéz bebizonyítani, hogy a jómadár nem épp felvette, hanem lerakta a szemetet. Inkább csinálj videót, és azt küldd el hatóságoknak vagy a Hulladékvadásznak, ez perdöntő bizonyíték lehet a későbbi eljárásban. Véletlenül se posztold a GPDR miatt - te kerülhetsz kellemetlen helyzetbe!

Gumiabroncs az erdőben

Hogyan lehetsz környezettudatosabb autós?

A gumiabroncs lomtalanításkor való kihelyezése vagy az égetés nem jó irány, hiszen veszélyes hulladékról beszélünk. A használt autógumik leadása díjmentes évente egy személy/5 gurítható, jó állapotú autógumi mennyiségre. Ami utána jön, az bizony fizetős, bár mi eláruljuk a videónkban, hogy hol van az a hely, ahol a plusz autógumikat, de még a használt biciklibelsőt is átveszik tőled ingyen.

A cigicsikkek random kidobálgatása a lehúzott autóablakoknál szintén káros, hiszen egy csikk 1000 liter vizet tud beszennyezni toxikus anyagokkal, ráadásul 20 év alatt bomlik le. Mit tudsz csinálni? Érdemes az autód hamutartójában elhelyezni a cuccot, vagy zsebhamutálat használni, különben még bezsebelhetsz büntetést is, ha rajtakapnak, hogy kidobtad a csikket az ablakon.