Autópálya-matricát sok helyen és sokféleképpen lehet vásárolni. A legelső, ami mindenkinek eszébe jut, az a hazai kúthálózat. Megállsz, tankolsz és egyúttal megváltod az úthasználati jogosultságot is. Az emberek így szokták meg, ezért valószínűleg így is csinálják a legtöbben. De a személyes vásárlás mellett ma már SMS-sel, különböző online platformok segítségével, sőt, akár telefonos alkalmazással is lehet matricát vásárolni.

autópálya matrica

Az árak azonban messze nem egyformák, a kényelemért szinte minden esetben felárat kell fizetni, és a tapasztalat azt mutatja, hogy néhány szolgáltatónál jó vastagon fog az a bizonyos árazóceruza. Megvizsgáltuk, hogy a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó, maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsikra megváltható D1-kategóriás heti autópálya matrica (10 napos) hol mennyibe kerül. Akár ezer forintot megközelítő különbségek is lehetnek.

Vásárlás online és telefonos alkalmazáson keresztül

Széles a választék az online szolgáltatóknál, hazai úthasználati jogosultságot jelenleg nyolc nagyobb weboldalon és/vagy az adott szolgáltató által üzemeltetett telefonos applikáción keresztül lehet vásárolni. Az árak itt változnak a legszélesebb skálán, találtam olyat, ahol mindenféle kényelmi díj vagy extra költség nélkül lehet autópálya matricát vásárolni (pl. ECDH Zrt. vagy Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.), de olyat is, ahol 960 forintos kényelmi díjjal kell számolni a matrica árán felül (HU VIGNETTE).

A D1 matrica online árai:

 • ECDH 3640 Ft
 • autopalyamatrica.hu / VoxPay alkalmazás 3640 + 210 = 3850 Ft
 • e-autopalyamatrica.hu 3640 + 210 = 3850 Ft
 • simple 3640 + 210 = 3850 Ft
 • hu-vignette.com 3640 + 960 = 4600 Ft
 • nemzetiutdij.hu 3640 Ft
 • Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (weben a Simple Pay rendszerére irányít) 3640 + 50 = 3690 Ft
 • palya-matrica.hu (VirPAY) 3640 + 200 = 3840 Ft
 • autovignet.hu 3640 + 230 = 3870 Ft

autópálya matrica

Vásárlás SMS-ben

SMS-sel történő autópályamatrica-vásárlásra valamennyi hazai mobiltelefon-szolgáltató rendszerén keresztül biztosított a lehetőség. Előre meghatározott formátumú szöveges üzenetben csak elküldöd az autó rendszámát és a megvásárolni kívánt matrica kategóriáját a megadott telefonszámra, majd kapsz egy visszaigazoló SMS-t, amit nyugtázol. Minden költség (a matrica ára, a kényelmi díj, valamint a díjcsomagod szerint meghatározott üzenetküldés díjai) levonásra kerül az egyenlegedből, előfizetés esetén pedig ráterhelődik az aktuális havi telefonszámládra.

D1 autópálya matrica árak SMS:

 • Telenor 3640 + sms-ek díja tarifacsomag szerint + 200 = ~3900 Ft
 • Vodafone 3640 + sms-ek díja tarifacsomag szerint + 160 = ~3900 Ft
 • Telekom 3640 + 200 = 3840 Ft
 • Digi Mobil 3640 + 55 = 3695 Ft

mobiltelefon

Vásárlás személyesen

Személyes vásárlásra a már említett hazai kúthálózat töltőállomásain vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-vel szerződött viszonteladói hálózat értékesítési pontjain van lehetőség. Anyagi szempontból kifizetődő, ha ezeken a helyeken vásárolunk, hiszen nincsen kényelmi díj vagy egyéb extra költség, az autópálya-matricák árai minden esetben megegyeznek a hivatalos árakkal.

D1 autópálya matrica ár személyesen vásárolva: 3640 Ft

Összegzés

Nincs meglepetés abból szempontból, hogy a személyes vásárlás a legolcsóbb, a kényelmes online vagy SMS-sel történő vásárlásnál pedig kényelmi és tranzakciós díjakat, illetve egyéb költségeket számolnak fel. Mégis, mint látható, létezik olyan szolgáltató, ahol kényelmesen online vagy okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül lehet vásárolni, és mégsem számolnak fel semmilyen extra költséget. Ettől függetlenül én igenis elfogadhatónak tartom, hogy a komfortos vásárlásért extra díjat számolnak fel, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy annak felára 150 vagy közel 1000 forint. Érdemes jól megválasztanod, hol vásárolsz.