Így nyerhetsz 15 percet, ha kerékbilincset tennének az autódra!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Ezt kell tenned ahhoz, hogy mielőtt kerékbilincset tennének az autódra, kapj a mobilodra egy értesítést! Így nyersz 15 percet és spórolhatsz egy csomó pénzt!

Szinte minden autós életében eljön az a pillanat, amikor véletlenül rossz helyen parkol, ezért mikuláscsomagot vagy kerékbilincset kap a kocsijára, esetleg a „lopóautó” viszi el azt. Mindegyik drága mulatság, de kétségtelenül a kerékbilincs és az elszállítás a legbosszantóbb, hiszen ilyenkor még az is időbe telik, hogy az ember visszakapja a járművét. Van egy mentőötlet, ami, ha nem is minden esetben, de sokszor csökkentheti a kárt!

kerékbilincs

11 500 forintba kerül a kerékbilincs

A dolog persze egy kis utánajárást igényel, ugyanis el kell menned valamelyik okmányirodába, hogy az elérhetőségeidet regisztráld az országos nyilvántartó rendszerbe. A regisztráció illetékköteles, ezért 2300 forint egyszeri díjat kell kifizetned, de a büntetési tételeket látva,már egyetlen „bakinál” visszajön a befektetett összeg. Jó hír az is, hogy bármelyik okmányirodába mehetsz, és ha számítógép előtt vagy, a nyilvantarto.hu weboldalán azonnal megkeresheted a hozzád legközelebbit. Amennyiben van Ügyfélkapu regisztrációd, akkor itt időpontot is foglalhatsz magadnak, így nagyjából 15 perc idő megy el az egész életedből emiatt, persze az utazást nem számolva.

Hogy mi ebben neked az üzlet? Az, hogy a jogszabály szerint a közterület-felügyelőknek a kerékbilincs felrakása, illetve a „lopóautó” bevetése előtt ellenőrizniük kell, hogy az autósnak van-e regisztrációja az országos nyilvántartási rendszerben, és ha igen, akkor az ott megadott telefonszámon értesíteni kell őt arról, hogy a kocsijával gondok vannak. Ha az autó tulajdonosa válaszol az SMS megkeresésre, és jelzi, hogy 15 percen belül az autónál tud lenni, akkor a közterületeseknek negyedórára fel kell függeszteniük az akciójukat, amit csak az idő lejártát követően folytathatnak. Az értesítés időpontjáról természetesen jegyzőkönyv készül, de az SMS-nél ellenőrizheted a megkeresés idejét, így van mihez viszonyítanod.

közterület-felügyelő

Az értesítést követően 15 perce van megérkeznie a tulajdonosnak

Akkor sincs minden veszve, ha kicsúszol a negyedórás limitből, és már szerelik a bilincset, vagy teszik fel a kocsid a trélerre, mert ilyenkor a köztereseknek azonnal abba kell hagyniuk „áldásos” tevékenységüket. Ebben az esetben a bírság, pontosabban a bilincs vagy az elszállítás költségének a felét kell csak kifizetned. Ez utóbbi lehetőség egyébként a regisztráció nélkül is él, legfeljebb az a gond, hogy értesítés nélkül nem fogsz tudni arról, hogy éppen dolgoznak az autódon.

Végezetül van még egy rossz hírem. Ha regisztrálod magad, és villámgyorsan az autódnál teremsz, akkor is legfeljebb a kerékbilincs vagy az elszállítás díját spórolhatod meg, a szabálytalanság miatt kirótt bírság attól még áll. De így is sok pénzt és persze időt spórolhatsz meg magadnak.

A szabálytalan helyen álló jármű elszállításának és rögzítésének (kerékbilincs) költsége:

Személygépkocsi vagy pótkocsija, továbbá motorkerékpár és pótkocsija, valamint segédmotoros kerékpár esetén az elszállítás költsége:

  • ha a település lakosságszáma a 200 000 főt meghaladja: 20 000 Ft;
  • ha a település lakosságszáma 10 000 és 200 000 fő között van: 17 250 Ft;
  • ha a település lakosságszáma a 10 000 főt nem éri el: 14 500 Ft.

A felsorolt járművek rögzítésének költsége: 11 500 Ft.

A jármű tárolásának és őrzésének költsége naponta: 1 200 Ft. 

Csökkentett költség fizetése esetén meghatározott összeg 50 százalékát kell megtéríteni.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

női sofőr kerékbilincset kapott
2019. május 10.
Vizsgálatot indítottak kerékbilincs ügyben, a folyamat elindítója egy panaszbeadvány volt. Az alapvető jogok biztosa szerint a parkolás szabályait is tartalmazó jogszabályok összehangolása szükségeltetik
Jelzés nélküli rendőrautók razziáznak a magyar utakon is
2018. május 23.
Magyarországon is megjelentek a jelzés nélküli rendőrautók, amelyek észrevétlenül csapnak le a szabálytalankodókra.

További hírek