Így spórolhatsz a horvát autópályadíjon!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Idén is tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályák a nyári időszakban. Van azonban egy módszer, amivel spórolhatsz, ráadásul a várakozást is lerövidítheted a kapuknál.

2018-ban is drágulnak a horvát autópályák a nyári szezonban, vagyis június 15-e és szeptember 14-e között tíz százalékkal kell többet fizetni. A dolog annyiban érthető, hogy a horvát GDP (bruttó nemzeti össztermék) tizedét a turizmus adja, ráadásul ez a nyári hónapokra korlátozódik, vagyis ezalatt kell megkeresni az egész évre valót. A tíz százalékos arány egyébként a világon a második legmagasabb volt 2017-ben, amit csak Málta múlt felül a maga 15 százalékával. Magyarország ebből a szempontból a középmezőnyben van, az idegenforgalom pontosan 4 százalékkal járult hozzá az ország GDP-jéhez.

Csúcsszezonban gyakran külön személyzet is besegít a kapuknál

Csúcsszezonban gyakran külön személyzet is besegít a kapuknál

Ez persze nem vigasztalja a magyar autósokat, akiknek most nyáron nagyon borsos árat kell fizetniük a horvát pályákon. A Zágráb-Split szakaz például 200 kunát (8690 forint) kóstál a hónap közepétől, míg a Zágráb-Rijeka útért 77 kunát (3345 forint), a magyar határtól Zágrábig pedig 47 kunát (2042 forint) kell kicsengetni. Annak, aki Drávaszabolcsnál vagy Udvarnál lépi át a határt, és Eszéknél hajt rá az autópályára, annak Zágrábig 135 kunába (5865 forint) kerül majd az út.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki a déli részeket, például Splitet, Trogirt vagy Omist kedveli, annak Eszéktől akár 335 kunába, vagyis 14 500 forintba is kerülhet az út, mégpedig csak oda. Ki lehet persze kerülni a fizetős szakaszokat, ami ezen a vonalon még akár meg is érheti: a Google Maps által 6 órásra becsült utat még egy órával sem hosszabbítja meg az országúti kaland. Letenye és Split között azonban már kérdéses a dolog, mert a pályán körülbelül 5 órásra tervezett autókázás 3 órával lesz hosszabb a fizetős részek elkerülésével. A dolog persze nem ennyire egyszerű, mert csúcsszezonban Zágrábnál simán bele lehet futni akár egy-másfél órás dugóba a fizetős kapunál.

horvát autópálya

A horvát autópályák kapuinál nem ritkák a hatalmas dugók

Spórolhatsz az úgynevezett ENC-készülékkel, ami egy feltöltőkártyás rendszer, és érintés nélküli elektronikus fizetést tesz lehetővé. Ha ilyet használsz, akkor 21,7 százalékos engedményt kapsz az autópályadíjból a nyári szezonban, ráadásul azon - sokak által gyűlölt - autósok közé tartozhatsz, akik percek alatt áthajthatnak a kapukon, mert az ENC feliratú sávokban ritkán vannak komolyabb sorok.

Maga a kütyü nagyon egyszerűen működik, mindössze a szélvédő mögé kell helyezned, a sorompóhoz érve pedig sípol, majd nyílik a kapu. Lehajtáskor ugyanígy kell eljárni.

ENC-kapu

Az ENC-s sávokban ritka a tumultus

Készüléket többek között az autópálya kapuknál lévő irodákban vásárolhatsz, a csomagok ára pedig a berendezésen kívül meghatározott összegű, levásárolható útdíj keretet is tartalmaz. Az 544 kunás (24 500 forint) csomagban például 555 kuna útdíjat kapsz, vagyis az ENC masinát gyakorlatilag ingyen adják. Az egyenleg utalással és készpénzzel egyaránt feltölthető, de például az INA kutakon meghatározott értékű vouchert is vásárolhatsz, aminek a kódját SMS-ben kell elküldened a megadott számra.

Van magyar cég, amelyiknél bérelni tudsz ilyen ENC-készüléket, amiért napi 100 forintot számolnak csak fel. A dolog annyiban praktikus, hogy a végén történik egy elszámolás, vagyis ha az előre feltöltött keretedből marad, akkor azt visszakapod, míg ha többet használtál, utólag is rendezheted a tartozást.

Forrás:

További autós hírek

Sokkoló videón egy újabb zebrán gázolás. Most egy betegszállító ütött el egy nőt a 18. kerületben, Budapesten. A balesetről videó…

Egy nő vesztette életét hétfőn délelőtt a 86-os főúton, ahol egy Mazda személyautó és egy kamion ütközött frontálisan – adta…

Meghalt a műszaki hibás busznak ütköző személygépkocsi utasa a vezetője pedig súlyos sérüléseket szenvedett Noszlop és Bakonygyepes között. Az eset…

Szamarak és juhok százai akadályozták a forgalmat a romániai A2-es autópályán kedden, mivel egy pásztor az autópálya Duna-hídján terelte át…

“Az elsőnél figyeljétek a zöld lámpát a jobb szélén, bőven szabadot jelez már egy ideje, ha nem figyelek, lehet, hogy…

Kapcsolódó írások

Horvát autópálya
2019. április 17.
A horvát autópályákon fix traffipaxokkal fogják kiszámolni, vajon a megengedett sebességgel haladtál-e az adott szakaszon
A fizetőkapuk ledöntésre kerülnek a horvátországi autópályákon
2019. július 09.
2022-ig a régi rendszer lesz használatban.
Magyar autósokat tarolt le egy BMW-s Horvátországban
2019. július 12.
Az egyik kocsi teljesen szétroncsolódott.
BMW-s okoz balesetet horvátországi fizetőkapunál
2019. július 13.
Vajon egy önvezető autóval ez lehetséges lett volna?