csütörtök - 2022. October 06.
20.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így spórolhatsz a horvát autópályadíjon!

Idén is tíz százalékkal drágulnak a horvát autópályák a nyári időszakban. Van azonban egy módszer, amivel spórolhatsz, ráadásul a várakozást is lerövidítheted a kapuknál.

2018-ban is drágulnak a horvát autópályák a nyári szezonban, vagyis június 15-e és szeptember 14-e között tíz százalékkal kell többet fizetni. A dolog annyiban érthető, hogy a horvát GDP (bruttó nemzeti össztermék) tizedét a turizmus adja, ráadásul ez a nyári hónapokra korlátozódik, vagyis ezalatt kell megkeresni az egész évre valót. A tíz százalékos arány egyébként a világon a második legmagasabb volt 2017-ben, amit csak Málta múlt felül a maga 15 százalékával. Magyarország ebből a szempontból a középmezőnyben van, az idegenforgalom pontosan 4 százalékkal járult hozzá az ország GDP-jéhez.
Csúcsszezonban gyakran külön személyzet is besegít a kapuknál

Ez persze nem vigasztalja a magyar autósokat, akiknek most nyáron nagyon borsos árat kell fizetniük a horvát pályákon. A Zágráb-Split szakaz például 200 kunát (8690 forint) kóstál a hónap közepétől, míg a Zágráb-Rijeka útért 77 kunát (3345 forint), a magyar határtól Zágrábig pedig 47 kunát (2042 forint) kell kicsengetni. Annak, aki Drávaszabolcsnál vagy Udvarnál lépi át a határt, és Eszéknél hajt rá az autópályára, annak Zágrábig 135 kunába (5865 forint) kerül majd az út. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a déli részeket, például Splitet, Trogirt vagy Omist kedveli, annak Eszéktől akár 335 kunába, vagyis 14 500 forintba is kerülhet az út, mégpedig csak oda. Ki lehet persze kerülni a fizetős szakaszokat, ami ezen a vonalon még akár meg is érheti: a Google Maps által 6 órásra becsült utat még egy órával sem hosszabbítja meg az országúti kaland. Letenye és Split között azonban már kérdéses a dolog, mert a pályán körülbelül 5 órásra tervezett autókázás 3 órával lesz hosszabb a fizetős részek elkerülésével. A dolog persze nem ennyire egyszerű, mert csúcsszezonban Zágrábnál simán bele lehet futni akár egy-másfél órás dugóba a fizetős kapunál.
A horvát autópályák kapuinál nem ritkák a hatalmas dugók

Spórolhatsz az úgynevezett ENC-készülékkel, ami egy feltöltőkártyás rendszer, és érintés nélküli elektronikus fizetést tesz lehetővé. Ha ilyet használsz, akkor 21,7 százalékos engedményt kapsz az autópályadíjból a nyári szezonban, ráadásul azon - sokak által gyűlölt - autósok közé tartozhatsz, akik percek alatt áthajthatnak a kapukon, mert az ENC feliratú sávokban ritkán vannak komolyabb sorok. Maga a kütyü nagyon egyszerűen működik, mindössze a szélvédő mögé kell helyezned, a sorompóhoz érve pedig sípol, majd nyílik a kapu. Lehajtáskor ugyanígy kell eljárni.
Az ENC-s sávokban ritka a tumultus

Készüléket többek között az autópálya kapuknál lévő irodákban vásárolhatsz, a csomagok ára pedig a berendezésen kívül meghatározott összegű, levásárolható útdíj keretet is tartalmaz. Az 544 kunás (24 500 forint) csomagban például 555 kuna útdíjat kapsz, vagyis az ENC masinát gyakorlatilag ingyen adják. Az egyenleg utalással és készpénzzel egyaránt feltölthető, de például az INA kutakon meghatározott értékű vouchert is vásárolhatsz, aminek a kódját SMS-ben kell elküldened a megadott számra. Van magyar cég, amelyiknél bérelni tudsz ilyen ENC-készüléket, amiért napi 100 forintot számolnak csak fel. A dolog annyiban praktikus, hogy a végén történik egy elszámolás, vagyis ha az előre feltöltött keretedből marad, akkor azt visszakapod, míg ha többet használtál, utólag is rendezheted a tartozást. Forrás:

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!