Így válasszunk menetrögzítő kamerát…

Közzétéve:
2020-08-10, 16:52

A menetrögzítő kamera életünk egyik legjobb „befektetése” lehet, ha vitás helyzetbe kerülünk. A rendőrség és a biztosító számára is bizonyító érvényű lehet a felvétel. Ha baleset történik, az adatok könnyedén menthetők és másolhatók, így a felelősség nem hárítható át a vétlen autósra. A menetrögzítő kamera tehát kétségtelenül hasznos eszköz, de vajon mire érdemes figyelni, ha ilyen kütyüt vásárolnánk?

Többféle menetrögzítő kamera közül választhatunk, ezek mindegyike képes ellátni az elsődleges feladatát. A legnépszerűbb a hagyományosnak mondható autós kamera, amely kizárólag az autó előtti teret képes figyelni. Az esetek 99 százalékában ez a megoldás tökéletesen megfelelő, hiszen kissebességű tolatás közben aligha okozhatunk nagyobb balesetet. A külső kamarák alkalmasak a hátsó terület rögzítésére is, hiszen rendelkeznek olyan optikával, amit a hátsó ablaknál helyezünk el. Teljes körű megoldást az úgynevezett duális kamerák biztosítanak, amelyek nem csak a külső teret, hanem az utasteret is figyelik. 

A menetrögzítő kamerák felbontása kifejezetten nagy jelentőséggel bír, hiszen a megfelelő képminőség elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy le tudjunk olvasni egy rendszámot, esetleg a személyazonosítás is lehetséges legyen. Éppen ezért a legtöbb autós kamera Full HD felbontással rendelkezik, de találkozunk 2560×1440 vagy 2560×1600 felbontású változatokkal is. Utóbbikért természetesen némileg magasabb árat kell fizetnünk… Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jobb felbontás több tárkapacitást igényel, de nem érdemes túl nagy kompromisszumot kötni e téren. Ne érjük be a full HD-nél kisebb felbontással, ehhez válasszunk megfelelő rögzítési időt lehetővé tevő memóriakártyát.

Bizonyos esetekben rendkívüli jelentőséggel bírhat a képsebesség, azaz a másodpercenként rögzített képek száma. Minél nagyobb ez a szám, annál folytonosabb a mozgás. Menetrögzítő kamerák esetében másodpercenként legalább 12-15 képrögzítésre van szükség, így a gyors esetek is relatív jól dokumentálhatók. A jobb kamerák akár 30 képet is rögzítenek másodpercenként, sőt léteznek ennél is fejlettebb eszközök.

autós kamera

Érdemes figyelmet fordítani a rögzítési szögre is. Minél nagyobb, annál jobb, hiszen így rögzíthetők az út szélén történő események is. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az alacsony rögzítési szöggel rendelkező kamerák kizárólag az úttestet képesek figyelni, széles rögzítési szög esetén viszont az út szélén történő eseményeket, forgalmi jelzéseket és lámpákat is. Érdemes legalább 125 fokos szöggel rendelkező eszközöket választani, de ha tehetjük, részesítsük előnyben a 150 felettieket… 

Szót kell ejteni a belső memóriáról és az illeszthető memóriakártyákról is. A belső memória a legtöbb készülék esetében 8 és 64 GM közötti, ezt bővíthetjük klasszikus SD vagy microSD kártyával. Érdemes arra is figyelni, a kamera mekkora bővítést tesz lehetővé; egy 128 GB-os memóriakártya hozzávetőlegesen 57 órányi felvételt képes eltárolni HD minőségben, azonban, ha jobb képminőséget szeretnénk, full HD videóból már csak 26-28 órányit rögzíthetünk. Kisebb memória esetén a rögzíthető tartalom ideje arányosan csökken.

A korszerű kamerák számos extra tulajdonsággal rendelkezhetnek. Ezek közül mindenképpen szót érdemel az úgynevezett LDWS, ami a hirtelen sávváltásokra hangjelzéssel figyelmeztet bennünket. A funkció életet menthet, ha esetleg elaludnánk a volán mögött.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.

További hírek