Társszerző: Dudás Gábor

Knight Rider (2008)

A klasszikus KITT sorozat folytatását a 2008-ban bemutatott nyitó epizód előzte meg. A történetben Mike Traceur, Michael Knight fia csöppen bele apja “örökségébe”, és veszi fel a kesztyűt a bűnözőkkel szemben. A történet szerint Charles Graiman feltaláló, aki annak idején megépítette Wilton Knight számára a Knight Industries Two Thousand (K.I.T.T.)-et, az akkori legfejlettebb mesterséges intelligenciával ellátott autót, a Pentagon megbízásából megépítette a Prometheus nevű rendszert, mellyel rakétákat és műholdakat lehet távvezérelni. Ennek része K.I.T.T (Knight Industries Three Thousand) továbbfejlesztett verziója is egy Ford Mustang Shelby GT500. Azonban miután illetéktelenek betörnek Charles birtokára, hogy elvigyék a Prometheus programot, Charles infarktust kap.

Knight Rider

Mike Traceur (Justin Bruening) - Michael Knight fia a Knight Rider 2008-as sorozatában

K.I.T.T. vészprotokollja lép életbe, és megszökik a bűnözők elől, hogy megkeresse Sarah-t, Charles lányát, mivel ő az egyetlen esélyes, aki Charles után ismerheti a kódokat, és ezt a bűnözők is tudják. K.I.T.T Mike-tól kér segítséget Sarah megvédésében, így együtt keresik a választ, hogy kik, és miért akarják ellopni a Prometheus-t.
A film méltó utódja a régi sorozatnak. Bár az NBC a film levetítését követően 22 epizód elkészítését rendelte meg, a visszaeső érdeklődés miatt a 17. résszel - a rajongók bánatára - a sorozatot végleg befejezték.

Verdák 1-2-3

A Pixar Studiótól (Toy Story - a Játékháború, Egy bogár élete) korábban már megszokott minőséget és poéndömpinget most autós köntösben kapod meg - nem is akár hogyan! Szenzációs karakterek, és autó-mániások szívét megdobogtató járgányok és gyereke és felnőttek számára is tanulságos történet jellemzik a filmeket. A 2006-ban bemutatott első részben a Nascar-jellegű versenyző és bajnok esélyes, nagyképű Villám McQueen téved el két versenyhelyszín között, és talál rá Kipufogófürdőre, az autópálya megépítése óta látogatóktól mentes kisvárosra, ahol végül megtalálja a legfontosabb dolgot a világon, mely még a győzelemnél is fontosabb, a barátságot.

Verdák

Őszinte barátság Pixar-módra

A 2011-ben bemutatott második részben az Allinol bioüzemanyagot promotáló jótékonysági versenyre kíséri el Matuka a vontató barátját, Villám McQueen-t, ám gyanúsan sok a verseny közben lerobbanó járgány. A háttérben zajló nyomozást folytató nemzetközi titkosügynökök munkájába Matuka akaratlanul keveredik bele, és válik maga is ügynökké, és fülelik le barátjával végül az egész ügy hátterében álló “főgonoszt”.

A harmadik részt 2017-ben mutatták be, melyben McQueen szembesül azzal, hogy a bajnoki cím, a legnagyobb kitüntetés a versenyzésben hamar a feledésbe vész, ha jönnek az újoncok, akik jobbak, ügyesebbek, fiatalabbak nála. Hiába próbál mindent megtenni az újabb cím elnyerése érdekében, kudarc, és végül egy súlyos baleset lesz az eredménye. Egy olyan baleset, ami Hudson Doki, McQueen egykori mentorának karrierjét már derékba törte. McQueen-nek rá kell jönnie, hogyan tudja más módon, újfent példa értékkel elérni célját.

Bullitt

1968-ban bemutatott amerikai krimi, mely idehaza "A chicagói tanú", és "San Franciscó-i zsaru" címen is megjelent. Valójában olyannyira kultikus film, hogy az ezt követően valaha megjelent autós üldözéseket felvonultató filmek alapjául és mintájául szolgál még a mai napig is. Nyers, nyilvánvalóan CG-mentes (1968-ban, hö-hö!), testközeli formában mutatja meg az autók erejét, hangját, miközben a történet önmagában is megállja a helyét, nemhogy az autókkal benne. Egyszerűen kötelező!

Bullitt

Bullitt: Dodge Charger Vs Ford Mustang

Halálos iramban

2001-ben mutatták be az azóta elkészült összesen 8 Fast and Furious, magyarul Halálos Iramban filmek első részét. A története nem túl komplex; beépülni egy illegális versenyeken is részt vevő, vélhetően autó lopásokra is “szakosodott” bandába, majd ott valódi barátságot szőni, na és persze szerelmet is. Ezt a sztorit így el is engedheted, no meg a tuningolásokat nem túl valósághűen megjelenítő, de ezt leszámítva jól kinéző autók miatt, és Paul Walker emlékének tiszteletére, érdemes egy estét szentelni neki az ünnepek alatt.

Halálos Iramban

Halálos iramban: Dodge Charger Vs Toyota Supra

Tolvajtempó

Nicolas Cage fényes időszaka a 2000 év környéke. Ekkor még elég lett volna csak az ő neve egy film eladhatóságához, azonban az 1974-es Gone in 60 seconds remake-je igazán remekül sikerült darab. Izgalmas, telis-tele a korszak legmenőbb autóival, s együtt izgulhatsz a Mephis család életéért.

Miközben tisztelettel tekintenek az autókra. Megunhatatlan klasszikus, és nem utolsó sorban kötelező a pihenés közben elindítani.

Tolvajtempó

Nicolas Cage: Tolvajtempó

Boldog karácsonyt, és kellemes ünnepeket kívánok az alapjarat.hu stábja nevében is!

Források és fotók: