Mesélj kicsit magadról, mi pontosan a munkád és mióta dolgozol a járműfinanszírozás területén?

Baksa Gábor: A főiskola elvégzése után gépjármű-értékesítőként kezdtem dolgozni a győri Nissan márkakereskedésben, itt ismerkedtem meg az autókkal és az azzal szorosan összefonódó autó finanszírozással.

Immáron 15 éve dolgozom a gépjármű-finanszírozás területén, eleinte eszköz és gép finanszírozással a későbbiekben ez a kör kibővült a személyautós üzletággal. Sajnos ezen 15 év alatt átrendeződött többször a piac, bankok és a lízingcégek olvadtak össze, szűntek meg, alakultak át. Az MKB Euroleasinggel 2012-ben találtunk egymásra, azóta az egyik legnagyobb regionális partner irodaként működünk, a tavalyi kihelyezésünk meghaladta az 1,35 milliárd forintot.

Baksa Gábor MKB Euroleasing

Baksa Gábor (középen) az MKB Euroleasing győri partner irodájának vezetője

Mit kell tudni az autólízingről és milyen fajtái vannak?

Baksa Gábor: Itt alapvetően a nyíltvégű és a zártvégű pénzügyi lízingről beszélhetünk. A nyíltvégű lízing cégek, egyéni vállalkozók és akár más fogyasztónak minősülő ügyfelek számára is elérhető. Amennyiben a lízingelt gépjárművet vállalkozás céljaira használják, úgy a lízingtőke után az ÁFA tartalma jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékben visszaigényelhető.

A beszerzési ár ÁFA tartalma nem része a lízingtőkének, így a kamatszámítás alapjának sem, ezért a futamidő alatt fizetendő kamat kevesebb, mint a hasonló ütemezésű zártvégű pénzügyi lízing esetén. A lízingbevevő mindkét esetben jogosult az értékcsökkenés elszámolására. A nyíltvégű pénzügyi lízing esetén a futamidő végén, gyors és rugalmas autócserére van lehetőség, ugyanis az ügyfél nem szerez automatikusan tulajdonjogot az utolsó lízingdíj megfizetése után.

Jellemzői, hogy forint alapú, új és használt személygépjárművekhez és motorkerékpárokhoz egyaránt igénybe vehető, a futamidő alatt a lízingbeadó a tulajdonos, lízingbevevő az üzembentartó.

Fontos tudni, hogy az ÁFA kizárólag abban az esetben igényelhető vissza, ha a lízingcég felé kiállított, gépjárműről szóló számla teljes áfás. ÁFA-mentes, valamint különbözeti áfás értékesítés esetén a szolgáltatás nem vehető igénybe.

A Zártvégű pénzügyi lízing szolgáltatásunk abban tér el a korábbi autóhitel termékünktől, hogy a futamidő alatt a forgalmi engedélyben és a törzskönyvben tulajdonosként a lízingbeadó szerepel, lízingbevevő az üzembentartó. A vevő tulajdonába a lízingszerződés végén, az utolsó lízingdíj megfizetése után automatikusan kerül a jármű.

lízing – MKB Euroleasing

A lízing is egy lehetőség lehet, vedd számításba

Jellemzői: új és használt gépjármű, kishaszongépjármű és motorkerékpár finanszírozásához is egyaránt igénybe vehető. Forint és Euró alapú konstrukcióban is elérhető egyéni és társas vállalkozások számára, magánszemélyeknek kizárólag forint alapú konstrukciót biztosítunk.

Kinek ajánlod az autólízing szolgáltatást?

Baksa Gábor: Olyan ügyfeleknek, akik kiszámíthatóságot és kockázatmentes ajánlatokat keresnek. Akik bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy meglévő tőkéjükből autót vagy termelőeszközt vegyenek, esetleg tartalékot képezzenek vagy befektessenek. A lízing egy jó megoldás, ugyanis lehetőségünk van autót, eszközt vásárolni miközben nem költekeznek ki teljesen.

Beszéljünk a flottáról. Milyen elemei vannak a flottakezelési szolgáltatásoknak?

Baksa Gábor: A flottakezelési szolgáltatás leglényegesebb része, hogy az autókhoz kapcsolódó terhek (anyagi és működésből fenntartásból fakadó) lekerüljenek az ügyfelek válláról. Az ügyfél lehet KKV, őstermelő, egyéni vállalkozó vagy nagyvállalat. Forint és euró alapú finanszírozás itt is elérhető.

flotta-lízing

Teljeskörű ügyintézés a flották esetében is

Jellemzői: A flottakezelésre vonatkozó szolgáltatások magába foglalják a biztosítások, adók, illetékek költségét és az ügyintézést is. A Standard flottakezelési szolgáltatás a gépjárművek teljes körű karbantartását, üzemeltetését is magába foglalja. Ennél a konstrukciónál is a saját forrásból történő beszerzéssel szemben a flottakezelés nem jár tőkelekötéssel. A flottakezelés a készpénzes vásárlással és lízingkonstrukciókkal szemben és akár önerő nélkül is igénybe vehető. Az autó nem a bérbevevő könyveiben szerepel, így értékvesztés nem számolható el.

Hogyan érintette a szektort a 2000-es évek végén begyűrűző gazdasági válság?

Baksa Gábor: Nagyon érzékenyen érintette, 70%-ot esett az autópiac és nagyságrendileg 90%-ot a finanszírozási piac. Jelentősen csökkentek az autóeladások és nagyon kevesen vettek fel hitelt/finanszírozást.

Végezetül, milyen autót tud egy lízingcég megfinanszírozni?

Baksa Gábor: Szinte bármilyent, de vannak természetesen kockázatos vagy tiltott típusok. Pl. Egy 5 literes V8-as Ford Mustangot is lehet vásárolni, de ebben az esetben nem 20, hanem magasabb önerőt ír elő a kockázatkezelés.

Gépjármű finanszírozás igénye esetén keressen bennünket, gyors és rugalmas ügyintézéssel állunk ügyfeleink rendelkezésére:

www.eu-leasing.hu

Fotók:

  • Baksa Gábor
  • Flickr

Az interjút készítette: Porkoláb Bence