Itt a top 5 technika, amivel az autószerelők lehúzhatnak

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Az autószerelők gyakran különféle trükkökkel próbálják a gyanútlan autótulajdonosok pénztárcájából a lehető legtöbbet kicsikarni. Mit tehetsz, hogy ne válj te is az áldozatukká?

Társszerző: Hajdu Balázs

Egy friss felmérés alapján az autószerelőké az egyik legkevésbé megbízható szakma az Egyesült Királyságban, de talán az egész világon. A kutatások azt is kimutatták, milyen trükkökkel, praktikákkal próbálják lépre csalni a szerelők a gyanútlan tulajdonosokat.

A Confused.com internetes oldal által elvégzett felmérés alapján az autósok 85 százaléka nem bízik a szerelőjében. Háromból egy pedig úgy érzi, átlagosan 40 000 forinttal fizetett többet a kelleténél, valamint további 13 százalék számolt be olyan alkatrészek megvásárlásáról, melyeket a szerelő javasolt, de abszolút nem voltak szükségesek.

autószerviz

A legfontosabb tanács talán az, hogy ne higgyj el mindent a szerelőknek anélkül, hogy kérdéseket tennél fel.

Hogyan kerüld el, hogy a szerelő lehúzzon?

Legközelebb ha szervizbe viszed az autódat, jussanak eszedbe ezek a tippek:

  1. Autós zsargon, szakszavak: A szerelők gyakran próbálnak megtéveszteni azzal, hogy bonyolult műszaki nyelvezetet használnak, így azt is kifizeted, amire valójában nincs is szükséged. Mindig kérd meg a szerelőt, hogy magyarázza el, miről is van szó pontosan. Ha nem kapsz magyarázatot, kezdj el gyanakodni.
  2. Túlszámlázás: Ha nem tudod, mennyibe kerülnek az alkatrészek, gyakorlatilag a szervizre bízod, mennyit számláznak ki neked. Nézz utána az alkatrészek körülbelüli árának, hogy tudd, mire számíthatsz.
  3. Cserealkatrészek: Néhány szervizben kihasználják azt, hogy az autósok általában nem tudnak túl sokat az alkatrészekről, és használt alkatrészt adnak el, vagy ki sem cserélik a szóban forgó, hibás darabot. Kérd, hogy mutassák meg a régi, kicserélt alkatrészt. Ellenőrizd, hogy az újonnan megvásárolt alkatrész számláját, hogy valóban új alkatrészt építette-e be az autódba.
  4. Szükségtelen javítások: Néhány szerelő elvégez szükségtelen, plusz javításokat, azon felül, amiért alapvetően bevitted a gépet. Kérd meg a szervizt, hogy hívjanak fel, mielőtt belekezdenek bármilyen pluszmunkába.
  5. A lapos gumik automatikus cseréje: Gyakran a lapos gumikat valóban le kell cserélni – de nem mindig. Ha a gumi jó állapotban van, a defektet pedig csak külső sérülés okozza, akkor leggyakrabban javítható. Kérd, hogy mutassák meg a defekt helyét, és kerüld el, hogy meg kelljen vásárolnod egy új garnitúra gumit, ha az nem indokolt.

autószerelés

Körülbelül hétből egy felmérésben résztvevő autótulajdonos tapasztalta, hogy a szerelő próbálta megtéveszteni a szakzsargon használatával – ám mindössze 10 százalék merne kérdéseket feltenni, ha nem értik pontosan, miről van szó. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a női sofőrök sokkal gyakrabban esnek áldozatul a szerelők kapzsiságának, mint a férfiak.

Amanda Stretton, a Confused.com szerkesztője elmondta:

„Az autósok éppen eleget fizettek már ki feleslegesen a szerelőknek. Az emberek komolyan aggódnak, ha szervizbe kell vinniük az autót, vajon milyen extra költség várja őket. Nagyon sok ezzel együtt is a megbízható szerviz, az emberek mégis szkeptikusak, hiszen egyszerűen nem tudják, mi mennyibe kerül. Azt tanácsoljuk tehát, hogy mindig nézzenek utána az alkatrészek árának, illetve a javítási költségeknek, mielőtt szervizt választanak.”

Téged is megpróbáltak már átverni a szervizben? Hogyan? Írd meg kommentben, hogy mások is tanulhassanak belől!

Forrás: 

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
78 ezer - ennyit költ a magyar átlagosan az autójára évente
2017. október 30.
A Bárdi autó felmérést készíttetett a Trend International piackutató céggel, hogy megtudhasd, mennyit is költenek a magyarok autóik fenntartására

További hírek