Itt is fizetni kell majd a parkolásért Budapesten!

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Újabb utcákban lesz fizetős a parkolás Budapesten, főleg olyan helyeken, ahol egy közeli rész fizetőssé tétele miatt elviselhetetlen lett a terhelés.

A fizetős parkoló-övezetekkel az a gond, hogy olyanok, mint a Kisgömböc, egyre csak híznak, hogy végül minden ingyenes helyet bekebelezzenek. Érthető, hiszen amikor egy utcát vagy területet fizetőssé tesznek, akkor az autósok nagy része egyszerűen tovább áll, és a legközelebbi ingyenes helyen teszi le a kocsiját. A parkolók emiatt rendkívül telítettek, a helyiek nem tudnak megállni, a szabad helyet kereső autók pedig még a forgalmat is lelassítják.

Parkolás

De ne legyen illúziója senkinek, a fizetős zónák eggyel kijjebb tolása csak ideig-óráig oldja meg a gondokat, mert az autók egyszerűen továbbállnak a közeli ingyenes utcákba. Valójában egy rendes közlekedési koncepció kellene, ám az egyelőre hiányzik Budapesten!

A budapesti közgyűlés 2018. május 2-án dönt a fizetős parkolási övezetek kiterjesztéséről, a fizetős időszak meghosszabbításáról vagy a díjak emeléséről. Az alábbi javaslatokkal a kerületek álltak elő, de ezeket a közgyűlés rendszerint elfogadja.

Fizetős parkolás Zuglóban

Sok zuglói bosszankodott, amikor a Hungária körúttól a városközpont felé eső rész díjköteles lett, ráadásul a Városliget átépítése miatt a korában hatalmas P+R parkolóként funkcionáló Ötvenhatosok teréről is kiszorultak az autók. Ennek az lett ugyanis a következménye, hogy a Hungária körút másik oldalára, Herminamező és Törökőr kis utcáiba álltak át sokan, ahol 88 százalékos lett a parkolóhelyek telítettsége. Ezért ezt a részt is fizetőssé teszik: egy órai parkolás 175 forintba kerül majd, időkorlát pedig nem lesz.

fizetős parkolás Zuglóban

Zuglóban azonban nem csak áremelkedés, hanem árcsökkenés is lesz, ugyanis az Állatkerti körút 525 forintos óradíjának az lett a következménye, hogy kisebb lett az állatkert forgalma. Ezért főszezonban 265, azon kívül 175 forintba kerül majd egy óra parkolás, ezzel együtt pedig a Városliget többi részén – kivéve az Ötvenhatosok terét – 440 forintról 350 forintra csökken a parkolási díj, hogy elkerüljék a népvándorlást az olcsóbb terület felé.

Fizetős parkolás a Gellért-hegyen

Hasonló a helyzet a Gellért-hegy ingyenes részével, amit körülvesznek a fizetős zónák, így nem meglepő, hogy sokan ide állnak át. A telítettségi arány ennek megfelelően 80,4 százalékos, aminél már nehéz szabad helyet találni.

fizetős parkolás a Gellért-hegyen

A Gellért-hegyen 265 forintba kerül majd óránként a parkolás, maximum 4 órás várakozási idő mellett.

Fizető parkolás az Őrmezői lakótelepen

Fizetős lesz az Őrmezői lakótelep egész területe is, ami az 4-es metró miatt most spontán P+R parkolási övezet. A zsúfoltság persze itt is nagy, amit az egészen elképesztő 89,4 százalékos telítettség is jelez.

fizető parkolás az Őrmezői lakótelepen

A díj óránként 175 forint lesz a lakótelepen, viszont legalább időkorlát nélkül.

Fizetős parkolás az Infoparkban

Az Infopark most a környék egyik legnépszerűbb spontán P+R parkolója, ahol a reggeli csúcs után gyakorlatilag eltűnnek a szabad helyek, amit a 98,4 százalékos telítettség számszerűen is mutat.

fizetős parkolás az Infoparkban

Itt 175 forint lesz a parkolási díj, mégpedig időkorlát nélkül, ami csökkentheti a terhelést.

Fizetős parkolás Kelenföldön

Az Őrmezői lakótelephez hasonlóan szintén a 4-es metró „áldozata” Kelenföld, hiszen sok agglomerációból bejáró itt teszi le az autóját és száll át tömegközlekedésre, emiatt pedig a parkolóhelyek hamar megtelnek (82,8 százalékos kihasználtság). Ezért fizetőssé teszik a Szerémi út, Galvani utca, Andor utca, Egér út, Hamzsabégi út és a vasút által körülhatárolt területet.

Fizetős parkolás Újbudán

Nem csak az ingyenes parkolási övezetek fogynak szép lassan Újbudán, a meglévő fizetős részek is drágulnak. A jelenlegi 350 forintos díj 440 forintra emelkedik, míg a 175 forintos övezet 265 forintra drágul.

Fizetős parkolás a XII. kerületben

A Hegyvidéken nem új fizetős zónákat hoznak létre és nem is drágítanak, hanem a fizetős időszakot hosszabbítják meg 18 óráról 20 órára. Ezt azzal magyarázzák, hogy éppen 18 óra után telnek meg a sport-, bevásárló- és szabadidőközpontok a környéken, így a helyiek munka után nem találnak maguknak szabad parkolókat.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Parkoló autók a Marczibányi tér környékén
2020. június 25.
A Magyar Autóklub szerint a Fővárosi Önkormányzat ki akarja szorítani az autókat a belvárosból.
Ezek az új fizetős részek a XI. és a XIV. kerületben!
2018. május 31.
Újabb területeken lesz fizetős a parkolás Budapesten, a már régebb óta fizetős részek némelyikén pedig drágább lesz várakozni. Íme, a pontos utcaszintű lista!

További hírek