Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-0.5 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A jelzőlámpa szerint csak balra mehetek, a tábla viszont csak jobbra enged. Mi ilyenkor a teendő?

2023. augusztus 26. | 14:04

Hogy is van? Papír üti a követ, lámpa a táblát, rendőr mindent visz?

Reggeli kávé mellett vagy a buszon ülve az emberek szokása, hogy unottan pörgetik a közösségi oldalakat, hogy tájékozódjanak, mi történt a nagyvilágban amíg aludtak, vagy egyszerűen csak kedvet kapjanak ahhoz, hogy elkezdjék a napot. A mémoldalak remek források ehhez, hiszen ki ne szeretne nevetni egy jó képen vagy humoros poszton?

Abba vajon belegondolunk, hogy a képen látható történés valakivel a valóságban fordul elő? Az alábbi poszt éppen ilyen lehet, de mi van akkor, ha valaki ténylegesen egy ilyen helyzettel találkozik autózás közben?

Persze nem szabad teljes mértékben hinni az internetnek, lehet, hogy a kép nem is ott készült, ahol írják, de még az is megeshet, hogy a fotót megszerkesztették. Függetlenül ettől azonban előfordulhat hasonló szituáció, nem árt tudni, mi ilyen helyzetben a teendő.

Melyik az erősebb? A jelzőlámpa vagy a közlekedési tábla? Vagy esetleg, ha lenne egy útburkolati jelzés is, amely azt jelzi, hogy csak egyenesen lehet továbbhaladni? Melyik jelzésnek kell engedelmeskedni?

A KRESZ szerint a rendőr jelzései minden esetben a legerősebbek:

(3) A rendeletben meghatározott egyéb közúti jelzések és a forgalmi szabályok csak annyiban irányadók, amennyiben a rendőr jelzésével nem ellentétesek.

Ilyen helyzetben a forgalmat irányító rendőr felülír mindent, ugyanígy igaz ez katonai forgalomszabályozó, a katasztrófavédelmi hatóság közúti ellenőr, a vám- és pénzügyőr, a tűzoltó, valamint a forgalmat ellenőrző közlekedési hatóság közúti ellenőr jelzéseire is.

Ez eddig tiszta, de ezután mi történik? A fenti esetben nincs rendőr, csak egy bal irányba mutató jelzőlámpa és egy kötelező haladási irányt jelző, jobbra mutató jelzőtábla.

A jelzőlámpa jelzései erősebbek, ezt követi a közúti jelzőtábla, végül az útburkolati jelek, ha vannak. Tehát a fenti esetben kötelezően balra kell kanyarodni, nem figyelembe véve a jelzőtáblát. Abban az esetben, ha a jelzőlámpa nem működne, akkor lép életbe a táblán látható útirány.

Bár kérdéses, hogy a fenti eset valós-e, hasonló helyzetek rengetegszer fordulnak elő itthon. Egy olvasónk például egy olyan útszakaszról kérdezett, ahol csak sebességkorlátozást jelző felfestés van, tábla viszont nincs.

KRESZ

Nyitókép: Facebook/ Squatting Slavs In Tracksuits
F1: Verstappen indulhat a pole pozícióból, Hamilton a fasorban sincs Vélemény: legyenek legális utcai gyorsulási versenyek

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!