2023. szeptember 03. | 08:05

Olvasónknak megtetszett a CLA sportos kombi kivitele, de vásárlás előtt szakértőnkhöz fordul tanácsért.

„Tisztelt Alapjárat!
 
Szeretnék vásárolni egy Mercedes Benz CLA Shooting Brake modellt, az 1,6-os motorral (122-156 LE),  7-es DCT váltóval. Kevés kilométerrel venném, 50-70 ezerrel, 2016-2017 körüli évjáratút. Van-e tapasztalat ehhez a típushoz?

Köszönöm a választ!

László"

Annak érdekében, hogy minél hasznosabb és szakszerűbb választ adjunk, felkerestük Németh Ádámot, aki Mercedes modellek szervizelésével foglalkozik. El is mondta a legfőbb tudnivalókat a Mercedes CLA-val kapcsolatban.

Ádám eddig nem nagyon találkozott komolyabb problémával ennél a motornál, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az előírt karbantartásokat nagyon komolyan be kell tartani itt is. A konstrukció alapvetően egyébként jónak mondható, néhány hiba azonban elő szokott jönni.

Találkozott már néhány példánnyal, ahol a termosztát adta meg magát, vagy éppen a generátor romlott el a kelleténél hamarabb. Nagyon ritkán az injektorokkal is van gond ezeknél az 1,6-os CLA modelleknél, de előfordult már olyan is, hogy kiverte a szelepfészket a rendszer.

Ami a váltót illeti, Ádám itt sem találkozott rendszresen visszatérő komoly hibával, de azért előfordulnak anomáliák. A váltóban például hajlamos tönkremenni a hőmérsékletérzékelő szenzor, ilyenkor pedig az egész mechatronikai egységet cserélni kell, amelynek borsos ára van. Magasabb futásteljesítménynél pedig eltörhetnek a kapcsolóvillák.

Ádám szerint a Mercedes CLA futóműve még a magyar utakra is megfelelő, elég strapabírónak bizonyult az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Összességében egy jó választás lehet, ha valakinek nagyon megtetszik ez a modell.

Mercedes