Kisokos a kuplung szett cseréjéhez

Közzétéve:
2020-09-17, 12:21

Összeszedtük egy kisokosban, amit a kuplungról és annak cseréjéről tudni kell.

A kuplung szett, avagy a tengelykapcsoló az autó egyik legfontosabb alkatrésze. Oda kell rá figyelni, mert ha nem működik szabályosan, komoly károkat okozhat.

Mi a szerepe az autóban?

A kuplung feladata, hogy a motorból érkező energiát, forgatónyomatékot átvigye a sebváltóra, majd a kerekekre. Egy olyan összekötőkapocs, amely elengedhetetlen az autó működéséhez, a teljes folyamatot meghatározza. Vannak kocsik, amelyekben a kuplung készlethez kettős tömegű lendkerék is tartozik, ez csökkenti a sebességváltáskor fellépő úgynevezett csavaró lengéseket. A kuplung szettről az autoalkatreszprofi.hu oldalon további információ található.

Kettőstömegű lendkerék

Miért és mikor hibásodik meg?

A legtöbb kuplung három alaprészből áll, ezek a kuplung szerkezet, a tárcsa, valamint a kinyomócsapágy. Ami a típusait illeti, létezik hidraulikus és mechanikus is. A működést meghatározó alkatrészek folyamatosan kopnak a használat során, így a legtöbb autóban használattól függően néhány évente szükség lesz a kuplung szett cseréjére.

Mik a tünetek?

A tüneteket könnyű észrevenni: ha az autó nem indul sebességbe rakva, elkerülhetetlen a csere, de akkor is gond van, ha nem gyorsul megfelelően a kocsi, nem tudja megmászni az emelkedőket, vagy éppen oda nem illő hangokat hallunk, szagokat érzünk váltás közben. Ha a kuplungpedál viselkedése változik, keményebb vagy lazább lesz, kezdjünk el gyanakodni.

Mire figyeljünk, ha cserélni kell a kuplung szettet?

Említettük a kuplung szerkezet, tárcsa, kinyomócsapágy hármast – fontos, hogy ezeket mindig egyszerre kell kicserélni. Csak akkor működnek megfelelően, ha egyforma kopási szinten állnak, ezért ha csupán az egyik részt cseréljük, az további problémákat okoz majd. A kettős tömegű lendkerékkel rendelkező autók esetében is ajánlott együtt cserélni az alkatrészeket, mert többnyire egyszerre használódnak el.

Kuplung

Melyik márkákat érdemes választani?

Nincs új a nap alatt: ahogyan a legtöbb autóalkatrész esetében, úgy a kuplung készletnél is érdemes a megbízható márkák (Aisin, Exedy, LUK, Sachs, Valeo) termékeit választani. Ezek nem mindig a legolcsóbbak, ám hosszú távú megoldást jelentenek, így ár-érték arányban biztosan kedvezőbbek, mint a gyenge minőségű riválisaik.

Miért érdemes kisebb boltban megvásárolni az autóalkatrészeket?

Ha ismerjük a kiszolgálás különbségét egy hatalmas bevásárlóközpont és egy kisbolt között, akkor a fenti kérdésre tudjuk is a választ. A kisebb alkatrészboltok jobban odafigyelnek a vevők igényeire, segítenek az egyéni problémák megoldásában.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autós rádió
2020. július 02.
Te is szívesen hallgatsz zenét vezetés közben, vagy ha csak utasként ülsz az autóban? Sokan vagyunk így ezzel. Van, akinek mindegy mi szól, csak szóljon, más ugyanakkor szeretné a saját kedvenceit hallani menet közben. Nos, ez nem annyira egyszerű egy régebbi típusú autórádióval, amin kazettás vagy CD-s lehetőség van csak – ez meg ma már, valljuk be, igencsak elavult.
Kaplár F. József
2020. július 20.
Kaplár F. József neve bizonyára sokakban ébreszt nosztalgikus hangulatot. Az 1970-80-as évek híradósaként a Magyar Televíziónál kezdte pályafutását, majd a 90-es évektől sportcsatornák meghatározó személyisége lett.

További hírek