Közteres kamerafelvételek alapján nincs szankció

Frissítve:
2018-11-02, 16:19

A rendőrség lezárta a vitát a pénzbeszedésről szóló bírságolási gyakorlattal kapcsolatban

A közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt – írta az ORFK az Indexnek.

Közterület felügyeleti kamera

A kamerák felvételei alapján tehát, a közteresek tehetnek feljelentést, ezután a rendőrségnek kötelessége is lefolytatni a nyomozást, és amennyiben a járművezető személye ismertté válik, azaz bevallja a tettét, akkor meg lehet bírságolni. Ha nem, akkor az üzembentartót nem lehet szankcionálni.

Mindez úgy kezdődött, hogy Tarlós István szerint a közterületesek pénzbeszedésről szóló bírságolási gyakorlata nem helyes, ennek hangot is adott. Szerinte az autósoknak nem lenne szabad a kamerafelvételek alapján küldött büntetéseket befizetni. A főpolgármesternek az sincs ínyére, hogy az óvodáknál és az iskoláknál reggel és délután megjelenő közterületesek a szülőket bírságolják.

Tarlós István

Tarlós István

Válaszként Böjti Zoltán, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója azt mondta, hogy szabályszegés esetén a közterület felügyelet is szabhat ki bírságot. A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy a közterületeseknek nem kell a helyszínen tartózkodnia a szabályszegés elkövetésekor. Mindegyik fél távollétében kiszabható a bírság és azt minden esetben az üzembentartónak kell megküldeni.

A Védával természetesen más a helyzet. Az autópályákat és főutakat figyelő rendőrségi kamerarendszer eszközei megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek figyelőivel. Ezek alapján a rendőrség jogosult az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartóját megbírságolni.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Red Bull Air Race
2019. március 20.
Ismét tiltakoznak a Red Bull Air Race ellen, ezúttal Zamárdi lakosai
Budapesti dugó
2019. április 16.
A Budapesti Mobilitási Terv sok egyéb projekt mellett mindhárom verziója számol azzal, hogy bevezetésre fog kerülni a dugódíj a fővárosban
Gépjármű-átírás: egy precizitást igénylő művelet
2017. április 06.
Nem mindegy, hogy kinek adod el használt autódat. A rendszer tartalmaz veszélyeket, gyengeségeket - de mire is kell figyelni gépjármű-átíráskor?
rendőr büntet egy sofőrt
2019. július 09.
A szlovák belügyminisztérium benyújtotta törvénymódosító javaslatát a közúti közlekedésről szóló törvényhez.