Közteres kamerafelvételek alapján nincs szankció

Frissítve:
2018-11-02, 16:19

A rendőrség lezárta a vitát a pénzbeszedésről szóló bírságolási gyakorlattal kapcsolatban

A közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt – írta az ORFK az Indexnek.

Közterület felügyeleti kamera

A kamerák felvételei alapján tehát, a közteresek tehetnek feljelentést, ezután a rendőrségnek kötelessége is lefolytatni a nyomozást, és amennyiben a járművezető személye ismertté válik, azaz bevallja a tettét, akkor meg lehet bírságolni. Ha nem, akkor az üzembentartót nem lehet szankcionálni.

Mindez úgy kezdődött, hogy Tarlós István szerint a közterületesek pénzbeszedésről szóló bírságolási gyakorlata nem helyes, ennek hangot is adott. Szerinte az autósoknak nem lenne szabad a kamerafelvételek alapján küldött büntetéseket befizetni. A főpolgármesternek az sincs ínyére, hogy az óvodáknál és az iskoláknál reggel és délután megjelenő közterületesek a szülőket bírságolják.

Tarlós István

Tarlós István

Válaszként Böjti Zoltán, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója azt mondta, hogy szabályszegés esetén a közterület felügyelet is szabhat ki bírságot. A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy a közterületeseknek nem kell a helyszínen tartózkodnia a szabályszegés elkövetésekor. Mindegyik fél távollétében kiszabható a bírság és azt minden esetben az üzembentartónak kell megküldeni.

A Védával természetesen más a helyzet. Az autópályákat és főutakat figyelő rendőrségi kamerarendszer eszközei megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek figyelőivel. Ezek alapján a rendőrség jogosult az objektív felelősség elve alapján a jármű üzembentartóját megbírságolni.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mozgássérült parkoló
2020. január 15.
A megbüntetett autós feljelentette a köztereseket.
Szupertraffipax
2020. március 03.
Az egy év alatt kiszabott bírságösszeg is megnőtt, elég szignifikánsan.

További hírek