2018. május 21. | 02:22

A Modena és Bologna között fekvő Lamborghini múzeumban számos klasszikus modell mellett az új Urus is megcsodálható.

Olaszországi kiruccanásom alkalmával nem hagyhattam ki a Lamborghini múzeumának meglátogatását. Az 1916-os születésű Ferruccio Lamborghini azok után alapította meg 1962-ben az Automobili Lamborghinit, hogy összeveszett Enzo Ferrarival. Az eredetileg traktorgyártással foglalkozó Ferruccio javaslatait nem vette jó néven Enzo, így útjaik különváltak, így jött létre a Murciélagóval, azaz bikával fémjelzett márka, amelye egyben az alapító csillagjegye is.

Az első modell 1963-ban gördült le a Lamborghini gyártósoráról, az orrmotoros 350 GT, amely megtalálható a kiállított darabok között. Ugyancsak szemre vételezhető a legendás Miura, de nem csak klasszikus darabok hemzsegnek itt, hiszen versenyautók, Forma-1-es járgányok és az új Urus is lencsevégre kapható.

A múzeum 2001-ben épült Sant'agata Bolognesében, azóta egy restauráción is átesett, és 2016 óta ismét látogatható. Ha szeretnél, a Google segítségével egy virtuális sétát is tehetsz az épületben, vagy tekintsd meg a lenti galériát!

Ha szeretnél ellátogatni személyesen is a Lamborghini Múzeumba, akkor többféleképp is megközelítheted. A legegyszerűbb és leggyorsabb repülővel, a Wizz Air fapados légitársaság indít követlen járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről (BUD) a bolognai reptérig (Aeroporto di Bologna, BLQ), igaz, nem minden nap. Jellemzően hétfőnként és péntekenként startolnak gépek a magyar fővárosból. Ha például június 4-én indulnál, 18 112 fortintért tudsz jegyet foglalni e pillanatban a 10:55-kor induló gépre. Visszafelé ugyancsak péntekenként és hétfőnként indulnak járatok, most például június 11-én pénteken akár 5 323 forintért is lefoglalhatod a jegyedet a 12:55-ös gépre. Az út körülbelül másfél órát vesz igénybe.

Persze más közlekedési eszközt is választhatsz, autóval azonban néhány rövid pihenővel körülbelül 9-10 órás kocsikázásra számíthatsz, ami persze több is lehet a forgalmi viszonyoktól függően. A Google térkép Budapestről indulva az M7-es autópályát javasolja Nagykanizsa felé. A Szlovénián át vezető úton Maribort és Ljubjanát megkerülve érhetsz Olaszországba, ahol Velence, Padova és Ferrara mellett elhaladva juthatsz el célállomásodhoz.

A FlixBus is indít járatokat Bolognába, a június 4-es indulásnál maradva a 10:00-kor a Népligetből induló járatra 10 680 forint a jegy Bolgonába, ami közel 14 órás buszozást jelent, míg visszafelé a 8:35-ös járatra 8 980 forintért válthatod meg az ülőhelyedet, a kiírás szerint a menetidő 13 óra 10 perc. Személyes véleményem, hogy a repülő és az autó is jobb opció a buszozásnál, de a döntés a tiéd.

Időszakos kiállítások vannak, 2017-ben volt például Ayrton Senna kiállítás, 2018. május 10-étől pedig egészen október 31-éig a "Film Emotions" fantázianevű kiállítás várja a látogatókat, amelynek keretein belül a különféle filmekben felbukkanó Lambók tekinthetők meg.

A múzeum honlapjáról érdemes jegyeket foglalni, mely angol nyelven is elérhető. Három csomag közül választhatsz igényeidnek megfelelően. A gyárlátogatással egybekötött túrára 75 euró a felnőtt belépő. Ha csak a múzeumra vagy kíváncsi, túravezetővel 20 euró, a nélkül 15 euró a sztenderd jegyár. Érdemes tanulmányozni a kedvezményeket, a 6-14 éves gyerekek számára jelentősen olcsóbb a belépő, de van diák-, nyugdíjas- és csoportos kedvezmény is.

A múzeum bizonyos időközönként zárva tart, az alábbi időpontokban nem látogatható, például szinte egész augusztusban nem fogadnak vendégeket:

  • Június 2.
  • Augusztus 6-27.
  • November 1-2.
  • December 8.
  • December 24-31.