A lambda szonda fontossága amit sok autós nem is gondol

Közzétéve:
2020-08-29, 00:05

A lambda szonda, más néven oxigénérzékelő, egy kis szonda, amely a kipufogócsonk és a katalizátor között helyezkedik el. A 70-es években a Volvo fejlesztette ki.

Jelentősége megkérdőjelezhetetlen, cseréje pedig előbb vagy utóbb, de elkerülhetetlen. Ennek okán érdemes hát tisztább képet kapnunk arról, hogy mi célt is szolgál ezen tartozék. A fekmester.hu szakértői segítenek benne, hogy jobban megértsük fontosságát.

Mire is használjuk valójában ezt az alkatrészt?

A lambda szonda a levegő és üzemanyag keverék szabályozásával beállítja a motor hengerekhez eljuttatott anyag mennyiségét, ami a motor megfelelő működéséért vállal garanciát.

Ez befolyásolja a káros gázkibocsátás mértékét azáltal, hogy ellenőrzi a katalizátor optimális működését. A lambda-szonda tehát biztosítja, hogy autója megfeleljen a szennyezésről és a CO2-kibocsátásról szóló európai előírásoknak.

Amennyiben újabb autóval rendelkezik, akkor azt 2 lambda-érzékelővel is ellátják. Ebben az esetben a második érzékelőt közvetlenül a katalizátor mögött kell elhelyezni.

Hogyan működik a lambda szonda?

Mivel az oxigénérzékelőt a katalizátor elé helyezik, ez meg tudja mérni az égés után leadott levegő és üzemanyag mennyiségét. Ilyen módon a jármű elektronikus vezérlőegysége (ECU), amely a motor bizonyos funkcióit vezérli, helyes adatokat fog kapni a kibocsátásokról és ezután kiadja a szükséges gázmennyiséget.

Ez elengedhetetlen a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentéséhez.

Hibás a lambda-szonda?

Ha az oxigénérzékelő hibás, az ECU-nak semmilyen adatot nem fog küldeni, amely ezáltal hibás információkat fog felhasználni. Ez valószínűleg növeli az üzemanyag-fogyasztást, és fokozza a szennyező anyagok kibocsátását.

Végül ez a katalitikus átalakító eltömődéséhez vezethet, amelyet ezt követően ki kell cserélnie.

A hibás lambda-szonda tünetei:

  1. A figyelmeztető lámpa felvillan a műszerfalon
  2. Az autó indulásakor megrándul
  3. Szokatlanul magas üzemanyag-fogyasztás tapasztalható
  4. Alacsony a motorteljesítmény gyorsulás során
  5. Növekszik a mérgező gázok kibocsátásána mértéke

lambda szonda

Mikor kell cserélni az oxigénérzékelőt?

A lambda-szonda élettartama körülbelül 150 000 kilométer. Ez azonban rövidebb is lehet, számos tényezőtől függően.

Az alacsonyabb élettartam leginkább a motorból származó rendellenességek miatt következik be.

A kipufogógázból származó szivárgások által a szonda is károsodhat. Amennyiben a fenti jelek – „tünetek” valamelyikét észleli, javasoljuk, hogy azonnal keressen fel egy szakembert, aki ellenőrizni tudja az alkatrész működését, hogy a hiba a lambda-szonda helytelen működéséből adódik-e.

A vizsgálat egy autódiagnosztikai eszközzel történik. Ne habozzon, hasonlítsa össze az Ön közelében lévő szerelő műhelyek autódiagnosztikai ajánlatait, illetve kérjen tőlünk árajánlatot a lambda-szonda teljes cseréjéhez.

Lecsatlakoztattam a lambda-érzékelőt: továbbra is vezethetek?

A lambda-szonda nélküli vezetés kifejezetten nem ajánlott. Ezen alkatrész biztosítja, hogy autója ne bocsásson ki több CO2-t, mint amit az EU jogszabályai megengednek.

Bár sokan úgy gondolják, hogy autójuk optimális működést tud megvalósítani e hozzávaló nélkül is, a katalizátorra nézve ez óriási kockázatot jelent (pl. eltömődés).

Továbbá ne feledje, hogy egy meghibásodott lambda szonda semmiképpen sem gazdaságos, mivel kb. 15%-kal képes megnöveli az üzemanyag-fogyasztást.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Buick Roadmaster woody wagon, bordó, olalnézet, elölről, balról
2019. március 29.
82 500 dollárért, vagyis majdnem 22,5 millió forintért kelt el egy Buick Roadmaster kombi az RM Sotheby’s árverésén. Az autónak nem csak a megjelenése, de teljesítménye és története is különleges

További hírek