Magyar autósokat is érintő változás jön külföldön

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-07-09, 09:21

2022-ig a régi rendszer lesz használatban.

Megszűnik a fizetőkapus rendszer Horvátországban, mivel Magyarország déli szomszédja 2022-től átáll az elektronikus autópálya-díjfizetési és az automatikus rendszámtábla felismerő (ALPR) rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra (DSRC).

Horvátország már évek óta tervezi, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren, hogy gyorsabb legyen a forgalom, és megszűnjön a kézpénzfizetés, amely visszaélésekre ad okot.

Az új rendszer kiépítésének egyetlen feltétele volt, hogy a pályadíj nem lehet drágább és olcsóbb sem a mostaninál. Ez utóbbi miatt lett elvetve például a matricás rendszer, amely a számítások szerint 300 millió kunával (12,8 milliárd forint) kevesebb bevételt eredményezett volna évente. A kormány ezért egy spanyol cég, az IDOM ajánlata mellett döntött: az új rendszer bevezetése 570 millió kunába (24,3 milliárd forint) kerül majd.

2022 után eltűnnek a fizetőskapuk a horvát autópályákról

A telepítési időszak alatt a régi rendszer lesz használatban. A horvát kormány azt tervezi, hogy ledönti a fizetőkapukat, egyes helyeken átalakítja a forgalmat és az alkalmazottak egy részét más munkahelyekre csoportosítja át, tíz százalékuknak azonban felmond. A horvát autópálya-hálózat 1306,53 kilométert tesz ki, és négy autópálya-kezelő vállalat irányítása alatt áll, a konzorcium összesen 3185 alkalmazottat foglalkoztat.

A döntés a magyarokat is érinti, hiszen a horvát tengerpart nagyon népszerű nyaralási célpont, autóval pedig közel is van.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MTI

Kapcsolódó írások

Horvát autópálya
2019. április 17.
A horvát autópályákon fix traffipaxokkal fogják kiszámolni, vajon a megengedett sebességgel haladtál-e az adott szakaszon
2019. január 07.
Az M0-s befejezése hosszú évek óta terítéken van, most azonban megoldódni látszik a probléma, csak egy kicsit másképp

További hírek