Olvasónkat megzavarta a Váci út egyik kereszteződése, szakértőnk pedig segít neki tisztán látni.

„Tisztelt Alapjárat!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen szabály van – ha van – a két sávból három sávba való kanyarodásról, besorolásról? Pl.: Gyöngyösi utcai felüljáró a Váci útra. Vizafogó - Váci út kereszteződése.

Köszönettel:

Gábor"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit ezzel kapcsolatban.


Kedves Gábor! 

Kanyarodás esetén, ha van felfestés, akkor az az irányadó, azt bárhogy felfesthetik. Alapvetően a belsőből indulva belsőbe érkezünk, külsőből külsőbe, és ha több sáv fogad, akkor általában a külső az, ami pluszba lesz és sávváltással lehet oda érkezni (ez irányváltoztatásnak minősül).

Ez a felfestett sávok esetén érvényes. Ha nincs felfestés vagy lekopott, akkor bárhova érkezhetünk. Amire ilyenkor figyelni kell, hogy ha érkeznek szemből, akkor aki jobbra kanyarodik „kis" ívben, annak lesz elsőbbsége azzal szemben, aki balra kanyarodik „nagy" ívben.

Azért tettem idézőjelbe a kis és nagy ívet, mert ha valaki jobbra kanyarodik és a három sáv esetén a belsőbe érkezik, akkor is elsőbbsége van balra kanyarodó járművel szemben. Ezeket a szabályokat tehát mindenképpen szem előtt kell tartani.

Üdvözlettel: Vrancsik Viktor 

Google Street View