2022. január 02. | 16:52

Most kiderül, mit is tud ez az anyag.

Nos, Alcântara egy 22 ezres település Brazíliában, viszont most az Alcantaráról, mint textilről fogok írni. A matéria egy csiszolt bőrhöz hasonló, magasfokú használati tulajdonságokkal bíró anyag (művelúr) márkaneve, amelyet luxus ruházati termékeknél, illetve nagyon drága bútorok és járművek kárpitozására használnak.

Az egyre elterjedtebb textilt még 1970-ben a japán Toray vegyipari gyár mérnöke, Okamoto Mijosi fejlesztette ki és szabadalmaztatta. A vállalat két évvel később megállapodott az olasz ENI céggel és ennek a terméknek a gyártására és forgalmazására létrehozták a milánói Alcantara SpA-t.

Hogyan készül az Alcantara?

Az alapját poliészter mikroszálak, vagyis jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel bíró, hőre lágyuló műanyagok adják, melyeket a szálképzésnél 50 mm hosszú darabokra vágják és belőlük kártolt fátylat képeznek, amelyeket egymásra rétegeznek, és az így képződött egész szálhalmazt tűzéssel egyesítik. Az így előállított nemszőtt kelme mindkét oldalát úgynevezett poliuretán kenéssel látják el, hogy a szálak egymáshoz tapadjanak.

Ezután két egyforma vastagságú rétegre vágják szét. Az így keletkezett két különálló darab vágott felületét dörzspapírral csiszolják, hogy a finom mikroszálak beborítsák a felületet, ettől lesz igen finom, puha a tapintása.

Ferrari ülés

 

A folyamat végén 60–70%-ban tartalmaz poliésztert és 30–40%-ban poliuretánt. A felhasználásban a csiszolt felület lesz a színoldal, vagyis a használati oldal, míg a poliuretánnal kezelt oldal lesz a hátoldal. A poliészter miatt megfelelő eljárásokkal tetszőleges színre színezhető vagy akár dombormintázattal is készülhet. A felhasználási területnek megfelelően vízhatlanná vagy lángállóvá tehető, emiatt is olyan széles a felhasználási területe.

Érdekesség, hogy a mikroszál olyan vékony szálakból áll, hogy 1 kg anyag a Földtől a Holdig érne.

Az Alcantara főbb jellemzői:

  • Mosható, vasalható
  • Nem pelyhesedik
  • Nem állati bőr
  • Lángálló
  • Vízálló

Hol használják?

A felhasználási területtől függően az Alcantara különböző változatokban és különböző területi sűrűséggel készül. A legnagyobb mennyiségben, csaknem 75%-ban az autóiparban használják. 30-50%-kal könnyebb, mint egy azonos vastagságú bőr, így pár kilogrammot lehet nyerni egy-egy elem esetében, valamint rugalmassága és légáteresztő képessége is jobb. Utóbbi javításának érdekében esetenként perforációval is ellátják.

Régebben csak a luxusautók ülésein és az utastér belső kárpitozásán fordult elő, emellett például jachtokon és repülőgépeken is használják hasonló célra.

Alcantara borítású belső kárpit a Ferrari 488 GTB-ben

Napjainkban már az olcsóbb kategóriás autóknál is megfigyelhető a használata. Sőt, a gyártók annyira rákaptak, hogy az olaszok kénytelenek gyárbővítést végrehajtani, és ennek köszönhetően 2023-ra képesek lesznek évi 16 millió méter materiát előállítani, ami kétszerese a jelenlegi kapacitásuknak. Az autósport világában nagyon szeretik a már ismert tulajdonságai miatt. A bútoripar is használja és felső kategóriás ruhadarabok – női ruhák, kabátok - is készülnek ebből a különleges textilből.

Tisztítása

A belső kárpit puha kefével, száraz kendővel vagy porszívóval tisztítható. Nagyobb szennyeződés vizes tisztítókendővel vagy szivaccsal távolítható el majd célszerű száradás után puha kefével áttörölni. Ha esetleg nagyobb folt keletkezne, például étel, kávé vagy hasonlók: ezt minél hamarabb, lehetőség szerint 30 percen belül el kell távolítani.

A tisztítószert nem szabad közvetlenül az anyagra juttatni, hanem használj egy jó nedvszívó képességű törlőrongyot vagy szivacsot. Ha huzatot vagy egy ruhadarabot ér szennyeződés, akkor 30°C-on gépben mosható. Szárítógépbe nem rakható, de vasalni lehet 110 °C-on gőzölés nélkül.

Ha érdekel, milyenek az Alcantara M5 ülések egy BMW E34-ben, akkor nézd meg ezt a bemutatót!