Mire jó egy Bluetooth FM transmitter?

Közzétéve:
2020-07-02, 10:10

Te is szívesen hallgatsz zenét vezetés közben, vagy ha csak utasként ülsz az autóban? Sokan vagyunk így ezzel. Van, akinek mindegy mi szól, csak szóljon, más ugyanakkor szeretné a saját kedvenceit hallani menet közben. Nos, ez nem annyira egyszerű egy régebbi típusú autórádióval, amin kazettás vagy CD-s lehetőség van csak – ez meg ma már, valljuk be, igencsak elavult.

Ha a Te autódban is csak egy régi rádió van, és nem szívesen hallgatod a rádióműsort, kitűnő megoldás lehet számodra egy Bluetooth FM transmitter, ami felokosítja kicsit a lejátszót, és így lehetőséged lesz például egy pendrive segítségével lejátszani a kedvenc számaidat, hogy még jobb hangulatban telhessen az út.

Hogyan működnek a transmitterek?

A szivargyújtóra lehet őket csatlakoztatni, és ez az apró kütyü a rádiófrekvenciák segítségével tudja okosabbá tenni az autó lejátszóját. A transmitterbe ugyanis hordozható adattárolókat csatlakoztathatunk, amelyen különböző típusú média fájlokat játszhatunk le. Az egész olyan, mintha létrehoznánk egy saját rádióállomást. A rádiót be is kell állítani hozzá a megfelelő frekvenciára, hogy a transmitteren keresztül tudjunk zenét hallgatni.

A transzmitterek zöméhez távirányító is társul, így akár a hátsó ülésről is lehet hangerőt szabályozni, számot váltani, nem a sofőrnek kell vezetés közben a rádióval babrálni – már persze ha van vele valaki más is. A legjobb a dologban, hogy hatalmas zenekínálatot állíthatsz össze magadnak, sokkal nagyobbat, mint amit a rádiók játszanak. És persze kizárólag olyan számokból, amiket szívesen hallgatsz.

Nem drága, de azért ne válassz találomra

A jó hír, hogy ez a remek kis kütyü mindössze párezer forintodba kerül. Azaz lényegesen kevesebbe, mintha vennél például egy modernebb autóhifit, ami magától is rendelkezik USB bemenettel. A rossz hír pedig az, hogy ha nem figyelsz oda, milyet veszel, akkor ez simán lehet ablakon kidobott pénz is, ugyanis nem biztos, hogy fogod tudni használni.

Ne gondolj bonyolult dolgokra, nem a kompatibilitás lehet probléma. Olyan apróságokra kell csak odafigyelned, mint például, hogy milyen bemenete van a transzmitterednek. Van, amelyik egyszerű jack dugós, ami sajnos azzal jár, hogy egy mp3-lejátszót például tudsz rá csatlakoztatni, de a pendrive csatlakoztatásának a helyét hiába keresed. Olyat vegyél mindenképp, amin van USB-bemenet – legalábbis, ha pendrive-ról hallgatnál zenét.

Van ezen kívül olyan is, amin SD-kártya port is van, és egyéb megoldások is lehetségesek. Alaposan nézz körül, hogy megtaláld azt, amelyik számodra ideális!

Hogyan állítsd be?

Az első, hogy választanod kell egy frekvenciát a transzmitterednek. Mindenképpen szabad frekvencia kell neki, de ne bökj rá a legelsőre, mondván, az jó lesz, mert valószínűleg túl közel lesz egy másik foglalthoz, ami bezavarhat. Biztosan tapasztaltál már olyat, hogy ment egy rádióadó, de közben belehallottad a másik műsorát is – ez ugyanaz a jelenség. Olyan frekvenciát állíts be, ami kellőképpen távol van a többi működőtől. És persze az sem árt, ha olyan szám, amit meg tudsz jegyezni, de ez a legkevesebb, akár fel is írhatod.

Amennyiben nem találsz szabad frekvenciát, vannak kereső eszközök, amik segíthetnek benne. Ha így sem megy, akkor még mindig ott van az a lehetőség, hogy megfogod, és leveszed az antennát a kocsidról, így az állomások nem tudnak bezavarni. Hallgatni úgysem a rádiót akarod, így sok hasznát nem vennéd az antennának. De ezek nem túl gyakori esetek, csak extra zsúfolt környéken fordulhat elő, hogy nincs szabad frekvencia, ott is ritka.

De képes ez helyettesíteni egy jó lejátszót?

Röviden: igen, képes. Persze mindenből lehet még jobb minőségűt kapni, és nyilván van az a profi szintű autóhifi, amivel egy transzmitter nem veheti fel a versenyt. De ha nem vágysz koncertélményre az autódban, egyszerűen csak szeretnéd átlagos minőségben hallgatni a saját zenéidet, arra a transzmitter tökéletes megoldást jelent.

Könnyű kezelni, nyugodtan otthagyhatod a szivargyújtóban, nem kell kihúzni, elpakolni, egyszóval semmi gondod nem lesz vele. Nem ad se többet, se kevesebbet, mint amennyit elvársz: hogy CD és kazetta nélkül is hallgathasd az autóban azokat a dalokat, amiket szeretnél.

Ez pedig közel sem kerül egy új lejátszó árába. A lényege pont az, hogy egy olcsó, egyszerű eszköz, amivel egy pillanat alatt kibővítheted az autós lejátszód funkcióit, okosíthatod kicsit a készüléket, hogy jobban ki tudd használni. Egy idősebb autó esetében, amelynél még nem alap a legmodernebb technika alkalmazása, nagyon jó szolgálatot tehet egy transzmitter.

Milyen funkciói lehetnek még?

A transzmitterek titka éppen az egyszerűségükben rejlik, de azért egy-két extrát találhatsz, ha több darabot is végignézel. Némelyikkel például lehet kihangosítva telefonálni is, ami nagyon jól jön vezetés közben. Pláne az, hogy ehhez nincs szükséged még egy újabb kütyüre is, hanem meg tudod oldani ezzel az egyel.

Azok a transzmitterek, amelyek alkalmasak telefonálásra, általában ennek megfelelően is vannak kialakítva. Van rajta felvevő, illetve letevő gomb, hogy minél kényelmesebb legyen a használatuk.

Léteznek olyan típusok, melyeken többféle bemenet kapott helyet, és olyan is, aminek két USB portja is van. Telefon töltésére is alkalmas lehet egy transzmitter, ami szintén jól tud jönni, ha már magát a szivargyújtót (ezzel pedig az autós töltő áramforrását) elfoglalja.

Összességében egy jól megválasztott transzmitterrel nagyon sok kényelmi elemet iktathatsz be az autós utazásaidba. Érdemes éppen ezért alaposan körülnézni, és egy minőségi, jó ár-érték arányú darabot választani.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Kaplár F. József
2020. július 20.
Kaplár F. József neve bizonyára sokakban ébreszt nosztalgikus hangulatot. Az 1970-80-as évek híradósaként a Magyar Televíziónál kezdte pályafutását, majd a 90-es évektől sportcsatornák meghatározó személyisége lett.

További hírek