hétfő - 2022. augusztus 15.
18.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 480 Ft
100 720 Ft
D 480 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak olcsóbban hasznáhatják a fizetős úthálózatokat

Kevesen tudják, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett kedvezményes autópálya-matricát válthatnak az autójukra.

Az állam lehetőségei szerint igyekszik minden eszközzel támogatni a nagycsaládosokat és a mozgásukban korlátozott személyeket az utakon is. Sokan talán nem tudják, hogy részleges díjmentességre jogosultak a hazai fizetős gyorsforgalmi úthálózat használata során, amennyiben D2-es díjkategóriába tartozó gépjárművel rendelkeznek, és sok gyermeket nevelnek vagy mozgásukban korlátozottak.

Szerkesztőségi felhívás
Szeretnénk felajánlani egy kuplungolást segítő berendezést az egyik kedves olvasónk jóvoltából, amely mozgássérülteknek segít a vezetésben. Ha ismersz olyat, akinek szüksége lehet egy ilyen eszközre, akkor írj nekünk az info@alapjarat.hu e-mail címre vagy küldj egy üzenetet Facebookon.
Segíts nekünk, hogy mi is segíthessünk!

D2-es díjkategóriába tartozik minden kisteherautó (<3,5t), minden olyan gépjármű, amely 7 vagy több személy szállítására alkalmas, de össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, valamint minden egyéb jármű is, amely nem tartozik más kategóriákba. A kedvezmény értelmében a jogosult személyek a D2-es besorolású autópálya-matrica helyett elegendő, ha a D1-es úthasználati jogosultságot váltják meg.

A nagycsaládosok esetében az alapfeltétel a megfelelő díjkategóriájú jármű mellett, hogy a tulajdonos vagy üzembentartó legalább három gyermek után részesüljön családi pótlékban, a mozgáskorlátozott személyek esetében pedig az, hogy a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója rendelkezzen érvényes mozgáskorlátozottak részére kiállított igazolvánnyal vagy a mozgásában korlátozott személlyel egy háztartásban éljen.

Kényelmesen, mégis kényelmi-díj és egyéb költségek nélkül vennél autópálya-matricát? Ha igen, akkor látogass el az ECDH oldalára!

Mind a nagycsaládosok, mind a mozgásukban korlátozottak vagy az őket szállító személyek kizárólag előzetes bejelentés után válnak jogosulttá a kedvezmény igénybevételére, ezt pedig a közlekedési hatóságnál tudják jelezni. A nagycsaládosok esetében a kedvezményt évente meg kell újítani, és mindig a következő naptári év január utolsó napjáig érvényes. A mozgáskorlátozottaknak nem szükséges megújítaniuk a kedvezményre való jogosultságukat, ám az automatikusan megszűnik, ha az igazolványukat visszavonják, vagy törlik őket a nyilvántartásból. Bővebb információkért és részletekért keresd fel a NÚSZ Zrt. honlapját

 

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!