NAV ellenőrzésekre számíthatnak a gépjármű-kereskedők

Közzétéve:
2018-04-11, 16:04

Április 16-tól a gépjármű-kereskedők és a szervizek lesznek a NAV úgynevezett utólagos adótraffipax „szolgáltatásának” célkeresztjében. De mit is jelent ez?

Ezzel egy hetet kaptak a cégek arra, hogy önként rendezzék alkalmazottaik jogviszonyát, illetve befizessék az esetlegesen be nem vallott adót. A mostani NAV akcióban különösen a használt gépjármű- és gépjárműalkatrész kereskedők, valamint a gépjármű szervizek számíthatnak ellenőrzésre.

Többek között azért fókuszál az adóhatóság éppen erre a szektorra, mert a 2013-tól főtevékenységként a fentieket folytatók alig 60 százaléka működik jelenleg. A több mint 42 ezer adózó 37 százaléka ráadásul adószám-törlés illetve kényszertörlés alatt áll, vagy ahogy a NAV fogalmaz, már fantomizálódott. Az érintett vállalkozások majdnem harmada bonyolított közösségi forgalmat, azaz vett vagy adott el árut vagy szolgáltatást az EU más tagállamában is. A kockázatelemzők leválogatása alapján azonban kiderült, hogy például a gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozók a vizsgált időszakban összesen 745 milliárd forint összegben szerepeltették helytelenül bevallásaikban a közösségi beszerzéseiket, ami adózónként 111 millió forintot jelent.

NAV ellenőrzés

A szektorban működő cégek a munkavállalók bejelentésével is hadilábon állnak, legalábbis erre utal, hogy az előzetes elemzések során kiderült, a vállalkozók a bejelentett munkavállalók fele után nem vagy helytelenül nyújtották be a munkáltatói járulékbevallást. A kockázatos adózók kiválasztását az online pénztárgépek adatai is segítik, ugyanis ebben a szektorban 2017. január 1-jétől kötelező ezek használata.

Amennyiben egy vállalkozás fennakad a kockázatelemzők rostáján, akkor az adóhivatal dönt a további eljárásról. Szándékos adóeltitkolás esetén ellenőrzésre, kisebb hibák esetén támogató eljárásra számíthatnak az érintettek. A támogató eljárás azt jelenti, hogy a legtöbbször könyvelő nélküli mikro-vállalkozások és a 10 millió forint éves forgalom alatti cégek személyes segítséget kapnak a revizoroktól, az eljárás alatt rendezett jogsértések miatt pedig nem szabhat ki szankciót az adóhivatal. Ezzel szemben az ellenőrzési eljárásoknál egészen más a helyzet, mert itt a megállapított adóhiányon túl akár 200 százalékos adóbírságra és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékra is számíthatnak a cégek.

A NAV idén debütált új szolgáltatásának, az utólagos adótraffipaxnak a lényege az önkéntes jogkövetésre ösztönzés, ugyanis az eljárások csak április 16-án indulnak. A rendelkezésre álló majd egy hetet érdemes kihasználni, hiszen ilyenkor még szankciómentes a hibajavítás.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Gépjármű-átírás: egy precizitást igénylő művelet
2018. november 02.
Nem mindegy, hogy kinek adod el használt autódat. A rendszer tartalmaz veszélyeket, gyengeségeket - de mire is kell figyelni gépjármű-átíráskor?
Autó eladás az interneten keresztül - így csináld!
2017. december 16.
Az autó eladás a neten keresztül a legkönnyebben megoldható, hiszen semmilyen utánajárást nem igényel, és otthonunkból kényelmesen elintézhetjük.
5+1 hasznos tipp, ha eladnád az autódat
2018. február 10.
Az internetre számolatlanul kerülnek fel a használtautó hirdetések. A következő 5+1 tanács segítségével megnövelheted esélyeid, hogy komoly vevőt találj.
10+1 tipp: így válassz használt családi autót!
2018. február 22.
Szeretik a magyarok a használt egyterűeket. Nem meglepő, hiszen, családoknak és kisebb vállalkozásoknak is tökéletes választás. Mire figyelj vásárlásnál?