Négyévszakos abronccsal rukkolt elő a Bridgestone

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Alapos kutatómunkát követően új, télen és nyáron egyaránt használható abroncsot fejlesztett a nagy múltú japán gyártó.

Mindig halogatod a téli/nyári gumira váltást? Bevallom, én is így vagyok ezzel, a kutatások szerint a magyar autósok 33%-a még mindig téli gumival rója az utakat. A bő nyolc évtizedes múlttal rendelkező patinás japán gumigyártó, a Bridgestone pont az ilyen lusta sofőrök kedvében jár négyévszakos gumiabroncsával, mely "Weather Control A005" fantázianéven kerül piacra.

A gyártási folyamatot komoly kutatás előzte meg, hiszen 15 ezer európai autós véleményét kérték ki előzetesen. Az űrlapon olyan kérdések szerepeltek, mint hogy mi az, amit elvárnak a sofőrök egy négyévszakos abroncstól. Erre a legtöbben azt felelték, hogy vizes úton jól irányíthatók legyenek, havas felületen kellőképpen tapadjanak, mindmellett élettartamuk is tartós legyen.

Mindezeket figyelembe véve készült tehát a prémium túraabroncs, ami zord időjárási körülmények között is garanciát nyújt a rövid féktávra és az irányíthatóságra is. Legyen akár nedves, akár havas az út, ezekkel a gumikkal kontrollálható marad a járműved. A gyártó azzal kecsegtet, hogy ha beszerzed új termékét, évi kétszer fél óra megspórolásán túl remek útfekvésű gumikkal furikázhatsz.

A Bridgestone négyévszakos gumija

Fotó: Bridgestone

Bizonyára neked sem tűnik egyszerűnek olyan gumiabroncs kifejlesztése, amely a nyári kánikulában és a téli fagyok idején is egyaránt biztonságérzetet nyújt. Mi több, a Bridgestone saját állítása szerint is valóban komoly kihívás ez a feladat. A megfelelő tapadás elérése érdekében a nyári- és a téli abroncsokat eltérő gumikeverék összetétellel és mintázattal hozzák forgalomba. A nyári gumik keményebb keverékből készülnek, szélesebb vízelvezető árkokkal, ezzel szemben a téli gumikat lágyabb keverékből állítják elő, futófelületükön pedig sűrűbben találhatók a lamellák. Mindezeknek köszönhetően a nyári abroncsok télen koránt sem optimális féktávval rendelkeznek, a téli abroncsok pedig gyorsabban kopnak és kevésbé irányíthatóak a nyári hónapok során.

A tervezésből kivették a részüket a Brigestone római műszaki központjának tervező- és vegyészmérnökei. A futófelületen található V-alakú mintázat a havas úton való tapadásért felelős, míg a Z-vágatú lamellák az irányíthatóságot biztosítják. Arról, hogy vizes úton is stabilan tudj haladni ezekkel a gumikkal, a vállblokkok között található széles vízelvezető csatornák gondoskodnak. A Weather Control A005 abroncsok hosszú élettartamára, a remek tapadásra és az alacsony gördülési ellenállásra az innovatív mintázat nyújtott megoldást, valamint a felépítés, az érintkezési nyomáseloszlás és a magas szilikontartalmú Nano Pro-TechTM technológiával történő gyártás.

A Brigestone új négyévszakos abroncsait a TÜV SÜD vizsgálta be, mely Európa-szerte a legtekintélyesebb független minőségellenőrző intézet. A tesztek során a Weather Control A005 abroncs vizes- és havas útszakaszon jelentősen rövidebb fékúttal volt képes a megállásra 60 km/órás sebességről. A minősítőktől így kivívta az innovatív termék az "A" EU abroncscímkét vizes úton történő tapadás tekintetében. A gördülési ellenállás terén akár "B" kategóriára is képes volt a gumi. Érdekesség, hogy a Turanza T005 prémium nyári gumiabronccsal azonos futásteljesítménnyel rendelkezik a Bridgestone újdonsága.

A négyévszakos Bridgestone gumi 64 különféle méretben kapható 15 és 20 coll között, így legyen bármilyen személygépjárműved - vagy éppen szabadidő autód - szinte biztos, hogy lesz számodra megfelelő, számszerűsítve 94% erre az esély. A 2019-es év során a tervek szerint további méretek is piacra kerülnek.

Forrás:

  • Bridgestone Magyarország Kft.

További autós hírek

A lehető legrosszabb pillanatban, egy lejtőn ment tönkre egy teherautó fékje – szúrta ki afelvételt az origo.hu Miután a sofőr…

Az esetet éjjel, hajnali 1 óra körül rögzítette olvasónk, az elmondása szerint. Miután áthajtott a Szerencs utcai VÉDA kapun, majd…

A 29 éves Agina Altinbajeva büszkén posztolta közösségi csatornáján, ahogy hatéves kisfia 128 km/óra sebességgel száguld a nyílt országúton. A…

Halálos vadbaleset történt a 73-as úton, egy közel 200 kilós szarvas lerúgta a motorról a sofőrt és az utasát vasárnap…

A francia városban erősen esett az eső, az autós pedig a rossz látási viszonyok között vakon követte a GPS-t. Amikor…

Kapcsolódó írások

Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Itt a Bridgestone új gumiabroncsa!
2018. március 14.
A Bridgestone több mint 25 000 autótulajdonos véleményét kérte ki a Turanza T005 abroncs kifejlesztése előtt, mely újdonsült futófelületének és egyedi gumikeverékének köszönhetően vizes úton is gyors megállást és jó irányíthatóságot biztosít.
autógumi
2019. január 20.
3,1 millió darab gumiabroncsot adtak el a gyártói képvisletek
Téli gumi körkérdés: pénz kontra biztonság
2017. július 26.
Gumiabroncs vásárlás előtt mindig felmerül a kérdés: a pénz vagy a biztonság a fontosabb? Lássuk, hogy döntenek a magyar autósok e téren