Négyévszakos abronccsal rukkolt elő a Bridgestone

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Alapos kutatómunkát követően új, télen és nyáron egyaránt használható abroncsot fejlesztett a nagy múltú japán gyártó.

Mindig halogatod a téli/nyári gumira váltást? Bevallom, én is így vagyok ezzel, a kutatások szerint a magyar autósok 33%-a még mindig téli gumival rója az utakat. A bő nyolc évtizedes múlttal rendelkező patinás japán gumigyártó, a Bridgestone pont az ilyen lusta sofőrök kedvében jár négyévszakos gumiabroncsával, mely "Weather Control A005" fantázianéven kerül piacra.

A gyártási folyamatot komoly kutatás előzte meg, hiszen 15 ezer európai autós véleményét kérték ki előzetesen. Az űrlapon olyan kérdések szerepeltek, mint hogy mi az, amit elvárnak a sofőrök egy négyévszakos abroncstól. Erre a legtöbben azt felelték, hogy vizes úton jól irányíthatók legyenek, havas felületen kellőképpen tapadjanak, mindmellett élettartamuk is tartós legyen.

Mindezeket figyelembe véve készült tehát a prémium túraabroncs, ami zord időjárási körülmények között is garanciát nyújt a rövid féktávra és az irányíthatóságra is. Legyen akár nedves, akár havas az út, ezekkel a gumikkal kontrollálható marad a járműved. A gyártó azzal kecsegtet, hogy ha beszerzed új termékét, évi kétszer fél óra megspórolásán túl remek útfekvésű gumikkal furikázhatsz.

A Bridgestone négyévszakos gumija

Fotó: Bridgestone

Bizonyára neked sem tűnik egyszerűnek olyan gumiabroncs kifejlesztése, amely a nyári kánikulában és a téli fagyok idején is egyaránt biztonságérzetet nyújt. Mi több, a Bridgestone saját állítása szerint is valóban komoly kihívás ez a feladat. A megfelelő tapadás elérése érdekében a nyári- és a téli abroncsokat eltérő gumikeverék összetétellel és mintázattal hozzák forgalomba. A nyári gumik keményebb keverékből készülnek, szélesebb vízelvezető árkokkal, ezzel szemben a téli gumikat lágyabb keverékből állítják elő, futófelületükön pedig sűrűbben találhatók a lamellák. Mindezeknek köszönhetően a nyári abroncsok télen koránt sem optimális féktávval rendelkeznek, a téli abroncsok pedig gyorsabban kopnak és kevésbé irányíthatóak a nyári hónapok során.

A tervezésből kivették a részüket a Brigestone római műszaki központjának tervező- és vegyészmérnökei. A futófelületen található V-alakú mintázat a havas úton való tapadásért felelős, míg a Z-vágatú lamellák az irányíthatóságot biztosítják. Arról, hogy vizes úton is stabilan tudj haladni ezekkel a gumikkal, a vállblokkok között található széles vízelvezető csatornák gondoskodnak. A Weather Control A005 abroncsok hosszú élettartamára, a remek tapadásra és az alacsony gördülési ellenállásra az innovatív mintázat nyújtott megoldást, valamint a felépítés, az érintkezési nyomáseloszlás és a magas szilikontartalmú Nano Pro-TechTM technológiával történő gyártás.

A Brigestone új négyévszakos abroncsait a TÜV SÜD vizsgálta be, mely Európa-szerte a legtekintélyesebb független minőségellenőrző intézet. A tesztek során a Weather Control A005 abroncs vizes- és havas útszakaszon jelentősen rövidebb fékúttal volt képes a megállásra 60 km/órás sebességről. A minősítőktől így kivívta az innovatív termék az "A" EU abroncscímkét vizes úton történő tapadás tekintetében. A gördülési ellenállás terén akár "B" kategóriára is képes volt a gumi. Érdekesség, hogy a Turanza T005 prémium nyári gumiabronccsal azonos futásteljesítménnyel rendelkezik a Bridgestone újdonsága.

A négyévszakos Bridgestone gumi 64 különféle méretben kapható 15 és 20 coll között, így legyen bármilyen személygépjárműved - vagy éppen szabadidő autód - szinte biztos, hogy lesz számodra megfelelő, számszerűsítve 94% erre az esély. A 2019-es év során a tervek szerint további méretek is piacra kerülnek.

Forrás:

  • Bridgestone Magyarország Kft.

Kapcsolódó írások

autógumi
2019. január 20.
3,1 millió darab gumiabroncsot adtak el a gyártói képvisletek
Itt a Bridgestone új gumiabroncsa!
2018. március 14.
A Bridgestone több mint 25 000 autótulajdonos véleményét kérte ki a Turanza T005 abroncs kifejlesztése előtt, mely újdonsült futófelületének és egyedi gumikeverékének köszönhetően vizes úton is gyors megállást és jó irányíthatóságot biztosít.
Téli gumi körkérdés: pénz kontra biztonság
2017. július 26.
Gumiabroncs vásárlás előtt mindig felmerül a kérdés: a pénz vagy a biztonság a fontosabb? Lássuk, hogy döntenek a magyar autósok e téren
levegő nélküli gumi
2019. június 07.
A levegőmentes autógumi régóta foglalkoztatja a gumigyártók és mérnökök fantáziáját. A technológia eddig űrtechnikának számított, de talán most a Michelin és a GM mindent megváltoztat