Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Rosszul jár az, aki nem fizeti be időben a gépjárműadót

2022. szeptember 06. | 15:13

Idén is szeptember 15-ig kell megfizetni minden autótulajdonosnak és üzembentartónak a gépjárműadó második részletét, azonban ha ezt elmulasztják, akkor a jegybanki alapkamat emelése miatt a késedelmi pótlék díja is megugorhat.

Hamarosan megérkeznek csaknem másfél millió autós elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések és határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amit mindenképpen érdemes megnyitni, hiszen ebből tudhatnak meg információkat a gépjárműadó második részletéről, valamint korábbi elmaradásukról. 

Aki késik a fizetéssel, az sokkal nagyobb összeg befizetésével számolhat, mivel a köztartozások után felszámolt késedelmi pótlék mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat mértékéhez van kötve. 2022-ben a jegybanki alapkamat a sokszorosára nőtt, az MNB havonta jelenti be az emelkedést. 

Forrás: mnb.hu

A Carnotie online szervizkönyv saját regisztrált ügyfeleinek adatai alapján az autósok 58.39%-a két részletben, 41.61%-a pedig egy részletben fizeti ki a gépjárműadót, vagyis a többségnek most kell lerónia a tartozását a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó- bevételi számlára. 

A befizetésre ebben az évben összesen három lehetőség van:

  • A NAV-Mobil (Android, iOS) Gépjárműadó-menüpontjában már mobilról is befizethető az adó.
  • A tárhelyre érkező elektronikus levélben van egy közvetlen fizetési link is, ami az internetes bankkártyás fizetést is lehetővé teszi.
  • Átutalás (közlemény rovatba adószámot vagy adóazonosító jelet kell beírni)

Amennyiben a kötelezett elmulasztja a befizetést az adóhiány és adóbírság megfizetéséig az állami adó- és vámhatóság a gépjármű továbbhaladását megakadályozhatja (1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról).

A Carnotie-ról

A Carnotie Magyarország egyetlen autókezelő platformja, ahol jelenleg több, mint 21 000 felhasználó kezeli járműveit. A Carnotie az autósok számára készült, az autó használatát és üzembentartását elősegítő webes és mobilos alkalmazás. Az oldal használatával egy helyen tárolható minden fontos adat, dátum és költség, ami az autóhoz kapcsolódik.

A Carnotie üzemeltetője a European Car Data House Zrt.

Carnotie / Nyitókép: Depositphotos

Durvára faragták az egyik utolsó W12-es Bentley-t Kínai hátterű, elektromosautó-alkatrészeket gyártó üzem épül Debrecenben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!