Rengeteg pénzt takaríthatsz meg azzal, ha figyeled a benzinkutak árait, mert a különbség az egyes kutak között literenként 50-70 forint is lehet.

2017 júniusa óta lassan, de biztosan drágulnak az üzemanyagok, a benzin átlagára most 358 forint, míg a dízelé 365 forint körül van. Hogy mennyit kell fizetned tankoláskor, az leginkább a Brent olaj világpiaci árától és a dollár-forint árfolyamtól függ, ezek mozgatják hétről hétre hol lefelé, hol felfelé az árakat.

Ha meg tudod oldani, érdemes a tankolással az esetleges árcsökkenést kivárni, de jellemzően nem ezzel, hanem a benzinkút megválasztásával tudsz a legtöbbet megtakarítani. Budapesten belül például pontosan 50 forint a különbség a legolcsóbb és a legdrágább 95-ös benzin literenkénti árában. Még nagyobb az árkülönbözet a gázolaj tekintetében, ezt legolcsóbban 347 forintért találtam, míg a legmagasabb ár 411 forint volt, ami 64 forintos különbség. Ez az én Mazda MPV-m esetében 4160 forintot jelent egy teli tanknál, és havonta azért ennél többet szoktam elhasználni.

Persze a tankolás bizalmi kérdés is, mindenkinek megvannak a jól bejáratott márkái és benzinkútjai, és minden autós tudja, hogy a környéken melyik helyet kell nagyívben elkerülnie. Erre tehát mindenképp érdemes ügyelned, amikor árvadászatra indulsz.  

Ha spórolni akarsz, akkor először is érdemes megkeresni a környékeden az olcsó üzemanyagot kínáló kúthálózatokat. Budapesten és környékén ilyenek az OIL!, az AVIA, az M. Petrol és az Auchan kútjai, és bár az azonos márkájú töltőállomások között is lehet néhány forintos különbség, ezek mindig kedvezőbb árfekvésűek az átlagnál. Nehéz kiigazodni a Shell árpolitikáján, mert vannak kifejezetten drága kútjaik, miközben mindig találni egy-egy töltőállomást, amelyik olcsón kínál üzemanyagot. Ezért ha a Shell kutakat preferálod, akkor mindenképp ajánlom a holtankoljak.hu keresőjét, mert ezzel sokat megtakaríthatsz.  A középmezőnyben már sok MOL és OMW kutat találhatsz, de az árkülönbségek itt is nagyok, ezért nem érdemes találomra beesni az ilyen logós helyekre.

Persze mindenki tudja, hogy legdrágábbak az autópályák mentén lévő kutak, mert ezek forgalma kisebb, mint a városokon belül működőké, erős a szezonalitás, nem utolsó sorban pedig ráálltak a külföldiekre, akik nem hajtanak le 2-3 ezer forint spórolás miatt a pályáról. Ráadásul monopol helyzetben is vannak - ha muszáj tankolnod, akkor drágábban is meg fogod venni az üzemanyagot.

Vidéken sajnos rosszabb a helyzet, mint Budapesten, az itt élők kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mert a környéken nincs sok tankolási lehetőség. Ezért lehetséges, hogy Szigetváron 361 Ft, Bátaszéken 357 Ft, Bonyhádon 365 Ft a legolcsóbb 95-ös benzin, míg Budapesten 342 forintos árat is találni.

Ha útközben keresel olcsó benzinkutat, akkor a Waze alkalmazás a segítségedre lehet, mert itt navigálás közben megadhatsz köztes célként benzinkutat is. A navigáció megmutatja az útba eső kutakat, mégpedig úgy, hogy a márkát és az árakat is láthatod, sőt még azt is kiírja, hogy melyik, hány perces kitérőt jelent a legrövidebb útvonaladhoz képest.