2018. február 07. | 17:54

2018-ban újabb fizetős szakaszokkal bővült a magyar útrendszer. Hogy mi fizetős és mi nem, az sokszor egyáltalán nem egyértelmű, mint ahogy az sem, hogy a megyei matricáddal meddig mehetsz büntetlenül. Ehhez kapsz most megyékre lebontva segítséget.

Társszerző: Fülöp Norbert

Figyelem! Készítettünk egy friss, 2019-es útdíj kisokost, onnan tájékozódhatsz az aktuális pálya matrica díjakkal kapcsolatos tudnivalókról!

Drága mulatság felhajtani matrica nélkül egy fizetős útszakaszra, személyautónál ez 15 ezer forintos bírságot jelent, ha pedig 30 nap után sem fizetsz, a számla csaknem 60 ezer forint is lehet.

Szerencsére 2018-tól végre utólag is vásárolhatsz autópálya matricát, ha véletlenül hajtottál csak fel egy fizetős útra. Arra azonban figyelj, hogy csak 60 perced van megvenni a matricát, utána már keményen büntetnek. A fizetős szakaszok rendszere különösen Pest megyében átláthatatlan, itt is leginkább az M0-ás körgyűrű okozhat fejtörést, hogy miért, azt lejjebb részletesen meg is mutatom.

Bács-Kiskun megye fizetős útjai

Kizárólag a megyén áthaladó M5-ös autópálya használatáért kell fizetned 2018-ban is. A megyei matrica az örkényi csomópont (53 km) és a 140-es kisteleki csomópont (140 km) között érvényes.

Baranya megye fizetős útjai

Baranyában az M6-os és az M60-as autópályák használatáért kell fizetned. A megyei matrica az M60-as Pécs Centrum (Pécs Dél) csomóponttól a bátaszéki lehajtóig (163 km) érvényes. Az M60 autópálya Pécset délnyugat felől elkerülő szakasza az 58. és az 5826. számú utak között 2018-ban is ingyenes.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye fizetős útjai

Borsodban az M3-as autópálya, valamint az ezt Miskolccal összekötő M30-as fizetős. Jó tudnod, hogy a megyei matricád a megyehatáron túl kelet felé a polgári lehajtóig (175 km), illetve nyugati irányba egészen Füzesabonyig (114 km) érvényes. 

Csongrád megye fizetős útjai

Megyei matricával az M5-ös autópálya észak felé a Kiskunfélegyháza-dél csomópontig (114 km), míg délen Szerbiáig használható, az M5-ösről Szeged felett leágazó M43-ason pedig egészen a román határig haladhatsz.  

Fejér megye fizetős útjai

Fejér megyét az M1-es, az M7-es és az M6-os autópályák érintik. Budapest felé Herceghalom (27 km), Pusztazámor (23 km) és Százhalombatta-észak (25 km) csomópontokig érvényes a megyei matricád, míg az M1-esen Győr felé Tatabánya - Óváros (56 km) a szakaszhatár. Balaton felé az M7-esen Balatonvilágosig (90 km) mehetsz büntetlenül, míg az M6-oson Paks-északnál (98 km) kell lejönnöd. Az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as ugyanakkor 2018-ban is ingyenes.

Győr-Moson-Sopron megye fizetős útjai

Figyelj arra, hogy Győr-Moson-Sopron megyében továbbra sincsenek ingyenesen használható gyorsforgalmi utak vagy autópálya-szakaszok. Sőt, a fizetős utak köre kicsit még ki is bővült 2018-ban az M85-ös út Csornát elkerülő második szakaszával. A Győr-Moson-Sopron megyére érvényes megyei autópálya matrica az M1-es autópályán a bábolnai lehajtó (94 km), a rajkai illetve a hegyeshalmi határátkelők között használható, míg az M86-os gyorsforgalmi úton a répcelaki lehajtóig (116 km) mehetsz vele.

Hajdú-Bihar megye fizetős útjai

Megyei matricával az M3-ason a hejőkürti csomópont (164 km) és Nyíregyháza-nyugat (221 km) lehajtó között autózhatsz, ez utóbbinál hajthatsz le a 338-as főútra. Fontos, hogy az M3-asról Debrecen irányába leágazó M35-ös autópálya 2018-tól egészen Berettyóújfaluig fizetős. Természetesen a megyei matricád erre az új szakaszra is érvényes!

Heves megye fizetős útjai

Heves megyét az M3-as autópálya szeli kettő, ami megyei matricával az Aszód utáni Bag csomópont (39 km) és a mezőkövesdi (128 km) lehajtó között használható.

Komárom-Esztergom megye fizetős útjai

Megyei matricával az nyugati irányba Győrszentivánig autózhatsz, egészen a 6-os illetve a 112-es lehajtóig. Budapest felé is alaposan túlnyújtózkodik a szakaszhatár, erre a bicskei (39 km) lehajtóig mehetsz büntetlenül.

Pest megye fizetős útjai

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik Pest megye fizetős útszakaszain. Az M1-es és az M7-esnek már a közös szakasza is fizetős, mégpedig egészen az Egér úti csomóponttól (7 km). Az M6-osért az M0-ás csomóponttól kell fizetned, míg az M5-ös a Szentlőrinci úti csomóponttól (13 km) díjköteles. Az M3-asért a Szentmihályi úttól (11 km) kell fizetned, míg az M2-es az M0-ástól fizetős. Jó tudnod, hogy az M4-es Vecsés és Liszt Ferenc Repülőtér között ingyenes, utána viszont azonnal fizetős egészen az Üllő-Gyömrő (29 km) lehajtóig.

Különösen bonyolult a helyzet az M0-ssal, mert ennek egyes részei ingyenesek maradtak 2018-ban is: az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz; az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz; a Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz). Jó hír, hogy továbbra is ingyenes az M0-ást az M3-assal összekapcsoló M31-es autópálya is.

Megyei matricával az M1-esen Bicskéig (39 km), az M7-esen Martonvásárig (30 km), az M6-oson Ráckeresztúrig (34 km), az M5-ösön a Lajosmizsei pihenőig (67 km), az M3-ason Hatvannál a 21-es számú főútig (55 km) lépheted át a megyehatárt büntetlenül.

Somogy megye fizetős útjai

Megyei matricával az M7-es autópályát Balatonvilágos (90 km) és Zalakomár (191 km) között veheted igénybe.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fizetős útjai

A folyamatosan épülő M3-as autópálya Hajdúnánástól (203 km) csaknem Vásárosnaményig, a 41-es számú főútig használható megyei matricával.

Tolna megye fizetős útjai

Megyei matricával az M6-os autópálya északi irányban az M8-as csomópontig használható, míg dél felé Pécsvárad – Somberek (173 km) a szakaszhatár. Jó tudni, hogy az M8-as ingyenes, mint ahogy az M9-es autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza, illetve az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza is díjmentes.

Vas megye fizetős útjai

Az M86-os autópálya Szombathelytől északkelet felé egészen a beledi (126 km) lehajtóig használható megyei matrica megvásárlásával.

Veszprém megye

Ebben a megyében van a legkevesebb fizetős útszakasz, hiszen az M7-es autópálya éppen csak átmegy Veszprém megye délkeleti csücskén. Megyei matricával az autópálya Polgárdi (80 km) és Siófok-kelet (98 km) közötti szakaszát használhatod.

Zala megye

Zalában az M7-s és az ebből Szlovénia felé leágazó M70-es fizetős. A megyei matricád a horvát illetve szlovén határtól Sávolyig (183 km) használható.