Ti küldtétek: előzés záróvonalon!

Közzétéve:
2021-02-16, 10:40

Senki sem szent, de azért a fölösleges kockázatvállalásnak is vannak határai.

Cikkünk egyértelmű célja, hogy felhívjuk a figyelmet az adott közúti szabálytalanságra, nem pedig ítéletet akarunk mondani. Tesszük ezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az autózás kultúráját előremozdítsuk, hiszen vannak még itt hiányosságaink.

Helyezzük a dolgot először is kontextusba.

Mit jelent a záróvonal?

A záróvonalat a KRESZ olyan hosszirányú folytonos vonalként definiálja, amely az úttest felezővonalát jelzi, illetőleg a két forgalmi irányt, a forgalmi sávokat egymástól, vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el. Nagyon határozottan hozzáteszi a jogszabály, hogy a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad.

Mit mond a KRESZ az előzni tilos tábláról?

"Előzni tilos" (32. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton előzni tilos; ez a tilalom nem vonatkozik kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak, valamint állati erővel vont járműnek és kézikocsinak gépjárművel való előzésére, továbbá az úttest közepén levő vágányon haladó villamos előzésére;"

Az is jól látható a videón, hogy az adott útszakaszon semmilyen akadály nem áll a Ford típusú gépjárművet vezető sofőr elé, a saját idegrendszerén kívül természetesen.

A városi legendákat is nyugodtan felejtsük el, miszerint a záróvonal előtt megkezdett előzést, azon keresztül is befejezhetjük. Ilyen szabály nem létezik. 

Egyetlen jogos felvetés lehetne, hogy a záróvonal teljesen le volt kopva az útburkolatról és nem látszódott. Ezzel csak az a gond, hogy mint a legtöbb esetben az előzést tiltó tábla kint van az adott útszakaszon.


Forrás: Google Maps

...és akkor jöjjön a videó:

További hírek