2024. január 26. | 16:57

Még a tapasztalt járművezetőket is könnyen megtévesztheti a legújabb adatlopási próbálkozás.

Január minden évben az autópálya-matricák lejáratának hónapja. Szerencsére bőséges idő áll a sofőrök rendelkezésére, hogy megújítsák úthasználati engedélyüket.

Mivel többféle lehetőség közül is választhatunk, sokan halogatják tényleg az utolsó napokra a beszerzést, amikor már inkább az idegeskedésé és kapkodásé lesz a főszerep. Ekkor könnyen előfordulhat az is, hogy elírjuk a kategóriát, a rendszámot vagy a területre / időtartamra vonatkozó adatokat.

Ilyen esetekben korlátozottan ugyan, de van lehetőség javításra, nincsen nagy baj. Viszont, ha rossz forrásból vásárolunk, akkor adatlopás áldozatai leszünk.

Erre hívta fel a közlekedők figyelmét az autovignet.hu. Az értékesítő szerint idénre nagyon ügyes adathalász próbálkozást fejlesztettek ki a csalók, hogy az óvatlan vásárlók személyes információit kicsikarják.

Lemásolják a forgalmazók weboldalát, és első ránézésre eredetinek tűnő domaineken hirdetik a vásárlás lehetőségét. Aki egy ilyen oldalra téved, azt az alábbi módon veszik rá az értékes infók megosztására.

Az alapvető mezők kitöltése után a rendszer egy bankválasztó oldalra irányít, ahol a belépési adatokat már nem a bank részére, hanem a bűnözök számára írjuk be. Külön leleményességre vall, hogy ezzel együtt az adott bank oldala felé is továbbítják az adatokat, így a még mindig gyanútlan felhasználó a kétlépcsős hitelesítési kérést is megkapja, azonban ezzel együtt ismét a csalók részére ad át információkat, valamint immáron a hozzáférést is átengedi a bankszámlájához.

Az incidensben több bank, egyelőre az MBH Bank, a MagNet Bank, a Gránit Bank, az OTP Bank és az Oberbank ügyfelei lehetnek érintettek, de lényegében senki sem érezheti magát biztonságban. A legjobb, ha vásárlást csak a már ismert felületen keresztül – telefonos alkalmazásban, SMS-ben vagy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. oldalán megtalálható partnerektől – kezdeményezünk.

Korábban összeszedtük, mely forrásokból mekkora extra díjért szerezhetjük be a gyorsforgalmi úthasználati jogosultságot, érdemes megnézni, hogy ne fizessünk a kelleténél többet az idénre amúgy is jelentős mértékben dráguló matricáért.

Alapjárat