Vadonatúj autót vennél, de nincs elég pénzed?

Frissítve:
2018-11-03, 20:35

Tele van a piac hitel- és lízingajánlatokkal, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ezek közül melyiket választod

Jól fogynak az újautók Magyarországon, az év kilenc hónapjában összesen 104 ezer személykocsit helyeztek forgalomba, ami 27 százalékos növekedés egy év alatt. Ennek ellenére az újautó nem olcsó mulatság, a magyarok aktuális kedvence, a Suzuki Vitara akciósan 4 millió forintnál kezdődik, amiért egy 1 literes, benzines, GL felszereltségű járgányt vihet haza a boldog tulajdonos. De mit tehet az, akinek nincs ennyi készpénze, mégis szeretne újautó illatot és garanciát?

Slusszkulcsot tartó kéz

Kézenfekvő megoldás a hitel, a kérdés csak az, hogy hol, milyen áron és futamidővel juthatsz kölcsönhöz? Mint minden áru esetében, itt is érdemes alaposan szétnézni a piacon, mert az ajánlatok között sokszázezer forintos különbség is lehet aszerint, hogy végül mennyi kell visszafizetned.

Ha bemész egy kereskedésbe, akkor ott minden esetben azonnal ajánlanak finanszírozást is a kiválasztott modellhez. Érthető, hiszen a kereskedő jutalékot kap a megkötött üzlet után, amiből néha még arra is futja, hogy olcsóbban vagy több extrával adja oda az adott autót annál, mintha készpénzben fizetnél. 

Ezek között találni egészen jó ajánlatokat, amelyek THM-je - vagyis a hitel kamatát, díjait és kezelési költségét a felvett összeg arányában mutató Teljes Hiteldíj Mutató - még a jelzáloghitelek többségét is veri.

Jó tudnod, hogy a THM a kölcsön folyósításával nem összefüggő, illetve a folyósítást megelőzően felmerülő költségeket nem tartalmazza, így például a hitelbírálati díj, a hitelbiztosítás és az átutalás költsége, a késedelmi kamat vagy éppen az esetleges rendelkezésre tartási jutalék nem számít bele.

A gyártók weboldalát böngészve kiderül, hogy a Nissan például 4 százalékos THM-mel kínál hitelt az autóihoz. A Peugeot ennél is kedvezőbb konstrukciót rakott össze: a 3 390 000 forintos Peugeot 208 Active+ 1.2 PureTech modellhez 30 százalékos finanszírozással és 36 hónapos futamidővel 1,5 százalékos THM-en ad hitelt. Hosszabb, 48 vagy 60 hónapos futamidőt is választhatsz, amivel leszoríthatod a havi törlesztők összegét, ám ezeknél már 1,97 illetve 2,26 százalékos a Teljes Hiteldíj Mutató mértéke.

számológéppel számoló ember

A gyártók üzletpolitikájának szerves része a finanszírozás, amit remekül mutat, hogy a drágább, Peugeot 3008 SUV esetében annál olcsóbb a hitel, minél hosszabb a futamidő, így azoknak is elérhető egy ilyen autó, akik egyébként nem nagyon tudnának magasabb havi törlesztőt fizetni. Ez a trükk jellemző egyébként a gyártókra, vagyis az akciós, akár 0 százalékos THM mellett kínált hiteleiket általában az éppen megtolni kívánt modellekhez, felszereltségekhez kapcsolják.

Vállalkozások esetében jöhet számításba leginkább a lízing finanszírozás, ami lehet zárt-, illetve nyíltvégű. A lízing abban különbözik leginkább a hiteltől, hogy itt végig a lízingbe adó tulajdonában marad az autó, az ügyfél pedig az egyszeri, majd az ezt követő havi lízingdíjak megfizetéséért cserébe használhatja a járművet. A futamidő végén az autónak úgynevezett maradványértéke marad, zártvégű lízing esetében ezt az ügyfél kifizeti, így végül hozzájut a járműhöz, míg a nyílt végű lízing esetében ez csak opció. Mióta a lízing – vagyis az autó teljes nettó értéke alapján számított - áfáját az ügyfélnek előre ki kell fizetnie, sokat veszített a népszerűségéből ez a finanszírozási forma, de a cégek és az egyéni vállalkozások körében ennek ellenére gyakori. 

A lízinggel kapcsolatban mindenképp tudnod kell, hogy magánszemélyek is választhatnak ilyen finanszírozást, ám csak a zártvégű verziót, amikor a futamidő végén tulajdonba kerülnek. Más kérdés, hogy vajon megéri-e ez számukra, hiszen az MKB Lízing például egy 4 432 500 forintos Fiat 500-asra 7,6 százalékos THM mellett ad lízing finanszírozást.

Hitel nem csak a márkakereskedésekben érhető el, hiszen akár személyi kölcsönt is felvehetsz, hogy abból fizesd ki az áhított járgányt. A Financer.com kalkulátora 1 milliós hitelösszegre 5 éves futamidő mellett olyan hitelt is kiadott, aminél a THM 6,9%, a pénzt pedig néhány banknál 24 órán belül megkaphatod. Ezek persze szabad felhasználású hitelek, vagyis tulajdonképpen bármire elkölthető a pénz, így jelzálog sem kerül a kocsidra.

Ezek alapján hasonlítsd össze a hiteleket:

  • THM – minél kisebb, annál alacsonyabb a hiteled költsége.
  • Kamatperiódus – a fix kamatozású hitel mindig drágább, de ezért biztos lehetsz benne, hogy a törlesztőid sem emelkednek a jövőben. A változó kamatozású hitelek kamata később nőhet, ami természetesen magasabb havi törlesztőt jelent. Gondold végig, hogy mennyire vagy hajlandó kockáztatni, mert a biztonságnak sajnos mindig ára van!
  • Teljes visszafizetés – megmutatja, hogy összesen mennyi pénzt fogsz visszafizetni a futamidő végére. Néha sokkoló ez a szám, de jól mutatja, hogy valójában mennyibe is kerül majd neked az, hogy hitelre vásárolsz.

További autós hírek

Húsvétkor merül fel leggyakrabban, de valójában egész évben aktuális a kérdés, hogy alkoholfogyasztás után mennyi idővel lehet leghamarabb autóba ülni.…

Nagyjából 100 mérföld/h (kb: 160km/h) sebességgel ütközött egymásnak egy Nissan Gtr és egy Tesla Model X a Floridai Hallandale Beac-…

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai 2020. január 25-én éjjel az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán állítottak meg…

Az útviszonyoknak megfelelő vezetést soha ne hagyjuk figyelmen kívül különben könnyen megtörténhet a baj és bizony, ha nem tudjuk profin…

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül kétszáz négyzetméteres épület és benne hét személyautó vasárnap este a Budapest 21. kerületében a II.…

Kapcsolódó írások

2019. február 07.
Manapság már szinte mindenki autót lízingel, a Lidl is belépett hát a piacra! A német magánügyfelek akár már havi 28 000 forinttól szerezhetnek kisautót tartós bérlésre
Autófinanszírozás: hogy éri meg jobban?
2016. november 29.
Ha autót szeretnél vásárolni, több lehetőséged is van. Persze a legegyszerűbb, ha készpénzben egyben kifizeted az autót, de ez nagyon sok embernek vagy túlságosan megterhelő anyagilag, vagy egyenesen lehetetlen.
Mennyiért kapsz hitelt használt autóra?
2018. február 14.
Recseg, ropog, eszi az olajat, nagyobb távolságra pedig már el sem mersz indulni vele? Kellene egy új autó. De mit tehetsz, ha nincs meg rá a teljes összeg?