Várható volt, hogy fizetős lesz a töltés a MOL kutakon

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Véget ér az aranykorszak az elektromos autók számára, a MOL elsőként tette fizetőssé a töltőállomásai használatát. Miért nem meglepő? Ki lesz a következő?

Elektromos autó vásárlásakor általában két szempont lebeg az emberek szeme előtt: a környezetvédelem és a költséghatékony utazás. Európa nyugati országaiban rohamosan növekszik a zölden gondolkodó sofőrök tábora, sokan közülük tényleg azért teszik le a voksukat az alternatív hajtás mellett, hogy a következő generációk is hasonló színvonalon élhessenek a Földön. De olyan is van, aki alapjáraton nem szimpatizálna az amperekkel és a voltokkal, de a város, ahol lakik, száműzte vagy száműzni fogja a belsőégésű motorokat utcáiról.

Véget ér az aranykorszak az elektromos autók számára, a MOL elsőként tette fizetőssé a töltőállomásai használatát. Miért nem meglepő? Ki lesz a következő?

Magyarországon már egy kicsit más a helyzet. Az üzemanyagárak lassan, de biztosan emelkedtek az elmúlt időben, a fizetések sajna nem ilyen tendenciával követik őket. Az átlagember lehet, hogy vágyik egy elektromos járműre, de a büdzsé nem engedi, hogy bemenjen a szalonba és összerakjon magának egy Teslát, vagy akár egy Nissan Leafet. Itthon akinek meg igazán sok pénze van, az tesz a környezetvédelemre, látványosan veri a mellét arra, hogy megengedhet magának egy hatalmas benzinfalót. Kivétel persze létezik, akinek nem inge ne vegye magára.

Az előbb említett két „véglet” között azonban van egy szűk réteg a magyar társadalomban, aki rájött, hogy bakker ezzel szép kis summákat lehet megspórolni hosszútávon. Egy befektetésként tekint a villanyautóra, ami idővel megtérül. Összeáll a fejében, hogy „felárat” kell fizetnie egy ilyen kocsiért, de a vásárlást követően gyakorlatilag ingyen ingázik, amellett, hogy élvezi, hogy a racionálisan gondolkodó, környezettudatos jófiú szerepében tetszeleghet.

Halvány mosollyal az arcán legyint a 400 forint feletti üzemanyagárra, őt ez nem érinti. Hangtalanul elsuhan a legközelebbi töltőállomásra, rádugja a gépet, elszürcsöl egy lattét, sétál egyet a jó levegőn, aztán már megy is tovább. De az idő múlásával egyre több kollégával találkozik ezeken a helyeken, egy kis túlzással sorban is kell állnia, hogy konnektorhoz jusson. És ez nem csak neki tűnik fel, hanem annak is, aki adja az áramot. Lásd MOL.

MOL benzinkút

Egy ilyen kaliberű vállalat a profitra megy, könyörtelenül. Meglátott egy gyönyörű piaci rést, amiből további hasznot szerezhet. A töltőállomások száma véges Magyarországon, ahogyan a villanyautók hatótávja is. Ha kifogy, és mindenképp tovább kell mennie, akkor a gazdája szó nélkül fog fizetni a „tankolásért”. A standard AC töltésért 1990-at, a gyorsabb DC-ért pedig 2990 forintot.

Tekintve, hogy az alternatív hajtások jelentik a közlekedés jövőjét, a MOL beleturbózott a hálózat kiépítésében, év végéig 10 állomást adnak át a fővárosban, további 15-öt pedig vidéken. Belegondolva az előbb említett árak egyáltalán nem vészesek, több is lehetne. Villanyautóval ezután is gazdaságos marad ingázni, akad bőven más szolgáltató, akinél díjtalan a töltés. Egyelőre. Mert, véleményem szerint a MOL ezzel a lépésével egy lavinát indít el a piacon, idővel a versenytársak is tartani fogják a markukat, csak az ár nem lesz mindegy.

BMW i3 töltés közben

Az érintett tulajok helyében nem szomorkodnék, inkább örülnék, hogy eddig ingyen ment a buli. Talán a leendő villanyvásárlók kedvét szegte a bejelentés, nincs már akkora motivációjuk, mint korábban. A társadalmi/gazdasági buzdítás pedig kellene, hogy a magyar sofőrök is szépen lassan rálépjenek a zöld útra, és az elektromos autókat teljes értékű alternatívának tekintsék a nem is olyan távoli jövőben. Mint például az ingyenes parkolás a fővárosban. Kitűnő pro érv a konnektoros járművek mellett.

Forrás:

További autós hírek

Olvasónk, Nándi az ötödik autóig bírta, aztán dudálni és káromkodni kezdett autóstársainak, hogy ugyan engedjék már el az átkelni szándékozó gyalogost a gyalogátkelőn....

Kemény képsorokat kaptunk olvasónktól. A baleset ma, 2019.10.18-án, fél 6 előtt történt, a 13. kerületben, a Róbert Károly körúton Tanulságosnak gondoljuk az esetet...

Egy vonatsínen ragadt autóból az utolsó pillanatban rángatta ki a sofőrt egy rendőr Utahban szerdán írja a hvg.hu Ruben Correa rendőrjárőr kapott arról...

38 autót ellenőriztek a rendőrök Düsseldorf környékén. Az ellenőrzés során találtak egy arany színű fóliával burkolt BMW X5-öst is. Hát…ízlések és pofonok, de…...

A paksi rendőrök a 6-os főút 87-es kilométerszelvényénél ellenőrizték a pótkocsis gépkocsikat és néhány óra alatt több túlsúlyos járműszerelvény vezetőjével szemben is intézkedtek....

Kapcsolódó írások

Hamarosan fizetős lehet az elektromos autók töltése
2017. szeptember 05.
Várható volt, hogy amint beindul az elektromos autók elvárt ütemű terjedése, megszűnnek a kedvcsináló privilégiumok. Elsőként az ingyenes töltést vehetik el a tulajoktól.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
2019. január 11.
A sebesség szerelmese vagy? Akkor ez a lista biztosan tetszeni fog
lószállító
2019. május 27.
A következő összeállításban van minden, a banán alakú autótól, a hátsó ülésen szállított létrán át, a villamoson rendhagyó módon bliccelő néniig