2017. november 10. | 12:06

Szeretsz utazni? Új helyeket felfedezni? Nem akarsz lemaradni semmi olyanról, amit később megbánnál? A Travel Guide-dal tartalmasan töltheted az idődet Európa nagyvárosaiban.

Ha iOS rendszerű okostelefonod vagy tableted van, akkor alternatívaként a Triposo alkalmazást ajánlom, amely funkcionalitását tekintve hasonló a Budapest Travel Guide apphoz. A Triposo ingyenesen letölthető az App Store felületén.

Mire jó a Budapest Travel Guide alkalmazás?

A Travel Guide, egy világjáróknak készült Androidos applikáció széria, amelynek segítségével céltudatosan nézelődhetsz az öreg kontinens metropoliszaiban. Beváltja a hozzá fűzött reményeket? Megéri letölteni? Megnéztük, hogy szerepel fővárosunk zsebre rakható „idegenvezetője”. A főváros számos élvezetes helyet és programot rejt a turisták számára, de ezek gyakran az olyanok figyelmét is elkerülik, akik már jártak Budapesten. Ha családoddal, pároddal vagy barátaiddal szeretnél egy tartalmas napot együtt tölteni, akkor hasznos lehet számodra ez az App.

Hogyan működik a Travel Guide?

Az alkalmazást ingyenesen letöltheted az Andorid Play Store-ból, a beállításokkal sem kell sok időt eltöltened. Az első indításkor be kell jelentkezned, ezt megteheted a Facebook vagy Twitter fiókoddal, illetve e-maillel is. Ha nem rendelkezel egyikkel sem, vagy csak simán ki akarod hagyni, átugorhatod ezt a lépést, de akkor bizonyos funkciókat mellőznöd kell a továbbiakban. Ennek befejeztével némi instrukció következik az App-pal kapcsolatban, a személyes kis idegenvezetőd üdvözöl, és megnyugtat, hogyha kérdésed van bármivel kapcsolatban, a fórumban felteheted és választ is kapsz rá. Ezen kívül semmilyen világmegváltó információt nem tartalmaz, nyugodtan át lehet ugrani. Véleményem szerint egyszerűen használható, adja magát, hogy melyik fül alatt, melyik funkció található. A Travel Guide állandó internetkapcsolattal működik teljes értékűen, de offline használatra is van lehetőség: letöltheted az adatokat, 150 MB tárhely szükséges hozzá. A térképet azonban így is csak akkor tudod használni, ha van mobilneted vagy WiFi a közelben. Legalább egy alapszintű angoltudás szükséges az alkalmazáson belüli boldoguláshoz, nem lehet magyarra állítani a nyelvet. Szerintem ez kissé nonszensz, arra nem gondoltak, hogy magyarok is használnák? Ha készen vagy a testreszabással, a Highlights & Events, Map fül alatt láthatod Budapest térképét, teleszurkálva mindenféle érdekes hellyel. Első ránézésre elég kaotikus, de ügyesen leszoríthatod különböző kategóriákra. Kereshetsz nevezetességeket, kulturális intézményeket, szállást, kávézót, éttermet, szórakozóhelyet, és még sok minden mást. Ha ráböksz ezekre, részletesebb tájékoztatást kapsz róluk, a képek és értékelések alapján eldöntheted, hogy ez lesz-e a kiválasztott, avagy sem. A látnivalóknál olvashatsz egy pársoros szöveget, hogy miről mit érdemes tudni, mi az elérhetőségük, kinek ajánlják. Plusz ha a nehézkes budapesti parkolás miatt, nem akarsz egész nap hely után vadászni, meg tudod nézni, hogy tömegközlekedéssel hogyan lehet megközelíteni. Események között is van választék, de ezekre a gyakoribb frissítés ráférne, mert több olyannal találkoztam, amelyik vagy már nem volt aktuális, vagy nem is a 2017-es naptári évben várható. Budapestet bejárni időigényes de, egy napba több program is belefér, ha jól csinálod. Ebben sokat tud segíteni a Travel Guide. Miután összeválogattad a preferált helyeket, beütötted az induló és végpontot, a program felfűzi neked őket egy útvonalra. Ha megtetszett egy hely, elmentheted, hogy könnyebben megtaláld a következő alkalommal. Új látnivalót vagy érdekes pontot is hozzáadhatsz, ezzel segítve a többi felhasználót. A nap végén megoszthatod élményeidet az ismerősökkel képeslap formájában, vagy játszhatsz is alkalmazáson belül, hogy mennyire ismerted meg a várost.

Budapest Travel Guide: Megéri letölteni?

Sok dologban segítségedre lehet a program, de nem tökéletes. Ugyan ingyenesen letölthető, de ennek meg van az ára: a felugró reklámok gyakran idegesítőek, de szerencsére azért nincs annyi belőlük, hogy ne lehessen használni az Appot. Több állomás betervezésekor nekem hajlamos volt belassulni, bár lehet, hogy csak a készülékemben volt a hiba. Emiatt egyszerűbbnek találtam beütni a telefonos navigációba az itt feltüntetett címeket. Nem egy végzetes hiba, csak plusz macera. Az eddigi értékelések többnyire pozitívak, én is ezekhez csatlakozom. A Budapesti verzió használata után úgy gondolom, hogy ha legközelebb külföldre utazok, mindenképpen adok egy esélyt a Travel Guidenak. Egyszerűen kezelhető hasznos program, nem csak turistáknak.