Gépjármű-átírás: egy precizitást igénylő művelet

Frissítve:
2018-11-02, 16:19

Nem mindegy, hogy kinek adod el használt autódat. A rendszer tartalmaz veszélyeket, gyengeségeket - de mire is kell figyelni gépjármű-átíráskor?

Jogi fórumokat böngészve, szinte mindennaposnak tűnnek az át nem íratott autók körüli problémák. Pedig csak néhány egyszerű szabályt kell szem előtt tartani, hogy zökkenőmentesen menjen a gépjármű-átírás. Pontos adminisztráció szükséges, és elég sok pénz, de ha nem cselekszel megfelelően, a járművet a hatóság ki is vonhatja a forgalomból. A jogszabályok sajnos elég bonyolultak, a jármű tulajdonjogának átírását kilenc különböző törvény és rendelet szabályozza.

Gépjármű-átírás

A gépjármű-átírás veszélyei

Az első példában a vevő nem íratta át a saját nevére a vásárolt autót, így a volt tulaj, László, a mai napig kapja a büntetéseket, parkolási bírságokat. A kormányhivatalnál ugyan bejelentette, de a rendszer tehetetlen az ügyben. Az eladást követően a rendőrségtől kapta az első, gyorshajtás miatti 30 ezer forintos büntetést. Itt még viszonylag simán megoldódtak a dolgok, a rendőrségnek elküldte az adásvételit és a kormányhivatali bejelentés másolatát. Ez után parkolási társaságoktól érkeztek a büntetések. Az első adag parkolási pótdíjra benyújtott panaszt elfogadta a társaság, a következő csomag esetében már nem léptek az ügyben, nem törölték a pótdíjat.

A szenvedő fél tovább kutakodott, és kiderült, hogy az autót addigra újra levizsgáztatták, így érvényes műszakival rendelkezik. Kérdés, hogy hogyan volt erre képes a vevő, ha nem íratta át a nevére a járművet, bár Magyarországon bármi megtörténhet. Lászlót a lakhelye szerinti kormányhivatal átirányította a vevőhöz tartozó hivatalba, ahol arról tájékoztatták, hogy már megszületett a határozat, amit postáztak. Ám amíg az új tulaj nem jelenti be a vásárlást, addig nem írják át a nevére az autót, így továbbra is László kapja majd a csekkeket és rá marad az adásvételi igazolások küldözgetése, bejelentgetése a kormányhivatalnak. Négy hónappal az adásvétel után a kormányhivatal ideiglenesen bevonta az autót a forgalomból, a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.

Gyorshajtó, parkolási bírság

Az eset egyébként nem egyedi. 2009-ben például Sopronban, egy idős hölgy adta el Lada gépkocsiját, pár hónapra rá pedig, kapta a parkolási büntetések csekkjeit. Egy autókereskedőnek adta el, szabályos adásvételi szerződéssel, ő viszont tovább adta egy harmadik személynek, aki nem íratta át a kocsit a saját nevére. A hölgy telefonon próbálta orvosolni a helyzetet, de csak annyit mondtak, hogy ne fizesse be a csekkeket és küldje el az adásvételi szerződés másolatát.

Sajnos az asszony az autó eladását követő 15 napon belül nem kereste fel az okmányirodát az adásvételi szerződéssel.  Ez a lépést azonban pótolni lehet, ilyenkor az eladás tényét bejegyzik a nyilvántartásba, és az értékesített, de az új tulajdonos által át nem íratott járművet kivonják a forgalomból. Sopron környékén minden hónapban akad egy-két ilyen ügy. Az átírást elmulasztó vevő az APEH-től mulasztási bírságra számíthatott, az idős hölgy pedig fellebbezhetett a bírságokkal kapcsolatban, mivel nem ő volt a gépkocsi tulajdonosa, amikor a bírságokat kiszabták.

Egy hasonló Totalcaros történetben az ügyvéd csak azt tanácsolta, hogy az eladó jelentse be a kormányhivatalnál, hogy nem írták át az autót a vevő nevére, és akkor majd kivonják a gépkocsit a forgalomból. Addig is az érkező bírságokat nem kell befizetni, hanem el kell juttatni az adásvétel és a kormányhivatalnál tett bejelentés másolatát a bírságolónak.

2017-es gépjármű-átírás szabályai

Az adásvételi szerződés keltétől számítva 15 naptári napon belül kell az átírásnak megtörténnie. Ha a vevő kicsúszik ebből a határidőből, akkor számíthat szabálysértési eljárásra. A késedelem miatti mulasztási bírságot a NAV fogja beszedni a késlekedőtől.

Az eladónak is be kell jelentenie a tulajdonosváltást az okmányirodában, méghozzá a szerződés keltétől számított 8 napon belül. A KGFB felmondása is az eladó kötelezettségei közé tartozik. A hatóság kivonhatja az autót a forgalomból, ha az új tulaj határidőre nem íratta át az autót.

A legfontosabb dokumentum az adásvételi szerződés, kizárólag a teljes bizonyító erejű magánokirat formájában elkészített szerződéseket fogadják el.

Az adásvételi szerződésen szerepelnie kell a következő adatoknak: 

 • Ingyenes, vagy visszterhes a tulajdonjog átruházás – azaz kap-e pénzt az eladó
 • Jármű valamennyi fontos azonosítója
 • Eladó és a vevő adatai
 • Forgalmi engedély és a törzskönyv sorszáma
 • Szerződés hatálybalépésének napja
 • Feleknek nyilatkozniuk kell, hogy a feltételeket megértették, s mindketten teljesíteni fogják a bejelentési kötelezettségüket
 • Szerződést alá kell írnia az eladónak és vevőnek, továbbá két tanúnak

Átírás előtti feladatok:

A szerződés birtokában még nem mehet a vevő az okmányirodába, két feladata van:

 • Meg kell kötnie a KGFB-t
 • El kell végeztetnie az eredetiségvizsgálatot

A biztosítás érvényessége az adás-vételi szerződés aláírása napján kezdődjön. Eredetvizsgára nincs szükség, ha a jármű öröklés miatt cserél gazdát, vagy korábban közös tulajdonban volt és most az egyik tulajhoz kerül.

Gépjármű átírás

Milyen okmányok kellenek az átíráshoz?

 • Megkötött adás-vételi szerződés
 • Biztosítás megkötését igazoló irat
 • Elvégzett eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat
 • Forgalmi engedély
 • Törzskönyv
 • Átírási illeték befizetéséről szóló igazolás

A személyautó-átírás költségei:

Az átírás költségeihez kell sorolnunk az elvégzendő eredetiségvizsgálat díját is. Személygépkocsi esetén a vizsgálat díja a motor-űrtartalomtól is függ:

 • 1400 ccm-ig 17.000 forint
 • 1401 ccm között 18.500 forint
 • 2001 ccm-től 20.000 forint

Gépjármű átírás

A forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításáért egyenként 6-6.000 forintot kell fizetni. Az átírás illetéke a jármű életkorától és a motor űrtartalmától függ.

Források:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

éneklő sofőr
2019. december 20.
Akár 200 ezer forintos büntetést is kaphatnak az autóban hangosan éneklő sofőrök.
Volkswagen embléma
2019. december 22.
Ausztráliában szabták ki a bírságot.

További hírek