2023. július 26. | 14:41

A hajón felcsapó lángok eredetét még nem tudják pontosan, lehet, hogy villanyautó okozta, de az is lehet, hogy a hajó gépházából indult.


FRISSÍTÉS 07.27.: Több autógyártó is nyilatkozott, többek közt a Renault-Nissan, a Stellantis-csoport, a Ford és a Toyota szóvivője is azt mondta, nem valószínű, hogy az ő autóik voltak a kigyulladt hajón az Automotive News Europe információi szerint. A Mercedes szóvivője azt mondta, nagyjából 350 autójukat szállította a Fremantle Highway. A VW, a GM, a BMW és a Tesla egyelőre nem adott ki információt az üggyel kapcsolatban.


Jelenleg is lángol az a Fremantle Highway nevezetű teherhajó, amely Németországból indult Egyiptom felé, és közel 3000 autó van a fedélzetén, köztük villanyautók is. A 199 méter hosszú hajót már elkezdék oltani, ám egyelőre nem tudták megfékezni a lángokat.

Forrás: Dutch Coast Guard / Anadolu Agency / Getty Images

A holland parti őrség beszámolója szerint nem tudják túl sok vízzel locsolni a hajót, mert félő, hogy elsüllyed. A lángok továbbterjedése azonban azt is okozhatja, hogy a hajó kettétörik és úgy süllyed el, ezzel a tengerbe juttatva a fedélzeten levő veszélyes anyagokat.

„A tüzet egyelőre nem tudjuk kontrollálni, nagyon nehéz oltani, feltehetően a hajón szállított áru összetétele miatt" - mondta Edwin Versteeg, a holland mentőalakulatok szóvivője.

A hajót már elvontatták a folyami útvonalról, a tűz még akkor csapott fel rajta, amikor 27 kilométerre észarka volt a hollandiai Ameland szigetétől. A legénység több tagja is megsérült, sokan a tengerbe ugrottak a lángok elől, egy ember pedig életét vesztette.

A legénységet végül helikopterrel mentették ki, az oltásra pedig most is újabb stratégiákat dolgoznak ki. A japán lízingcég, amely a Fremantle-t is menedzseli folyamatosan együttműködik a holland hatóságokkal.

Korábban szintén nagy port kavart, amikor a Felicity Ace nevű teherhajó gyulladt ki az óceánon, rajta rengeteg luxusautóval. A fedélzeten Porsche és Lamborghini modellek is a tűz martalékává váltak.