2023. október 18. | 11:23

A sofőr elismerte a szabálysértés tényét, az összeg azonban őt is sokkolta.

Egy amerikai férfi 140 km/h-val hajtott egy olyan helyen, ahol 90 a legmagasabb megengedett sebesség. Ez Magyarországon jelenleg 78 ezer forintos bírságot jelentene, Connor Cato azonban egy ennél jóval magasabb összegről szóló értesítést kapott.

Az 1,4 millió dolláros, átszámítva közel 500 millió forintnak megfelelő összegű bírság kézhezvételét követően Savannah városi bíróságához fordult. A telefonvonal másik végén lévő hölgy közölte vele, vagy kifizeti a büntetést, vagy december 21-én jelenése van a törvényszéken, áll a WSAV helyi televíziós csatorna beszámolójában.

Joshua Peacock, Savannah város önkormányzat szóvivője az Associated Press hírügynökségnek elmondta, az elképesztő összeget egy általuk használt szoftver automatikusan generálta. A program beállításai alapján ugyanis az efféle gyorshajtási bírsághoz nem tartozik pénzbeli büntetési tétel, az elkövetőnek mindenképp meg kell jelennie a bíróság előtt.

Egy meghallgatást követően végül az illetékes bíró dönti el a bírság tényleges mértékét, mely az extra költségekkel együtt sem haladhatja meg az 1000 dolláros (363 ezer forintos) küszöböt. Az önkormányzat szakemberei dolgoznak a szoftver programnyelvének javításán, hogy a jövőben ne hozzanak senkit szívinfarktus közeli állapotba.

Idén márciusban Nógrád megyében fotóztak le egy 198 km/h-val repesztő autóst, egy olyan útszakaszon, ahol 110 a legnagyobb megengedett sebesség. Szintén 2023 tavaszán történt egy még súlyosabb eset egy zalai megyei sebességmérés során. A 90 helyett 221 km/h-val közlekedő sofőrnek 300 ezer forintjába került a féktelen száguldás.

Pixabay