2023. november 09. | 12:42

Az eset a tesztkörnyezetként használt San Francisco városában történt, az egyik robottaxi nem tudott időben megállni.

950 önvezető autó visszahívásáról döntött a Cruise, jelentette be a General Motors égisze alá tartozó vállalat a hét közepén. Az intézkedést egy múlt hónapban történt baleset indokolja, melynek során az egyik robottaxi elgázolt egy gyalogost.

A gyártó szerint a problémát az önvezető rendszer ütközéseket érzékelő rendszerének meghibásodása okozta, ugyanis a technológia nem tudott időben reagálni az útjába sodort gyalogosra. Múlt hónapban egy cserbenhagyás miatt került a hírekbe a Cruise egyik autója.

Hozzá kell tenni, hogy az úton átkelni szándékozó gyalogost egy emberi sofőr által vezetett kocsi ütötte el, a hölgy ezután került a robottaxi útjába. Az önvezető autó is áthajtott az áldozaton, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A Cruise távvezérléssel eszközölt egy szoftverfrissítést a flottájához tartozó járműveken, a mostani intézkedést szükség szerint akár még több visszahívás követheti. Október végén a vállalat felfüggesztette tevékenységét San Francisco városában – ahol a fenti baleset is történt – miután Kalifornia Állam Gépjárműosztálya bevonta a működési engedélyüket. A hatóság közleményében a legfőbb indokként az szerepel, hogy az önvezető járművek nem elég biztonságosak a közösségi használathoz.

Szintén problémaként rótták fel, hogy a gyártó valótlan információkat közölt az önvezető technológia biztonsági szintjével kapcsolatban. A taxik további működtetése szükségtelen mértékű kockázatot jelent a közlekedés többi résztvevőjére nézve.

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet is vizsgálatot folytat az önvezető járműveket tesztelő vállalat ellen, miután panasz érkezett feléjük, mely szerint a Cruise autói nem kellő körültekintéssel kezelik a gyalogosokat. A visszahívással a gyártó erre a vizsgálatra is reagált.

Cruise