2023. július 26. | 09:34

A 70-es éveiben járó sofőr nem vette észre a kihelyezett táblákat és a láthatósági mellényt viselő munkást, aki az ütközés hatására az árokba zuhant.

Még 2022 májusában történt az az eset, amikor egy 70-es éveiben járó férfi Lengyeltóti felől közlekedett Öreglak felé autójával. Az adott útszakasz egy részén felújítás zajlott, ahol a munkavégzést különböző jelző- és tiltó táblákkal, valamint sávos terelőtáblákkal jelezték.

Mindezek ellenére a férfi figyelmetlensége miatt nem vette észre a már 100 méter távolságról is jól látható, narancssárga felsőt viselő munkásokat, így fékezés nélkül elütötte az úttest széléhez közel lapátoló sértettet.

A közutasnak először a térdét találta el, majd a felső testével letörte az autó tükrét és a becsapódás hatására az út menti vízelvezető árokba zuhant. A baleset következtében a munkás 12 hét alatt gyógyuló töréses sérülést szenvedett.

A Kaposvári Járási Ügyészség most közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat, a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában járművezetéstől eltiltást indítványozott a felelősségét elismerő és a cselekményét megbánó, kifogástalan közlekedési előéletű terhelttel szemben.

Sajnos nagyon sok a figyelmetlenségből fakadó baleset, az MKIF Zrt. sorban teszi közzé azokat a videós összeállításokat, amikor autópályákon és gyorsforgalmi utakon tarolják le a terelőbójákat a figyelmetlen sofőrök, vagy pedig egymásba rohannak autójukkal.

Korábban egy videót is készítettünk arról, milyen sok baleset éri a közutasokat munkavégzés közben, a Magyar Közút munkatársai és egy szakjogász magyarázza el, milyen problémák merülnek fel az ilyen esetek kapcsán.

Magyarország Ügyészsége