2023. október 30. | 15:36

Súlyos balesetet okozott egy vezető, akinek a figyelmét az autójában szétszóródó aprópénz vonta el.

Kivételesen nem gyorshajtás, hanem aprópénz miatt okozott súlyos balesetet egy figyelmetlen sofőr. Az eset még 2021. július 23-án történt Ács belterületén, ám most született jogerős büntetővégzés.

A vádirat szerint az elkövető vezetés közben az utastérben szétszóródó aprópénzre figyelt, eközben az autót balra kormányozta. Ennek következtében áttért az úttest másik oldalára, ahol fékezés nélkül elütött egy kerékpárost.

Az ütközés következtében a sofőr és mellette ülő utasa nem sérült meg. A szabályosan közlekedő sértett viszont előbb a személygépkocsi motorháztetejére esett, majd onnan az útpadkára zuhant.

Ebből fakadóan a biciklisnek nyolc napon túl gyógyuló sérülése keletkezett, maradandó fogyatékossággal. Épp ezért maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség a Volkswagen Golfot vezető nővel szemben.

Az ügyészség indítványára a Komáromi Járásbíróság jogerős büntetővégzésben az elkövetővel szemben 1 év, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett fogházbüntetést és 3 év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki, így bár tényleges szabadságvesztést nem kapott, három évig biztos nem ülhet volán mögé a figyelmetlen nő.

A szerencsétlen találkozásról egy biztonsági kamera készített felvételt, amelyen jól látszik, hogy az autó letér a neki szóló nyomvonalról egyenesen a kerékpáros felé. Sajnos nem ez az első eset, amelyben egy biciklis az autós figyelmetlenségének áldozata, nemrég számoltunk be arról, hogy egy sofőr kocsija ajtaját kinyitva ölt meg egy pedálozót.

A rendőrség épp három hete szervezett razziát Focus on the road néven a vezetés közben figyelmet elvonó eszközök és dolgok kiszűrésére. Ám hiába hívták fel az autósok figyelmét az akcióra, akkor is meglepően sokan akadtak fenn például vezetés közbeni telefonhasználat miatt, így a jövőben is várhatóak még hasonló ellenőrzések.

Magyarország Ügyészsége