2024. február 01. | 18:45

Mondhatnánk, hogy leleményes, de ez inkább színtiszta bűncselekmény. A magyar férfi az M3-as autópályán kereste külföldi áldozatait. Háromszor biztosan bejött neki, végül mégis lebukott.

Nem mindennapi módon igyekezett plusz keresethez jutni egy magyar férfi előbb 2022 októberében, majd 2023 elején. A Füzesabonyi Járási Ügyészség most vádat emelt ellene.

A vád szerint az elkövető rendőrnek adta ki magát, illetve járművét, és így vadászott külföldi rendszámos autókra az M3-as autópályán, Kál térségében. Amikor megtalálta első áldozatát, utána eredt, majd a kocsija hűtőmaszkjába és szélvédője mögé helyezett, engedély nélküli megkülönböztető jelzést bekapcsolva félreállította őt.

A leállósávba félrehúzódott autóssal szemben hivatalos rendőri eljárást színlelt, aminek végén közölte vele, hogy gyorshajtás miatt állította meg, ami húszezer forintos helyszíni bírságot jelent. Még egy okirat is volt a nyakában, illetve elkérte az áldozat iratait a teljes hitelesség kedvéért.

Az előadás olyan jól sikerült, hogy a sértett teljes mértékben együttműködő volt, így egy kis pénztől megszabadulva folytathatta útját. Érdekes, de a sikeren nem buzdult fel az elkövető, ugyanis a következő akciókig 2023 elejéig kellett várni.

Ekkor már határozottabban, előállítással és a járművek lefoglalásával fenyegetőzve szerzett újabb tízezreket, kétszer. Az egyik sértettnél nem volt elegendő pénz, így az elkövető felajánlotta, hogy elviszi saját autójával egy közeli – gyöngyösi – ATM-hez, ahol a kívánt összeget együtt kivehetik.

A félelem nagy úr, az áldozat pedig eleget tett a kérésnek, a pénz átadását követően pedig visszamentek az addig hátrahagyott másik járműhöz, és ismét mindenki mehetett a dolgára. Hogy végül mi buktatta le, nem tudni, ahogy azt sem, miért „csak” háromszor élt a lehetőséggel, mindenesetre legalább nem járt annyira pórul, mint az az álrendőr, aki egy igazitól próbált pénzt beszedni.

A járási ügyészség most kétrendbeli, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével, valamint szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja a férfit. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélje négy év börtönre az elkövetőt, amennyiben a bűnösségét a váddal egyezően beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, ami mellett négy év közügyektől eltiltás kiszabását is kérte.

A zölddel bekarikázott elemek a szabálytalan villogók
Depositphotos