3+1 tipp, hogyan kerülheted el a dugót!

Közzétéve:
2018-07-21, 13:33

Leugranál a hétvégén a Balatonra? Ha Budapest felől veszed irányba a Magyar Tengert, könnyen dugóba kerülhetsz, de van megoldás a problémára!

Hétvégén nem egyszerű elkerülni azt, hogy órákig tartó araszolást követően érj le a Balatonra Budapestről, de koránt sem lehetetlen. A Használtautó.hu olyan tippeket gyűjtött egy csokorba a Magyar Közút Nonprofit Zrt. segítségével, amelyekkel időt és pénzt is spórolhatsz.

1. Kerüld el a csúcsidőt!

Ha csak teheted, semmiképp se a péntek délutántól szombat délig terjedő idősávot válaszd, hogy útra kelj. Nem árulok el hatalmas titkot azzal, hogy visszafelé a vasárnap este a legkritikusabb az M7-es zsúfoltsága.

Ha ki tudod venni a pénteketet szabadnapnak, akkor már korán reggel érdemes elindulnod, vagy 22 órát követően. Hazafelé legkésőbb vasárnap délben vagy a késő esti órákban érdemes elindulni, amikor már a többség hazaért.

2. Segítsd a forgalom haladását

Biztosan veled is megesett már, hogy hosszú percekig araszolva azt hitted, baleset, vagy útépítési munkálatok miatt nem megy gördülékenyen a forgalom, aztán kiderült, hogy semmi ilyesmiről nincs szó. Te magad tehetsz azért, hogy ne alakuljon ki dugó, ha a körülmények nem indokolják. Bár egyedül nem fogod megváltani a világot, sok apró erőfeszítés látványos eredményekkel járhat.

Tartsd be a jobbratartási kötelezettséget minden esetben

Legyél toleráns a lejárók előtt, és hagyd, hogy a belső sávból is le tudjon hajtani az autópályáról, nehogy dugót okozzon

Hagyj nagyobb követési távolságot a feljárók előtt, hogy az érkező autók bekapcsolódhassanak a forgalomba megállás nélkül

Kerüld a hirtelen fékezést, tartsd meg az előírt követési távolságot, és hacsak lehet, haladj egyenletes tempóban.

3. Ellenőrizd az utak forgalmát indulás előtt!

Látogass el az utinform.hu weboldalra, ahol webkamerákon keresztül élőben tájékozódhatsz arról, hol mekkora éppen a forgalom. 60 másodpercenként frissítik a fotókat, így képben lehetsz, mi az aktuális helyzet. Telek Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa elmondta, a baleseteket, torlódásokat és a rendkívüli eseményeket is jelzik a honlapon.

Okostelefonodra érdemes letölteni olyan alkalmazást, mint a Waze vagy a Google Maps amely segítségével hatékonyan találhatod meg a legrövidebb utat.

+1 Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakér tője az egyenletes ütemű haladást javasolja spórolási tippként:

“Ha nem próbáljuk folyamatosan tartani, elérni a 130-as tempót, hanem helyette 110-120 km/órás tempóval, folyamatosan a külső sávban haladunk, az csupán 15-20 perccel növeli a Balatonra lejutás idejét, cserébe elkerülhetjük a sávváltások stresszhelyzetét és autónk is érezhetően kevesebbet fog fogyasztani.”

Forrás:

Kapcsolódó írások

Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal
Újabb forgalmi változás az M0-án
2018. szeptember 14.
Újabb átalakítás várható az M0-ás déli részén. A forgalmat akarják gyorsítani, amihez változtatni kell, a munkálatok során 1-1 sávban fog haladni a közlekedés.
Miért alakulnak ki dugók?
2018. március 05.
A dugókat senki sem szereti, mégis gyakran alakulnak ki. Mi a leggyakoribb oka ennek, és mit lehet tenni az ellen, hogy kevesebb legyen belőlük?
Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!
2018. május 16.
Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.