2018. február 26. | 14:31

Világszerte egyre több cég foglalkozik a telekocsizással, hiszen az elmúlt években nagyban megnőtt a népszerűségük. Íme hat kiemelkedő közülük!

A szárazföldi közlekedés legkomfortosabb formája kétségkívül az autózás. Nem kell alkalmazkodnod másokhoz, akkor állsz meg, amikor úri kedved úgy tartja, annyival mész, amennyivel akarsz (törvényes keretek közt persze). De fogyaszthat bármilyen jól az autód, még 6-7 literes étvággyal is nagyjából kétszer annyi lesz az útiköltség egy Budapest-München távon, mint busszal. És akkor még a kocsi amortizációját nem is számoltam bele! Ha egyszer mész még kifizethető, de ha heti/havi rendszerességgel teszed meg a távot, akkor már jelentős összegeket tudsz megspórolni, ha az utazás egy olcsóbb módját választod.

Költségcsökkentés címszó alatt az 1970-es években új trend alakult ki Amerikában, a telekocsizás. Már a második világháború idején is létezett a dolog, buzdították a népet arra, hogy a közlekedést kevesebb járművel bonyolítsák le, így mérséklődik az üzemanyag fogyasztás, sőt a károsanyag-kibocsátás is. Mivel nincs annyi kocsi az utakon, ezért a balesetek száma is redukálódik, kevesebb parkolóhely lesz foglalt, kevesebb lesz a torlódás.

Komfortos és praktikus alternatívát kínálnak a tömegközlekedés helyett

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy az autótulaj vagy sofőr egy hosszabb út előtt feladott egy hirdetést, hogy ő ekkor, ide megy, van X helye, jöjjön vele, aki akar. A behoppnak persze megadott egy összeget, akinek pedig ez megfelelt, csatlakozhatott. Ezt általában az út hossza alapján számolták ki, a teljes üzemanyagköltséget leosztották a szállított személyek számával. Persze egyéni árképzés is előfordulhatott, ha a „szervező” egy kis hasznot is szeretett volna magának tudni.

Sokan láttak pénzt ebben a szolgáltatásban, így egyre több szervezet kezdett el foglalkozni telekocsizással. Az internet elterjedése mérföldkő volt, segítségével sikerült létrehozni egy GPS-alapú hálózatot, ahol a közösség tagjai valós időben láthatják a lehetőségeiket. Összegyűjtöttem nemzetközi szinten a legnagyobb telekocsizással foglalkozó appokat/cégeket, a listán Magyarország is képviselteti magát!

Oszkár

Az Oszkár már egy 2007 óta létező telekocsi rendszer, ezalatt az idő alatt az ország egyik legnagyobb telekocsi szolgáltatásává nőtte ki magát. Az app kétfelé válik, kiválaszthatod, hogy szolgáltatást szeretnél adni, vagy igénybe venni.

Mindkettőt percek alatt könnyedén elintézheted, talán az előbbinél kicsit több dologgal kell foglalkoznod, de pikkpakk megvagy vele. Van olyan funkció, hogy „Női hirdetés nőknek”. Ötletes, hiszen elképzelhető, hogy a szebbik nem képviselője nem szívesen ülne be egy vadidegen férfi mellé órákra.

Az Oszkár Magyarország legnagyobb telekocsi hálózata 2007 óta

A két fél közötti kommunikáció lehetősége is adott, akár az Oszkár felületén belül üzenet formájában, akár telefonos egyeztetéssel. Ez véleményem szerint hitelt ad a szolgáltatásnak, továbbá az esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása szempontjából is kiváló. Ha szerencsésen eljutottál A-ból B-be, csillagokkal jelölheted, mennyire voltál elégedett a sofőröddel.

Rengeteg lehetőséget kínál a testreszabásban, mégis végtelenül egyszerű és átlátható marad a használata a legtöbb esetben. Sikerült a fejlesztőknek egy olyan segítőkész közösséget összehozni az app keretein belül, ami életképes, sőt a felhasználók eddigi értékelései alapján gördülékenyen működik is.

BlaBla

A BlaBlaCar cégét 2006-ban alapították, már világszerte 60 millió használója, és 8 millió aktív sofőrje van úgy, hogy az Egyesült Államokat teljes egészében kihagyták belőle. Hogy miért? Arra hivatkoztak, hogy ott olcsó az üzemanyag, nagy távolságok vannak a városok között, így nem lenne praktikus.

A BlaBlaCar-nak Amerika kivételével is 60 millió használója van

Nevét onnan kapta, hogy a fuvar után háromféleképpen lehetett értékelni: „bla”, aki nem beszél sokat, „blabla” aki szeret dumálni, a „blablabla”, akinek be nem állt a szája. Ha nem tudsz angolul, akkor sem kell megijedned, van magyar nyelvű oldala is.

Ahogyan a legtöbb telekocsis szolgáltatásnál, regisztráció itt is szükséges, így lehet meggyőződni a felhasználók valódiságáról. Sőt, az oldal buzdít, hogy add meg valamelyik személyazonosító okmányod adatait. Egyszerű a hirdetésfeladás, útvonalat számít, menetidőt, károsanyag-kibocsátást és árat, amit kedvedre módosíthatsz.

Karzoo

A Karzoo egy, az Oszkárhoz nagyon hasonló felépítésű és célú program: Európa szerte kereshetsz és adhatsz fel hirdetést az oldalukon. Kezelése talán egyszerűbb, mint a hazai telekocsis alkalmazásnak, kevesebb kritériumot kell megadnod mind keresésnél, mind pedig helyhirdetésnél. Díjmentesen regisztrálhatsz, hátránya, hogy érezhetően inkább a nyugati országokra fókuszál, az árak is euróban vannak megadva.

A Karzoo Magyarországon is elérhető, de érezhetően a nyugati országokra fókuszál

A budapesti kereséseknél feleslegesen túl van azzal bonyolítva, hogy kerületenként listázza az indulást/érkezést. Egyrészt nem átlátható, másrészt, aki országokat átutazik, annak pár megállónyi tömegközlekedés nem jelenthet nagy problémát. A hirdetéseknél a megszokottnál kevesebb információ van megadva, az autónak sem a rendszámát sem egyéb más jellemzője sem ismert, ha többet szeretnél tudni, kérdezned kell a feladótól.

Lyft

Az Egyesült Államokban működő telekocsi szolgáltatások közül a Lyft az egyik legkiforrottabb rendszer. 2012-ben alapították San Franciscóban, azóta több hasznos funkcióval is kibővült. Az egyik legtrendibb a Lyft Line, ami valós időben instant összeköti a fuvarkeresőt és a sofőrt, ha egy irányba tartanak. Ezen felül kérhetsz ötnél több helyet biztosító járművet, prémiumautót, vagy ha már nagyon flancolni akarsz, akkor ott van a Lyft Lux.

A Lyft prémium szolgáltatásokkal bővítette ki hálózatát az USA-ban

Itt már luxusjárgány érkezik érted, magas értékeléssel rendelkező sofőrrel. Ahhoz, hogy igénybe vehesd ezt a telekocsi szolgáltatást, mindenképp le kell töltened az alkalmazást és meg kell adnod valamilyen bankkártyás fizetési lehetőséget, az appon belül.

CommuteWise

A CommuteWise egy olyan telekocsi szolgáltatás, ami a közösségi média bevonásával kívánja leegyszerűsíteni a fuvarszerzést. Térképen feltüntetve láthatod az egyes helyekre utazó csoportokat, és azoknak tagjait, de igény szerint akár te is létrehozhatsz ilyet.

A CommuteWise a közösségi médiát is bevonja a telekocsizásba

A kapcsolatfelvétel privát üzenetek formájában lehetséges, ha meg vagy elégedve a kapott szolgáltatással, lájk formájában kifejezheted, de az oldal inkább a szöveges értékelésekre buzdít, hiszen a többi felhasználó számára ez részletesebb betekintést ad a fuvar minőségébe. A CommuteWise mind Android, mind pedig iOS platformra elérhető, angol nyelven.

RideShare

A lista talán legrégebbi versenyzője a Rideshare, már több, mint 35 éve próbálja megkönnyíteni az ingázók utazását. Igen, jól olvastad, ez a program elsősorban a rendszeresen ugyanazon a távon utazó diákok, szülők, illetve munkavállalók válláról veszi le a terhet! Szintén az USA államain belül működik, érdekessége, hogy biciklitől buszig bármilyen közlekedési választhatsz, sőt külön opció van a valamilyen fogyatékkal élő utasok számára is, hogy utazásuk zavartalan maradjon!

A RideShare már több, mint 35 éve könnyíti meg az ingázók mindennapi utazásának problémáit
  • Címkék:
  • Top