DeLorean DMC-12 - blogajánló

Frissítve:
2018-11-02, 16:06

Vannak ritka autók. Vannak kultautók. És van a DeLorean DMC-12.

Szerintem nincs olyan ember a földön, aki ne tudná, mi is a DeLorean DMC-12, még azok is, akiknek általában nincs közük az autókhoz, rögtön vágják a DeLoreanre: fluxuskondenzátor és MAGASSÁGOS EGEK!

Igen, a Vissza a jövőbe időutazó masináját is egy DeLoreanbe csomagolták, ahol a 88 mérföld/órás sebességnél villámok cikáztak, majd lángcsóvát hagyva maga után az úton a téridő-kontinuum másik szegletébe váltott az autó.

DeLorean DMC-12 Szellemirtók filmmatricával

Egy DeLorean Texasból, némi fogalomzavarban: Vissza a jövőbe helyett Szellemirtók matricázást kapott

Szóval ennyi, amennyit még az is tud, aki csak a tévé képernyőjén ismerkedett meg ezzel a kultautóval.

A bennfentesebbek már azt is tudják, hogy szálcsiszolt rozsdamentes acél borítása tényleg kiállja az idő próbáját, hogy egy érdekes, svéd-francia V6-os motort használt, aminek 2.849 köbcentijét a Peugeot-Renault-Volvo trió alkotta meg.

De akár a névadó DeLoreanről is hallhatott ezt azt, aki egy kicsit körbenézett, ugyanis nem hiába nem lehet ma hallani a DeLoreanről, mint gyártóról: csődbe ment, ráadásul azt is úgy, hogy John DeLorean egy kis kokain-sefteléssel akarta megsegíteni a cégét, próbálva elkerülni az elkerülhetetlent. Amiről aztán kiderült, hogy az FBI „kérése” is benne volt a dologban, amit nem nagyon lehetett visszautasítani, így a tárgyalás végén ejtették a kokain-vádakat.

Ez az autó tényleg az, amiről szinte bármennyit lehetne írni, hiszen annyi minden van benne. Kezdve azzal, hogy Giorgietto Giugiaro tervezte, hogy a Lotus adta az alvázát, vagy hogy a brit kormány súlyos pénzekkel támogatta a gyártást. Utóbbira azért is volt szükség, mert Észak-Írországban, ahol gyártották elég forró volt a helyzet.

Az írek legendásan nem jöttek ki az angolokkal már régen se és még ha nem is volt olyan súlyos a helyzet, mint a XIX. században, amikor is a burgonyavész miatt megcsappant a lakosság az akkori több mint 8 millióról. Annyira kicsit, hogy ma is csak 5,5 millióan lakják a smaragdzöld szigetet. Na de nem volt azért ennyire drámai a helyzet, Észak-Írországban csak munkanélküliséggel és az IRA-val kellett számolni.

DeLorean DMC-12 veterán kultautó

A blogger veteránkorú autója, ami a szükséges javításokon és fejlesztéseken felül nem szorult restaurálásra

Persze, manapság is hallani mindenhonnan, hogy terrorakciókat hajtanak végre, de ha összevetjük a régi helyzettel, semmiben sem jobb volt jobb már 70-es, 80-as években sem, amikor is az IRA, az írek terrorszervezete tevékenykedett és a brit kormány valahogy be akarta tömni az írek száját.

Hát ebből lett a kormányzati pénzpumpa, hogy munkahelyeket létesítsenek, de az is valahogy kézen-közön eltűnt, megcsappant. Ezek után nem csoda, ha John DeLorean még a kokóbizniszt is bevállalta.

Egy szó mint száz, van mit mesélni erről az autóról, amit talán nem is tudna más hitelesebben elmesélni, mint akinek van egy ilyen csodája a garázsban. Az Élet egy Deloreannel blog pont erről szól, amiben mindennel kapcsolatban olvashatsz, ha érdekel a típus. Akár még eladó DeLoreant is találsz, igazi gyűjtői darabot!

További autós hírek

Ahogy arról beszámoltunk, szörnyű tragédia közepette vesztette életét egy Magyar kamionsofőr Szlovéniában. Egy személyautó ütközött a szerelvénynek, majd az ütközés…

Olvasónktól kaptuk az információt, miszerint ma 11 óra magasságában egy Transporter hátsó ajtaja menet közben kinyílt. A járműben szabálytalanul szállított…

Olvasónktól, Károlytól kaptuk a felvételt. Kb. 130-cal haladtak még kora ősszel az M5-ös autópályán, amikor “fénysebességgel” elhúzott mellettük egy BMW.…

Egy autós lesodródott az útról és egy jelzőtáblának ütközött. A vezető életét vesztette, utasa megsérült – írja a police.hu Egyelőre ismeretlen…

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

Kapcsolódó írások

10 dolog, ami értékessé tesz egy autót
2018. június 22.
Miért kel el hatalmas árkülönbséggel az aukciókon két ugyanolyan típusú autó?
Érkeznek a Mille Migliáról szóló videók!
2018. augusztus 02.
Hiányérzeted van? Én tudom miért! Mert még nem láttad a Mille Migliáról szóló videóinkat.
Egy igazi angol sportautómárka: Lotus
2017. április 10.
Soha nem gyártottak tömegautókat, mégis meghatározóak az egész autóiparban, kikerülhetetlenek az autósportban és még James Bond-filmben is szerepeltek
Harms egy parkolóban próbálgatja a DeLorean DMC-12-őt
2019. augusztus 07.
Nem meglepő, hogy sok DeLorean DMC-12-őt alakítanak át a Vissza a Jövőbe filmekben látottra, ilyen viszont nincs még egy.