Interjú Somodi Krisztiánnal a Voltetorve.hu egyik alapítójával

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A Voltetorve.hu ideális segítség lehet azoknak, akik használtautó vásárlásra készülnek és szeretnének megbizonyosodni arról, hogy nem volt-e korábban komoly sérülése az autónak.

Honnan jött az ötlet és mikor találtátok ki a "Volt-e törve" koncepciót?

Somodi Krisztián: Az ötlet régen merült fel, egész pontosan 2005-ben. 20 éve foglalkozunk biztosítással és szerettünk volna egy olyan rendszert kialakítani, ami gyorsan a kor szellemének megfelelően tudja a korábban történt káresetet felkutatni.

Mik voltak azok a bizonyos első lépések, ami a rendszer alapja?

Somodi Krisztián: Nehezen indult, beszéltünk kárszakértőkkel, biztosítókkal, márkaszervizekkel, sok információt gyűjtöttünk, végül sikerült együttműködnünk és megalkotni az adatbázisunkat. 2012 elején bevezettek egy törvényt, ami nyilvánosságra kötelezi a kilométerállást, ez is megkönnyítette a dolgunkat, hiszen ez egy rizikófaktor volt a korábbiakban, vásárlóknak főként.

Mit kell tudni a voltetorve.hu felületéről, hogyan működik?

Somodi Krisztián: 2016-ban végeztünk egy átalakítást, ezáltal mobilbarát lett a weboldal, sokkal nagyobb a megkeresés mobil felületről, mint az egyéb eszközökről. Amúgy az oldal nagyon egyszerű megjelenéssel rendelkezik, átlátható, csak, ami feltétlen szükséges, funkcionális.

A voltetorve.hu segít abban, hogy tisztábban lásd az autó múltját, autó analízis

A voltetorve.hu segít abban, hogy tisztábban lásd az autó múltját

Kik alkotják az adatbázist, vagyis milyen forrásból jönnek az információk az autókról?

Somodi Krisztián: Független irodák, biztosító társaságok, kárrendezéssel foglalkozó cégek, márkaszervizek. Sikerült egy komplex és mondhatni biztos forrásból fennálló rendszert kialakítani. Hangsúlyozom, 2005 óta ezzel foglalkoztunk, így sok év gyümölcse a kapcsolatrendszer, ami a rendelkezésünkre áll.

Hogyan működik a rendszer, hány ember működteti?

Somodi Krisztián: Hárman vagyunk, és csak mi működtetjük. Nincs szükség plusz emberre, ugyanis a rendszer teljesen automata. Ami manualitást igényel, az maga a számlázás, azt mi végezzük, ezen kívül minden teljesen magától megy.

Kik tekinthetők a voltetorve.hu célközönségének?

Somodi Krisztián: Gyakorlatilag mindenki, aki használtautót szeretne vásárolni. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a szolgáltatás nem a szentírás, ez egy plusz, mondhatni egy megerősítés arra, hogy az autó nem volt korábban komoly sérülésnek kitéve. A vizsgálat a megrendelés után azonnal megkezdődik és egy vagy akár fél órán belül meg is van az eredmény. A hangsúly a kockázaton van, ne vegyenek mégse olyan autót, ami korábban nagy sérülést szenvedett ezáltal hordozunk magunkkal egy pénzügyi kockázatot és casco-t sem tudunk kötni az autóra. Persze márkaszervizben is érdemes elvinni az autót és meggyőződni arról, hogy nem volt e korábban törés vagy valamilyen komoly probléma. Ebben segítünk mi tisztán látni.

Természetesen érdemes vásárlás előtt szervizben is átnézetni, a voltetorve.hu szerint is

Természetesen érdemes vásárlás előtt szervizben is átnézetni az autót

Mekkora területet fed le a voltetorve.hu rendszere és meddig tudtok az időben visszamenni?

Somodi Krisztián: A rendszerünk kizárólag a magyar piacra koncentrálódik. Tervben van, hogy nyissunk Ausztria felé, ugyanis nagyon sok autó érkezik onnan, ezen most folyamatosan dolgozunk. Az adatok 1993-tól állnak rendelkezésre, de azt kell mondjam, hogy az elmúlt 10 évben történtek jól visszakövethetők, nagyon kicsi a hibaszázalék.

Melyek azok az autók, amivel gyakran találkoztok?

Somodi Krisztián: Skoda Octavia ami elsőnek eszembe jut, ugye sok a céges autó, ami nem baj, ugyanis azokat gyári szervizben javítják, ellenőrzik, ennek köszönhetően a mi rendszerünk is jól látja az autót. Sok a Ford is, de a prémium márkákból sincsen hiány.

Mit javasolsz azoknak, akik autóvételen gondolkodnak?

Somodi Krisztián: Legyenek körültekintők, ha nem rendelkeznek szaktudással, vigyék el mindenképp bevizsgáltatni, vagy forduljanak hozzánk bizalommal. A lényeg, hogy ne legyen zsákba macska. Egy több millió forintos kiadásnál nem mindegy, hogy mit veszünk meg. A legfontosabb, hogy későbbi esetleges pénzügyi veszteséget minimalizálják, vagy elkerüljék.

Az interjút készítette: Porkoláb Bence

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Hamarosan fizetős lehet az elektromos autók töltése
2017. szeptember 05.
Várható volt, hogy amint beindul az elektromos autók elvárt ütemű terjedése, megszűnnek a kedvcsináló privilégiumok. Elsőként az ingyenes töltést vehetik el a tulajoktól.

További hírek