2018. március 02. | 11:39

Ma már elképzelhetetlen az autóipar térképi megoldások nélkül, ráadásul az egyszerű navigáción kívül rengeteg üzleti felhasználás is elérhető. Interjú a magyar fejlesztésű MAPCAT vezetőivel.

Hogyan kezdődött a MAPCAT története?

A cég maga a GLI Solutions Kft. 2013-ban alakult, tevékenysége pedig térinformatikai technológiák fejlesztése. A termék és szolgáltatás portfólió igencsak innovatív, többek között a cégünk fejlesztette az e-útdíjrendszer térképes informatikai hátterét; a Bringamánia alkalmazást a McDonald’s-nak; valamint a hazai mobilparkolás térképi hátterét is mi biztosítjuk. Alapítóinknak gyakorlatilag köze volt majdnem minden jelenleg forgalomban lévő hazai térképi alkalmazáshoz. A cég egyik terméke a MAPCAT, 4 éves fejlesztési munka eredménye, de valójában 20 éves iparági tapasztalatunk összefoglalása. Saját csapat végzi a fejlesztést, az egyik iroda Veszprémben van, az informatikai fejlesztés elsősorban ott zajlik, Budapesten pedig az üzletfejlesztés.

Mi a rendszer lényege, hol lehet kipróbálni és mihez hasonlítható?

A MAPCAT a cég saját fejlesztésű technológiája, amely több forrásból származó helyalapú adatokat kezel felhőalapú rendszerben. Gyakorlatilag egy olyan térképi háttér-modult kínálunk, amely egyszerűen integrálható más rendszerekbe. Segítségével a helyhez köthető adatokból nyerhetünk ki hasznos információkat, például útvonaltervezéshez, elemzésekhez, szimulációkhoz, vagy csak egyszerű térképi adatmegjelenítéshez. Egy egészen egyszerű felhasználása lehet például térkép beillesztése céges weboldalba és rajta a cég telephelyeinek megjelenítése. Hasonlít a szolgáltatásunk a Google Maps-hez is, de mi ezt nyílt adatbázison, az OpenStreetMap-en nyújtjuk. Az alaptérképet ki lehet próbálni a maps.mapcat.com oldalon, ami egy publikus térképportál, ami ráadásul szerkesztésre is ad lehetőséget, így a felhasználók maguk is tudnak adatokat felvinni a térképre. Emellett van egy magyar térképportálunk is, a térképem.hu, ami talán alegrészletesebb Magyarország térkép, adatbázisát sok múltbeli projektünknek köszönhetően sikerült összegyűjtenünk.  

Az autóipar hogyan kapcsolódhat a tevékenységetekhez?

Mi térkép alapú szolgáltatással foglalkozunk, ami ráépített rendszerekkel segíteni tudja megrendelőinket munkájuk során. Itt jön képbe az autóipar. Ma már alap, hogy például egy fuvarozással foglalkozó cég nyomon szeretné követni az autóit és mi erre kínálunk neki egy térképi megoldást, aminek segítségével ez lehetséges. De használható költségek optimalizálására is, a leghatékonyabb útvonalak megtervezésével, útdíjszámítással stb. Tipikus felhasználóink a flottakezelők, szállítmányozók, taxitársaságok. Termékeink egy része „dobozos”, azaz pár klikkel előfizethető a weboldalunkon, ezek főként térképi megjelenítést, keresést és útvonaltervezést tartalmaznak. De persze nyitottak vagyunk az egyedi megoldások kiszolgálására is.

Melyik piacon szolgáltattok elsősorban és mit tartogat számotokra a jövő?

Eddig főleg magyar ügyfeleink voltak, a globális terjeszkedést néhány héttel ezelőtt kezdtük el, de folyamatosan fejlődünk és dolgozunk. Úgy éreztük, hogy OpenStreetMap, vagyis nyílt térképi adatbázis alapon még nincs a piacon igazán jó megoldás, ezt az űrt igyekszünk kitölteni. Van helyünk a piacon és látjuk azokat a területeket, amikben jobbak vagyunk a versenytársaknál. Egyelőre inkább az a gond, hogy nincs annyi kezünk, amennyi ötletünk. Az interjút készítette: Porkoláb Bence