2022. február 26. | 11:46

A 195 65 R15 nyári gumik leginkább a kompakt kisautók gyári mérete. Ez a méret egyaránt passzol Ford Focus, Renault Megane, Skoda Octavia vagy KIA típusok esetében is. Mivel ezek az autók mindennapi városi közlekedésre és rövidebb utazásokra nagyon jó választást jelentenek, így ebben a méretben legnagyobb mennyiségben inkább középkategóriás abroncsokat találunk, de természetesen a prémium és alacsony árkategóriás abroncsok is képviseltetik magukat. A döntést mindig érdemes alaposan megfontolni, és nem feltétlen csak az ár alapján választani.

A középkategóriás abroncsok a mindennapi városi használatra ideálisak, de akár közúti közlekedésre is. Egyes középkategóriás márkák már súrolják a prémium minőséget, szóval érdemes ezt a kategóriát számításba venni, ha kedvezőbb áron keresünk minőségi abroncsot. Az alacsony kategóriás abroncsokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ebben a szegmensben is találhatunk megbízható abroncsokat a heti városi közlekedéshez. Amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, érdemes elgondolkodni, hogy milyen nyári abroncsot is válasszunk.

Bátran válasszunk alacsony kategóriás abroncsot, ha megfelel a vezetési stílusunknak

Az alacsony kategóriás abroncsoktól sokan tartanak, gondolván, hogy az alacsony ár nem megfelelő minőséget takar, pedig ez nem minden esetben van így. Vannak igazán megbízható alacsony árfekvésű abroncsmárkák is, melyek azok számára lehetnek jó választás, akik csak heti vagy havi rendszerességgel használják az autójukat, és leginkább városban vezetnek. A 195 65 R15 nyári gumi méret kompakt kisautókra való leginkább, így a ritkán vezetők is gyakran választják ezt a méretet.

Az alacsony kategóriás abroncsmárkák közül a Semperitet érdemes számításban venni, ebben a méretben pedig a Semperit Speed-Life 3 bizonyult a legjobban az abroncstesztek szerint. Szintén jó választás lehet a Fulda EcoControl HP vagy a Debica Presto HP2 2020-as új modellje.

Ha nem szeretnénk prémium árat fizetni

A középkategóriás abroncskínálatban bőven találunk 195 65 R15 nyári gumit. A tesztek szerint a prémium kategóriás abroncsok között szorít magának helyet a Nokian Wetproof, mely talán az egyik legjobb ár-érték kategóriájú abroncs ebben a méretben. Természetesen a középkategóriás márkák közül a Hankook márkát is érdemes számításba venni, 195 65 R15 méretben pedig a Hankook Kinergy eco K425 és a Hankook Ventus Prime3 K125 bizonyult a tesztek szerint a legjobbnak. A Falken sem maradhat ki a legjobb közép kategóriás abroncsok felsorolásából.

A 195 65 R15 nyári gumik közül a Falken ZIEX ZE914 ECORUN vagy a Falken ZIEX ZE310 ECORUN is jó választás lehet. Ebben a méretkategóriában a Kumho Ecowing ES01 KH27 is jó döntés lehet, ahogyan az Uniroyal RainExpert 3 is. Jól látszik, hogy a legnevesebb felső-közép kategóriás márkák kínálatában találunk minőségi és megbízható abroncsot a 195 65 R15 méretkategóriában.

A legjobb 195 65 R15 nyári gumik

Ha valóban a legjobb abroncsot szeretnénk megtalálni, és az ár igazából nem lényeges számunkra, csak a legmegbízhatóbb és legkiválóbb abroncs kerüljön fel az autónkra, akkor a prémium márkák között kell keresgélnünk a 195 65 R15 nyári gumik kínálatában. A nemzetközi tesztek összesítése alapján ebben a méretkategóriában a Continental PremiumContact 6 tekinthető talán a legjobbnak, de a Goodyear Efficientgrip Performance és a Goodyear Efficient Grip Performance is ide tartozik. Szintén jó választás lehet a Michelin, amely az egyik legismertebb prémium márka a világon.

A 196 65 R15 méretben a Michelin Primacy 4 lehet jó választás. Természetesen a prémium kategóriás márkák közül a Dunlop sem maradhat ki a sorból, a Dunlop SP Sport-Bluresponse ebben a méretkategóriában kifejezetten jó döntés lehet. Természetesen az árak ebben a szegmensben sem egyformák, és itt is megtalálhatjuk a legjobb ár-érték arányú abroncsot. A 195 65 R15 nyári gumik között prémium kategóriában talán a Goodyear Efficient Grip Performance tekinthető annak a tesztek és az árak összehasonlítása alapján.