Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Adattárház építése nyílt forráskódú technológiákkal

2023. szeptember 19. | 11:43

A legtöbbünk, amikor meghallja az adattárház kifejezést, akkor egyből a nagyvállalatok egységesített adatvagyon kezelésére gondol. Pedig manapság már számtalan olyan kis- és középvállalkozás akad, amelynél ezt használják a vezetői döntéstámogatási rendszer adatforrásaként.

Elsődlegesen a szervezet ERP, CRM, HR, és egyéb alap rendszereiből kap nagy mennyiségű adatot, de sokszor adatforrásként tekinthetünk az excel, a flat és az egyéb fájlokra is. Ezek pedig az üzleti intelligencia eszköztárával kombinálva, optimálisan riportolhatóvá és elemezhetővé válnak.

Az adatoknak a forrás rendszerből az adattárházba történő átemelése viszont általában legalább 1-2 nap Java fejlesztői munkát igényel. Kivéve, ha az Apache Kafka kerül alkalmazásra.

Egy esettanulmány

A Kafka egy nyílt forráskódú elosztott streamelési platform a streamadatfolyamatok és -alkalmazások létrehozásához, amelyet egyébként az EuroMacc tömeges számlázórendszerének, a Hyper-X Billing microservice alapú új verziójának fejlesztésénél kezdtek el használni a garantált üzenetek továbbítására, és igazán hatékonynak bizonyult.

Főként ezért is mertek az EuroMacc munkatársai ehhez a platformhoz nyúlni az egyik nagy magyarországi cég adattárházának kiépítésénél is, amely során az adatokat a saját számlázási rendszerükből kellett átemelni a nagyvállalati adattárházba.

A Kafka kapcsolat létrehozását követően ezt a feladatot sikerült nekik fejlesztés nélkül, nagyon rövid idő alatt - 10 perc sem kellett hozzá - elvégezni, ami egy igazán impozáns eredmény.

 

A nyílt forráskódú technológiák használatának előnyei

Amellett, hogy a nyílt forráskódú technológiák használata rengeteg terhet levesz a fejlesztők válláról, az ügyfelek számára is előnyös, hiszen nagyban csökkenthetők a megvalósításra szánt ráfordítások.

Ráadásul a segítségével az emberi hibák száma is jelentős mértékben kiküszöbölhető. Arról nem is beszélve, hogy az így kiépített adattárházak igazán rugalmasak is lesznek egyben. Kisebb változtatásokkal a különböző ügyfelek sajátos igényeire optimalizálhatók.

Ez különösen olyan forrásrendszerekkel dolgozó vállalkozások számára lesz fontos, amelyek élő, fejlődő rendszerek, folyamatosan kapnak új funkciókat. A nyílt forráskódú technológiákkal kiépített adattárház ugyanis ezt alapjaiban tudja majd kezelni.

Adattárház építésében vagy modernizálásában gondolkodsz?

Ha a te céged is adattárház építésében gondolkodik, vagy a meglévőt szeretné modernizálni, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy tekintsd meg az EuroMacc dedikált oldalát, és vedd fel a kapcsolatot a kollégáik egyikével, akik majd egy ingyenes konzultáció keretén belül ellátnak minden szükséges információval.

A dekorációk hasznos kiegészítői lehetnek a mű virágfejek Mit érdemes tudni az ízületi rögzítők alkalmazását illetően?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!