2023. május 19. | 13:02

Az alvázszám-lekérdezés egy olyan fontos lépés az autóvásárlás előtt, amely segít megbizonyosodni a kívánt jármű valódi történetéről. Az alvázszám egy egyedi azonosító szám, amely tartalmazza a jármű azonosító adatait, mint például a gyártó, a modell, a gyártási év és a motor típusa. De az alvázszám, mint univerzális és egyedi azonosító alapján tudunk keresni különböző adatbázisokban is.

Mire jó az alvázszám-lekérdezés?

Az alvázszám lekérdezése során az autó kártörténete, a jármű életének egyéb előzményei ismerhetőek meg, így segít megakadályozni a csalásokat és a hamisításokat az autóvásárlás során. Az alvázszám alapján lekérdezhető adatok megbízható és fontos információkat nyújtanak az autó történetéről, amelyek segíthetnek a vevőnek meghozni a megfelelő döntést.

 

Az alvázszám-lekérdezés további előnyei közé tartozik, hogy segíti a jármű értékének a meghatározását, mivel az alvázszám tartalmazza a jármű gyártási évét és az eredeti felszereltséget. Emellett az alvázszám lekérdezése segíthet abban is, hogy az autóhoz megfelelő alkatrészeket és tartozékokat találjunk, ha szükséges.

Az alvázszám tartalmazza: 

  • Az alvázszám tartalmazza a jármű gyártásának helyét és idejét, ami segít az autó értékének és történetének meghatározásában.
  • Az alvázszám magában foglalja az autó típusát és modelljét is, amely segít az autó azonosításában, illetve az alkatrészek és tartozékok megtalálásában.
  • Az alvázszám alapján kiderülhet az autó aktuális állapota, beleértve a jármű életkorát, futásteljesítményét.
  • Az alvázszám alapján lekérdezhető adatokból kiderülhetnek az autó korábbi balesetei, javításai és karbantartásai. Ez segíthet megakadályozni a hamisításokat és csalásokat, valamint megakadályozhatja a veszélyes autók vásárlását.

A lehetőségek szerinti legalaposabb kártörténeti alvázszám-lekérdezéshez a Kárkeresőt ajánljuk. 

Az alvázszám lekérdezése hasznos lehet az autóvásárlóknak, az autókereskedőknek, az autószervizeknek, a biztosítótársaságoknak és az autófinanszírozó cégeknek is.

A Kárkereső egy olyan szolgáltatás, amely segít az autó vásárlóinak megbízható és teljes körű információkat szerezni a kívánt jármű kártörténetéről. A Kárkereső kártörténeti alvázszám-ellenőrző rendszerünk segítségével könnyedén felderítheted a kiszemelt példányok múltját, előéletét. A részletes jelentésből kiderül, ha egy korábbi nagyobb karambol után állították talpra, vagy ha bármilyen egyéb probléma van vele. A kézhez kapott elemzés rögtön megmutatja, ha nem hogy megvásárolni nem érdemes, de még az élőben való megtekintésére sem érdemes időt pazarolni.

Hol lehet egy autó alvázszámát megtalálni?
Az autó alvázszáma, amely egyedi azonosító száma a járműnek, általában a járműváz jobb oldalán, az ajtó nyitóélénél található, de eltérő lehet a jármű típusától és gyártójától függően. A különböző típusoknál általában itt találhatod meg még az alvázszámot:

  • a motorblokk elején,
  • a szélvédő mögött,
  • az első kerékjárati ív belső oldalán (régebbi járműveknél),
  • a tűzfalon (egyes régebbi járműveknél).

Az alvázszám továbbá megtalálható a jármű forgalmi engedélyén, amelyet a jármű tulajdonosa rendelkezik, valamint a jármű technikai adatainak dokumentumában is.

Ha az autó alvázszámát nem találod, kérj segítséget a jármű tulajdonosától vagy az autókereskedéstől, ahol az autót  szeretnéd megvásárolni. Az autókereskedők vagy a szerviztechnikusok is segíthetnek az alvázszám megtalálásában.

Az autó lekérdezése alvázszám alapján segít az autóvásárlóknak meghozni a biztonságosabb és megbízhatóbb autóvásárlási döntéseket. Az alvázszám ellenőrzése különösen fontos akkor, ha az autót magánszemélytől vagy olyan helyről vásároljuk, amely nem hivatalos autókereskedés.

Getty Images