2022. szeptember 20. | 13:21

A gyermekáldás a legjobb dolog a világon: nincs is annál boldogabb érzés, mint kezünkben tartani az újszülöttet, etetni, vigyázni rá. Sok kismama felhőtlen örömét azonban beárnyékolja a szüléssel kapcsolatos aranyér. Vajon mit kell tenni, hogy minél hamarabb elmúljanak a kellemetlen tünetek? Létezik-e gyors kezelés? Ennek jártunk utána.

Az aranyér kialakulásának okai

Vajon mi az oka annak, hogy sokaknál megjelenik az aranyérbetegség a szüléssel kapcsolatban? Ennek megválaszolásához tudnunk kell, hogy az aranyér egy olyan része a testünknek, mely könnyen megduzzadhat, ha nagy nyomás nehezedik rá. Márpedig a terhesség előrehaladtával a hasűri nyomás egyre nő, ez okozhatja az erek tágulását, melynek következtében megjelenik a végbélfájdalom, vérzés, viszketés.

Célszerű tehát már a várandóság idején, vagy akár előtt is felkeresni egy szakorvost, aki szakszerű tanácsokat adhat. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ orvosai készségesen, körültekintően járnak el a kivizsgálás során, a konzultáció náluk mindig nyugodt légkörben zajlik. Az aranyér megelőzésével kapcsolatban is tudnak hasznos tanácsokat adni, szakképzett proktológusaik többéves tapasztalattal rendelkeznek.

Jól tudják, hogy a kismamák számára mennyire fontos a baba és önmaguk egészsége is, ezért részletesen elmagyarázzák, milyen tevékenységeket érdemes kerülni ahhoz, hogy ne jelentkezzenek az aranyér tünetei.

Fájdalmas szülés, kínzó aranyér

Amíg a baba bent van a pocakban, teljes súlyával ránehezedik a mama belső szerveire. Éppen ezért teszik jól a várandós nők, ha minél többet pihennek. Fontos, hogy ne erőltessék meg magukat, főleg ne emeljenek nehéz tárgyakat, mert mindez okozhat aranyeret. A hormonális változások miatt egyébként is nagyobb lesz a vérellátása a kismedencének, így a terhes nők valóban nagyobb veszélynek vannak kitéve, könnyen kialakulhat náluk az aranyeresség.

Később, a szülés után is megjelenhetnek azonban a tünetek. Ennek oka, hogy a szülés közben nagyon intenzív, megerőltető nyomás nehezedik a gáttájékra, s ennek következtében az ér kitágul, megduzzad, vérezhet. Mindez kínzó fájdalommal jár.

Bár a kismamák ilyenkor megpróbálnak tudomást sem venni az őket érintő bajokról, s teljes figyelmükkel a kisbabára koncentrálni, mindez megterhelő lelkileg. Jobb, ha tudatosan felkészülnek arra, hogy bizony megjelenhetnek az aranyér tünetei a szülést követően, s előre gondoskodnak a megfelelő gyógykészítményekről.

Milyen kezelési módok vannak?

Azt, hogy milyen módon lehet kezelni az aranyeret, a proktológusok tudják megmondani a személyes tanácsadás során. Mivel minden aranyérbetegség más, jobb, ha nem hagyatkozunk az internetes fórumokra, hanem szakembert keresünk fel.

Nem kell félni, ha nem előrehaladott állapotban van a betegség, biztosan nem lesz szükség műtétre. Kenőcsökkel, kúpokkal, ülőfürdőkkel enyhíthetők a tünetek. Ám ezekkel kapcsolatban is kérjük ki a proktológus véleményét, a Dr. Bánfalvi Aranyér Központban biztosan kapunk részletes tájékoztatást.