2022. szeptember 20. | 13:23

A beagle egy közepes termetű vadászkutya, kifinomult szaglással. Vadhajtásra és nyomkövetésre egyaránt alkalmas. Intelligens, kedves természetű házi kedvenc és nagyszerű barát is egyszerre. Apró termetű, mégis óriási kitartás jellemzi.

Szeretetre méltó játékos társ

A Grandopet.hu beagle fajtaleírásából megtudhatod, hogy milyen a kutyus jelleme, és melyek a külső jellegzetességei. Ideális választás családok számára is, emellett más állatokkal is remekül kijön.

Ez a kutyafajta igazán céltudatos, tele vadászösztönnel. Éppen ezért könnyen elkóborolhat. Emiatt különösen fontos számára, hogy a gazdája határozott és tapasztalt legyen. Afféle falkavezérre van szüksége, akire felnézhet.

A beagle nagyon aktív, imád a szabadban játszani, de nem csupán fizikailag igényli az edzést, hanem szellemileg is. Okos kutya, a céltalan futásnál jobban szereti azokat a játékokat, amelyben az eszét is használnia kell.

Nagyon barátságos, az agresszió távol áll tőle. Remekül megérti magát más kutyákkal, de a nála kisebb házi kedvenceket könnyen zsákmánynak tekintheti.

Kedves természetéből fakadóan terápiás kutyaként is megállja a helyét. Rendkívül fejlett szaglása miatt a határőrségen is előfordul. Nagy segítséget jelent az illegális élelmiszerek, növények és állatok felkutatásában.

A beagle külső jellemvonásai

Közepes termetű, zömök testalkatú, erős lábakkal, ebből kifolyólag kitartó és gyors. Rövid, fényes bundával rendelkezik, mely könnyen kezelhető, nem igényel sok gondozást. Elegendő csupán hetente egyszer átfésülni. A leggyakrabban előforduló a barna-fehér, a vörös-fehér és a sárga-fehér színkombináció, illetve a fekete-barna-fehér variáció. Jellegzetes, hosszú, lógó füleinek a tisztítására nagy figyelmet kell fordítani. Termete miatt szúrós növényi részek is a fülébe juthatnak, így a rendszeres átnézése javasolt. Különösen figyeljünk oda a toklászra.

Nagyon aktív kutyafajta, sokat mozog, ennek ellenére tartózkodjunk a túletetésétől. Imád habzsolni, ez részben a falkaszemlélet miatt van így, hiszen ott mindig a talpraesett és a gyors jut megfelelő élelemhez.

A normál méretű beagle kisebb változata a mini beagle, mely már olyan pici kutyus, hogy a gazdi tenyerében is elfér. Egy ilyen apró kutyusnak csupán 4-8 kg a súlya és 17-25 cm a marmagassága.

Kinek ajánlott a beagle?

Elsősorban olyan gazdiknak, akik biztosítani tudják számára a megfelelő mennyiségű mozgást, leginkább kertes házban tudja igazán megélni a mozgásszeretetét és a játékosságát. Igényli a törődést és a sok együtt töltött játékórát. Tapasztaltabb kutyatartóknak javasolt, akik kellően figyelnek rá, és megakadályozzák, hogy elcsatangoljon. A beagle terápiás kutyaként is kiválóan helytáll.

Remek családi kutya, kedves, barátságos természetű és nagyon jó társ. Imádnivaló külsejének, és intelligenciájának köszönhetően a legtöbben azonnal a szívükbe zárják.