2023. július 17. | 09:30

Mindenki, akinek családi háza van, s ami ezzel együtt jár: kerttel is rendelkezik, tudja, hogy rengeteg teendőt igényel az, ha igazán szép környezetet szeretnénk kialakítani. Vannak ugyanakkor olyan praktikák, amelyeket betartva nagyobb eséllyel leszünk sikeresek ezen a téren.

Az éltető víz

Az ujhazbodrogi.hu öntözéstechnikai kínálatából mindössze néhány kattintással összeállíthatunk egy olyan profi csomagot magunknak, amellyel minden öntözéssel kapcsolatos kérdést és kihívást rendezni tudunk a házunk táján. Hiszen a valóban szép, egészséges növényekkel teli kertben az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy mindig elegendő mennyiségű vízhez juttatjuk őket.

Ehhez többféle módszert is alkalmazhatunk, sőt, a legtöbb esetben a kombinációk révén tudjuk csak megoldani a kert minden növénye számára a nélkülözhetetlen víz eljuttatását. Nézzük meg az opciókat!

 

Az öntözés módszerei

A cserépben gondozott virágokhoz vagy más növényekhez a legideálisabb választás többnyire a locsolókannával történő öntözés. Az ablakokba vagy a teraszra elhelyezett kaspókba így könnyen és biztosan juttatjuk el a szükséges vizet. Ráadásul nem érkezik majd túlságosan nagy nyomással, így nem fogja kimosni a földet vagy károsítani a virágot.

Ennél gyorsabb megoldásnak számít az, ha locsolótömlővel valósítjuk meg ugyanezt. Ha elég hosszú a cső, akkor kényelmesen hozzáférhetünk minden növényünkhöz. Itt körültekintően válasszunk nyomást, illetve az arra alkalmas locsolófejekkel arról is dönthetünk, hogy milyen cseppekben érkezzen hozzájuk a víz. Akár az esőt is imitálhatjuk ezzel a módszerrel. A nagy nyomás azért is problémás lehet, mert akár a gyengébb ágakat is letörheti.

A kézi locsolás esztétikus kiegészítői lehetnek a falikutak és a hozzájuk passzoló tömlőtartók. Egy kis toszkánai hangulatot csempészhetünk velük a kertünkbe.

Automata öntözőrendszerrel a kényelemért

A legkevesebb munkát értelemszerűen az önállóan is működőképes megoldások adják. Ezenfelül olyan előnyös vonásuk is van, hogy egész nyugodtan elutazhatunk nyaralni, illetve hosszabb időt is bátran eltölthetünk például a nagyszülőknél vagy a hétvégi kisházunkban, anélkül, hogy eközben tönkremennének a növényeink, vagy a szomszédtól kellene szívességet kérnünk, hogy életben maradhassanak a nyári kánikulában és szárazságban is.

A megfelelő érzékelőkkel ellátott rendszer még arra is képes, hogy az esőt érzékelve ne locsoljon feleslegesen, s így ne pazarolja a vizet. Illetve a növények igényeire szabhatjuk az öntözést. Például gondolkodhatunk csepegtető módszerben is, amely segítségével a kisebb gyökérzettel rendelkező növények is gazdagon elláthatók a szükséges vízzel.

A végén érdemes megemlíteni az esővízgyűjtőket is, hiszen a csapadék összegyűjtésével és felhasználásával kevesebb vizet kell használnunk a vezetékes csapvízből. Ezzel pedig nemcsak a pénztárcánkért, hanem a környezetért is nagyon sokat tehetünk.