2021. szeptember 14. | 11:59

Bár az időjárás olykor még nyárias, azonban az ősz már beköszöntött. A gumisnál persze még korai volna időpontot foglalni, de mit érdemes tenni, ha a gumid már most a végét járja?

Néhányan úgy gondolják, hogy most már kihúzzák októberig, és majd csak akkor tetetik fel a téli gumikat, a nyári pedig mehet majd a kukába. Ez rendkívül kockázatos hozzáállás, hiszen ősszel, amikor több a csapadék, még fontosabb, hogy megfelelő profilmélységű legyen az abroncsod.

A helyzet az, hogy téli gumira váltani pedig még korai. Túlságosan intenzíven kopnának el a téli abroncsok, szóval ha muszáj cserélned kopás vagy sérülés miatt, akkor is érdemes még nyári gumikat felszerelni az autódra.

Hogyan és miért érdemes gumit cserélni?

Mindig négyesével érdemes cserélni az autók abroncsait. Extrém kivételt jelent ez alól, ha a szinte vadonatúj gumiddal történik valami, ez esetben lehet szó csak arról, hogy azt az egyet cseréled ki.

A megfelelő állapotú guminak kulcsfontosságú szerepe van fékezésnél: sokkal rövidebb fékút alatt megáll a kocsi egy új gumival. A tapadás sem egy elhanyagolható kérdés, amely az autó irányíthatóságáért felel. Ügyelj tehát mindig arra, hogy ne legyenek sérültek az abroncsaid, legyen megfelelő a profilmélységük. Az életkor is fontos, hiszen hiába tűnik hibátlannak egy szett gumi, ha túlságosan öreg már, akkor nem lesz kellőképpen rugalmas.

Mi a helyzet a használt gumikkal?

Sajnos az embernek igencsak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, ha új nyári gumikat szeretne rendelni. Érthető, ha felvetődik benned, hogy nem lehetne valahogyan spórolni ezen?

Nos, léteznek olcsóbb nyári abroncsok, amelyek bár nem rendelkeznek olyan remek tulajdonságokkal, mint a prémium gumik, de mégis biztonságosak és jól funkcionálnak. Ha ennél is kevesebbet tudsz áldozni abroncsokra, akkor érdemes körülnézni a használt gumik piacán. Mindenképpen legyél azonban óvatos!

Csakúgy, mint a használt autók piacán, a gumikén is fokozott figyelemre van szükség. Ha lehet, szerezz információt az eladóról, hogy mennyire megbízható. Egy fotó alapján nem lehetsz biztos abban, hogy valóban olyan-e az állapotuk, ráadásul abból az sem derül ki, hogy hogyan tárolta az illető a gumikat. Ha lehet, akkor ellenőrizd személyesen is a kiszemelt gumiszettet, s csak azután vásárold meg őket, ha mindent rendben találtál.

                                                        

Biztonságosak a használt gumik?

Ha megfelelően tárolták őket, akkor igen. Azt viszont bárki mondhatja, hogy zárt helyen, napfénytől és fagytól védett helyen tartotta az abroncsait. Bizonyítékot erre pedig lehetetlen kérni.

Ha teheted, akkor éppen ezért spórold össze az új autógumik árát. Hidd el, megéri! Így biztonságban tudhatod magadat, valamint azokat, akiket szállítasz az autódban, s nem utolsósorban a közlekedés más résztvevőit is.